Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Ελλάδα

Έρευνα: 1.018 επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο – «Πετάχτηκαν στη θάλασσα με χειροπέδες»

επαναπροώθησης προσφύγων

Περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2022, έχουν καταγράψει και τεκμηριώσει η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για περισσότερο από έναν χρόνο δημοσιοποιούνται διαδικτυακά, σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που αποτελεί την πληρέστερη και εγκυρότερη καταγραφή των ελληνικών επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τακτική επικαιροποίηση.

«Προκύπτουν στοιχεία μιας συστηματικής, εκτεταμένης και καλά μελετημένης φονικής πρακτικής», αναφέρουν, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης για τις επαναπροωθήσεις.

Tα στοιχεία που διασταύρωσαν και τεκμηρίωσαν με τεχνικές γεωεντοπισμού και χωρικής ανάλυσης προέρχονται από πρόσφυγες και οργανώσεις, όπως το Alarm Phone και η oργάνωση Agean Boat Report, από τη βάση δεδομένων της Frontex, την ιστοσελίδα του τουρκικού Λιμενικού και από έρευνα ανοιχτών πηγών.

Πρόκειται για 1.018 περιστατικά επαναπροώθησης συνολικά 27.464 προσφύγων, τα 600 από τα οποία έχουν διασταυρωθεί και τεκμηριωθεί. Καταγράφονται επίσης 11 νεκροί και 4 αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια επαναπροωθήσεων, όπως και 26 περιπτώσεις που το Λιμενικό πέταξε τους πρόσφυγες κατευθείαν στη θάλασσα, χωρίς να χρησιμοποιήσει τις σχεδίες τύπου life-raft που χρησιμοποιεί κατά κόρον για επαναπροωθήσεις, από τον Μάρτιο του 2020.

Δύο από τους ανθρώπους που πετάχτηκαν στη θάλασσα ήταν δεμένοι με χειροπέδες.

Σε 16 περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα, εντός των ελληνικών υδάτων, αναδεικνύοντας «υψηλό βαθμό συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών και εμπλεκόμενων, γεγονός που υποδεικνύει ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να εμποδίζει την πρόσβαση στα ελληνικά παράλια», όπως σημειώνει η έρευνα.

Σε 122 επαναπροωθήσεις εμπλέκεται απευθείας η Frontex, που αναλαμβάνει κυρίως να εντοπίζει τις εισερχόμενες βάρκες και να ειδοποιεί τις ελληνικές αρχές. Η Frontex έχει, επίσης, γνώση 417 περιστατικών επαναπροώθησης, τα οποία κατέγραψε στη βάση δεδομένων της με τον παραπλανητικό όρο «αποτροπή εισόδου».

Σε τρεις επιχειρήσεις παρευρισκόταν το γερμανικό πολεμικό σκάφος του ΝΑΤΟ FGS Berlin.

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Ελλάδα

Η έρευνα αποκάλυψε 53 “ξεχασμένα” παιδιά που ζουν σήμερα στα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας. Βρέφος παρέμεινε στο νοσοκομείο 8 χρόνια επειδή δεν υπήρχε δομή...

Κοινωνία

Πρόγραμμα ESTIA τέλος και παρά τις “υποσχέσεις”, μητέρες με ανήλικα παιδιά, βρέθηκαν να κοιμούνται σε πλατείες. Ολοκληρώνεται στο τέλος του 2022 το πρόγραμμα φιλοξενίας...

Κόσμος

Σύμφωνα με έκθεση του Border Violence Monitoring Network, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζουν σκηνικά βίας και κακοποίησης στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη προσπάθειά τους να περάσουν στις...

Κοινωνία

Μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση «spear phishing» εναντίον του ενημερωτικού-δημοσιογραφικού ιστότοπου Reporters United, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων...