Τους ισχυρισμούς του Λιμενικού για το ναυάγιο στην Πύλο καταρρίπτει το BBC. Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το BBC από την ανάλυση των κινήσεων των άλλων πλοίων στην περιοχή το υπερφορτωμένο από κόσμο σκάφος δεν κινούνταν για τουλάχιστον επτά ώρες πριν τη βύθισή του.
Σύμφωνα με το Λιμενικό όλες αυτές τις ώρες το πλοίον ήταν καθ’ οδόν προς την Ιταλία και δεν ήταν απαραίτητη μια επιχείρηση διάσωσης. Οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι επιβαίνοντες δεν ήθελαν βοήθεια και δεν ήταν σε κίνδυνο πριν από τη βύθιση.
Το BBC, όπως αναφέρει, έλαβε μια κινούμενη εικόνα υπολογιστή με δεδομένα παρακολούθησης που παρέχεται από τη MarineTraffic, μια πλατφόρμα ναυτιλιακών αναλύσεων.
Τα δεδομένα τους δείχνουν ώρες δραστηριότητας εστιασμένη σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή όπου το σκάφος βυθίστηκε αργότερα, θέτοντας αμφιβολίες για τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε προβλήματα με την πλοήγησή του.
Οι “σκιές” στο χρονοδιάγραμμα της τραγωδίας
Η Frontex, η συνοριακή δύναμη της ΕΕ, λέει ότι εντόπισε για πρώτη φορά το σκάφος μεταναστών γύρω στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) την Τρίτη και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές.
Το Alarm Phone, μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη θάλασσα, λέει ότι έλαβε κλήση στις 12:17 λέγοντας ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο.
Το BBC αναφέρει ότι χρησιμοποίησε βίντεο και φωτογραφίες που έχουν επικυρωθεί από το BBC Verify, καθώς και δικαστικά αρχεία και ημερολόγια αποστολής, για να αναλύσει την κίνηση των πλοίων στην περιοχή.
Το κινούμενο σχέδιο του Marine Traffic δείχνει ένα πλοίο που ονομάζεται Lucky Sailor να στρίβει απότομα βόρεια στις 15:00.
Ο ιδιοκτήτης του Lucky Sailor έδωσε στο ΜΜΕ το ημερολόγιό του και επιβεβαίωσε ότι είχε ζητηθεί από την ακτοφυλακή να πλησιάσει το σκάφος των μεταναστών και να δώσει τροφή και νερό.
Περίπου μισή ώρα αργότερα στις 15:35, το ελικόπτερο της ακτοφυλακής βρήκε το σκάφος. Οι αρχές συνέχισαν να ισχυρίζονται ότι ήταν σε σταθερή πορεία εκείνη τη στιγμή.

Αλλά δυόμισι ώρες αργότερα, γύρω στις 18:00, ένα άλλο σκάφος, το Faithful Warrior, πέρασε από την ίδια περιοχή και έδωσε επίσης προμήθειες στο σκάφος.
Εμφανίστηκε στη δημοσιότητα βίντεο ντοκουμέντο – φέρεται να τραβήχτηκε από το Faithful Warrior – στο οποίο φαίνονται προμήθειες να παραδίδονται στο πλοίο μέσω ενός σχοινιού στο νερό.
Το BBC Verify το έλεγξε και διαπίστωσε ότι το σκάφος – το οποίο δεν κινείται στο βίντεο – ταίριαζε με το σχήμα του μοιραίου αλιευτικού και οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίστοιχες με αυτές που αναφέρθηκαν.
Από τις 19:40 έως τις 22:40, οι Έλληνες αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν αρχικά ότι το σκάφος κρατούσε «σταθερή πορεία και ταχύτητα».
Στην αρχική τους δήλωση ανέφεραν ότι παρατηρούσαν από διακριτική απόσταση, αλλά μια κοντινή εικόνα που δημοσίευσαν αργότερα οι ίδιοι – από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα – υποδηλώνει ότι το σκάφος δεν κινείται.
Όλη η ναυτιλιακή δραστηριότητα των τελευταίων επτά ωρών επικεντρώθηκε γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο, υποδηλώνοντας ότι το σκάφος δεν είχε σχεδόν καθόλου μετακινηθεί.
Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν ότι δεν αντιμετώπιζε προβλήματα και αντ’ αυτού βρισκόταν με ασφάλεια καθ’ οδόν προς την Ιταλία και έτσι η ακτοφυλακή δεν προσπάθησε να κάνει κάτι.
Στις 23:00, το σκάφος βυθίστηκε με εκατοντάδες επιβαίνοντες και το κινούμενο σχέδιο παρακολούθησης δείχνει σωρεία πλοίων που σπεύδουν να βοηθήσουν.
Ένα πολυτελές γιοτ, το Mayan Queen, λαμβάνει στη συνέχεια εντολή να βοηθήσει στη μεταφορά μερικών από τους 104 επιζώντες στην ξηρά.
Παρά το γεγονός ότι εδώ και μέρες στις επίσημες ανακοινώσεις του το Λιμενικό δεν είχε καμία αναφορά σε περιστατικό με σκοινί, ενώ μετά από μέρες ο εκπρόσωπος του Λιμενικού διέψευσε τις αναφορές, με μεσημεριανή ενημέρωση το Σώμα παραδέχεται ότι το παράκτιο περιπολικό έριξε ένα μικρό σκοινί προς το αλιευτικό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε αργότερα ότι η ακτοφυλακή προσπάθησε να επιβιβαστεί στο σκάφος για να εκτιμήσει τον κίνδυνο, αλλά οι επιβαίνοντες αφαίρεσαν ένα σχοινί που ήταν δεμένο και δεν ήθελαν βοήθεια.
«Σκοινί χρησιμοποιείται για τη ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα πλοία. Σκοινί όχι ρυμούλκησης χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση πλώρη με πλώρη. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό, για λίγα λεπτά και στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους».
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό, περίπου τρεις ώρες πριν βυθιστεί το σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες ψυχές, το παράκτιο περιπολικό προσέγγισε κι έριξε ένα μικρό σκοινί προκειμένου, όπως αναφέρεται, να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων.
Η παραδοχή αυτή έρχεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι δηλώσεις από διασωθέντες που αναφέρουν ότι το Λιμενικό είχε δέσει με σκοινί και ρυμουλκούσε το αλιευτικό.
“Βόμβα” από το γερμανικό WDR: Τα push back του ελληνικού λιμενικού μπορεί να ευθύνονται για την τραγωδία
Ο δημοσιογράφος του WDR, Bamdad Esmaili, που βρίσκεται στην Ελλάδα, επικαλείται τις καταγγελίες επιζώντων του τραγικού δυστυχήματος. Μετά τη ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Ελλάδας με εκατοντάδες νεκρούς, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες κατά της ελληνικής ακτοφυλακής ότι προκάλεσε το δυστύχημα. Πρόκειται για τα λεγόμενα push-back. Η δημοσιογραφική ομάδα του WDR, κατάφερε να μιλήσει με περίπου δέκα επιζώντες πρόσφυγες. Ανέφεραν ότι το αλιευτικό απωθήθηκε στην πραγματικότητα. Όχι μόνο μία, όχι μόνο δύο, αλλά συνολικά τρεις φορές και τότε το πλοίο ανατράπηκε και βυθίστηκε, επισήμανε ο Γερμανός δημοσιογράφος.
Έρευνα από την Europol και τον ΟΗΕ
Η ελληνική ακτοφυλακή απορρίπτει την κατηγορία για push back και τώρα εναπόκειται στην ευρωπαϊκή αστυνομική αρχή Europol να ερευνήσει το ζήτημα. Ο ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τον χειρισμό του ναυαγίου από την Ελλάδα.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ξεκαθαρίζουν ότι: «Το καθήκον διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα χωρίς καθυστέρηση είναι θεμελιώδης κανόνας του διεθνούς ναυτικού δικαίου. Τόσο οι πλοίαρχοι όσο και τα κράτη έχουν υποχρέωση να παρέχουν βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το καθεστώς ή τις συνθήκες στις οποίες εντοπίζονται, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται πάνω σε μη αξιόπλοοα σκάφη, και ανεξάρτητα από τις προθέσεις των επιβαινόντων».
Από τη μεριά της η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον έκανε λόγο «για τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει συμβεί στη Μεσόγειο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασωθέντες του ναυαγίου στην Πύλο είναι 104, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων – νεκρών, περιγράφεται περίπου στους 400 με 700 ανθρώπους.