Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Κοινωνία

Υπόθεση 12χρονης: Καταγγελία ότι το κράτος έχει εγκαταλείψει την 12χρονη 

το κράτος έχει εγκαταλείψει την 12χρονη 

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχωρά η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Ακ. Πλάτωνος- Σεπολίων σχετικά με την υπόθεση παιδοβιασμών στον Κολωνό με θύμα το 12χρονο κορίτσι.

Όπως καταγγέλλεται, ο Δήμος Αθηναίων και το κράτος έχουν εγκαταλείψει το 12χρονο κορίτσι, αφού δεν του έχει παρασχεθεί καμία ψυχολογική στήριξη με κατάλληλους επιστήμονες και ειδικούς, ούτε και σε μέλη της οικογένειας που είχαν και έχουν ειδική ανάγκη.

« Η μόνη έμπρακτη αλληλεγγύη που δέχτηκε η οικογένεια ήταν από την Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Πλάτωνα-Σεπολίων, το σύλλογο Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής «Ο Αριστοτέλης» (που πλήρωσε το λογαριασμό ρεύματος) και τη γειτονιά.

Η γιαγιά με την πενιχρή σύνταξη της, καλείται σήμερα να στηρίξει 4 ανήλικα παιδιά. Θα μπορέσει να ανταποκριθεί; Θα την αφήσουμε στην τύχη της και την φιλανθρωπία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της καταγγελίας.

Η καταγγελία:

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΟΛΩΝΟΥ – ΑΚ.ΠΛΑΤΩΝΟΣ – ΣΕΠΟΛΙΩΝ
ΑΜΦΙΑΡΑΟΥ 153 – ΣΕΠΟΛΙΑ • laikisineleusikolonou@gmail.com
ΑΜ ΚΑΤ/ΣΗΣ Π/ΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 3108 – ΑΦΜ 997081854
ΑΘΗΝΑ 23/12/22
Προς
– Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής
– Γενικό Γραμματέα Δήμου: κ. Α. Τσιατσιάμη
Κοινοποίηση στις δημοτικές παρατάξεις:
Ανοιχτή Πόλη, Αθήνα είσαι εσύ, Λαϊκή Συσπείρωση, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα
ΘΕΜΑ:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ 12ΧΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Αξιότιμοι κ.κ.

Τα όσα ήρθαν στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα με την ανύπαρκτη παιδική προστασία (με τον παιδοβιαστή Μίχο στον Κολωνό, τη δράση της “Κιβωτού του Κόσμου”) προκαλούν οργή .
Η υπόθεση του παιδοβιαστή Μίχου και του κυκλώματος trafficking που είχε στήσει, συγκλονίζει την κοινωνία. Η οικογένεια της 12χρονης, που εξέδιδε ο Μίχος, από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε στην αστυνομία και το κράτος το γεγονός. Τέσσερις μήνες μετά η υπόθεση κωλυσιεργεί…

Μόλις ένα μήνα μετά η γειτονιά μαθαίνει τις αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του κόσμου». Το γνωστό «φιλανθρωπικό ίδρυμα» που είχε στήσει ένας παπάς με τη γυναίκα του και τους φίλους του, με ένδυμα την προστασία και την μέριμνα των παιδιών, που όπως αποκαλύπτεται είναι ένας τόπος βασανιστηρίων για αρκετά από τα ευάλωτα παιδιά που φιλοξενούσε.

Μια ΜΚΟ με τεράστια ροή χρήματος προς τα ταμεία της και φυσικά κρατικές επιχορηγήσεις, μία δομή φιλοξενίας παιδιών που δεν ελεγχόταν από κανένα δημόσιο φορέα. Η «αίγλη» που αποκτούσε, έκρυβε κακοποιήσεις, βασανιστήρια τιμωρητικού χαρακτήρα, πιθανό κύκλωμα υιοθεσιών. Ύποπτοι ο ίδιος ο παπάς, η πρεσβυτέρα, υπάλληλοι της δομής που πιθανότατα να είναι από το στενό περιβάλλον του ιδρυτή και αναμένουμε…, αν φυσικά βγει στο φως της δημοσιότητας η αλήθεια και δεν ακολουθηθούν οι γνωστές πρακτικές συγκάλυψης προσώπων και καταστάσεων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους φιλανθρωπικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην πραγματικότητα εμπορεύονται και στήνουν μπίζνα ακόμα και πάνω στην φτώχεια και την εξαθλίωση των ανθρώπων.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για ιδρύματα που εκμεταλλεύονται τον πόνο των φτωχών για να βγάλουν περισσότερα κέρδη. Και από την άλλη ένα κράτος ανύπαρκτο, που βολεύεται και ενισχύει κάποιους που στήνουν κακέκτυπα των υπηρεσιών που το ίδιο θα έπρεπε να παράσχει στους πολίτες του.

Για εμάς είναι πολύ καθαρό ότι όσο βαθαίνει η φτώχεια, όσο επιδεινώνεται η εξαθλίωση, τόσο πιο έκθετοι θα είναι οι άνθρωποι στους διάφορους Μίχους και σε τέτοιου είδους «ιδρύματα».

Γιατί αν δεν διασφαλίζεται να ζουν όλοι οι άνθρωποι αξιοπρεπώς, θα δυναμώνει το εμπόριο ελπίδας των κατατρεγμένων και πάντα θα κυνηγάμε τα γεγονότα αφού έχουν γίνει και θα σωπαίνουμε μέχρι κάτι νέο να βγει στο φως της δημοσιότητας.
Το ζήτημα λοιπόν της «προστασίας των ανηλίκων», που είναι και στο επίκεντρο των σκανδάλων του παιδοβιαστή Μίχου και της Κιβωτού, δεν είναι παρά το ζωντανό παράδειγμα της ανυπαρξίας «κοινωνικής πολιτικής». Η μόνη «κοινωνική πολιτική» που υπάρχει, όχι βεβαίως στις διακηρύξεις, είναι ο εγκλεισμός σε ιδρύματα και η πιθανή, ανεύρεση ανάδοχης οικογένειας.

Κανείς δεν μιλάει για την ανάγκη επικέντρωσης στην πηγή του προβλήματος, για το πώς δηλαδή παράγεται το «παιδί χωρίς οικογένεια» (ακόμα και όταν υπάρχουν οι γονείς), για το πώς λειτουργούν οι κοινωνικές υπηρεσίες, που το μόνο που ξέρουν είναι το πώς θα απομακρύνουν το παιδί από τη θεωρούμενη και καταδικασμένη ως «ακατάλληλη οικογένεια», χωρίς να ερευνούν τους λόγους που γίνεται προβληματική και το πώς αυτοί θα μπορούσαν ν’ αντιμετωπιστούν. Για μέσα από ποιο δημόσιο σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών θα την προσεγγίσουν – που όσο κι αν επιθυμούσε κανείς να λειτουργήσει διαφορετικά, δεν υπάρχει.
Αν δεν υπάρξει στήριξη από δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, με μια διαφορετική πρακτική, αν δεν υπάρξει κατάλληλη σταθερή εργασία, εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος, τότε το ίδρυμα του κάθε φιλανθρώπου, του κάθε «ιερού πατέρα», του κάθε κερδοσκόπου πάνω στον «πόνο των άλλων», δεν θα πάψει ν’ αποτελεί τη μοναδική μόνιμη «λύση».

Κρατικές δομές, δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες στη δημοτική κοινότητα, είναι ανύπαρκτες, έχουν παραδοθεί όλα στην «καλή» θέληση των ΜΚΟ, την εκκλησία, τον εθελοντισμό και τους κερδοσκόπους του ανθρώπινου πόνου.
Θεωρούμε πως δεν χρειάζεται να σταθούμε στα αυταπόδεικτα για την ευθύνη που έχουν όσοι διέπραξαν τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα και τις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Χρειάζεται όμως να αναδείξουμε την πραγματική εικόνα της κατάστασης, παίρνοντας για παράδειγμα, την πρακτική που ακολουθήθηκε από τις υπάρχουσες κοινωνικές υπηρεσίες στην υπόθεση της οικογένειας της 12χρονης, πρακτική που συνεχίζει μέχρι σήμερα.

– Πέρα από κάποιες τυπικές πρώτες επισκέψεις τις πρώτες ημέρες των γεγονότων, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια ουσιαστικής προσέγγισης της πολυμελούς οικογένειας του 12χρονου κοριτσιού και των προβλημάτων που βιώνει. Καμία ηθική-κοινωνική στήριξη όταν δέχονταν μια άγρια πολιορκία απο τα ΜΜΕ, αλλά και επιθέσεις σε μέλη της οικογένειας για τον βιασμό – εκμετάλλευση που είχε δεχτεί η μικρή.

– Καμία ψυχολογική στήριξη με κατάλληλους επιστήμονες και ειδικούς, ακόμα και σε μέλη της οικογένειας που είχαν και έχουν ειδική ανάγκη.

– Καμία υλική στήριξη για τις ανάγκες της καθημερινής διαβίωσης της οικογένειας και των αναγκών που υπάρχουν σε ζητήματα εκπαιδευτικά (μιας και τα παιδιά με όλα αυτά τα γεγονότα είχαν αρκετές ημέρες να πάνε σχολείο). Έχουν αφεθεί στην τύχη τους να τα βγάλουν πέρα εντελώς απροστάτευτοι.

– Βγαίνοντας τα παιδιά από το Χαμόγελο του παιδιού, δεν υπήρξε καμμία προετοιμασία υποδοχής. Δεν μπορεί οι κοινωνικές υπηρεσίες να το βλέπουν σαν μια ακόμη υπόθεση, χρειάζεται να σκύψουν πάνω σε ότι αντιμετωπίζει η οικογένεια.

– Η μόνη έμπρακτη αλληλεγγύη που δέχτηκε η οικογένεια ήταν από την Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Πλάτωνα-Σεπολίων, το σύλλογο Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής «Ο Αριστοτέλης» (που πλήρωσε το λογαριασμό ρεύματος) και τη γειτονιά.

– Η γιαγιά με την πενιχρή σύνταξη της, καλείται σήμερα να στηρίξει 4 ανήλικα παιδιά. Θα μπορέσει να ανταποκριθεί; Θα την αφήσουμε στην τύχη της και την φιλανθρωπία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. (…)

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Επικαιρότητα

Ανατροπή στην απόφαση για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό και την αθώωση της μητέρας της από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Έφεση κατά της αθώωσης της μητέρας του...

Επικαιρότητα

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε ο παππούς μίας ανήλικης που, εκμεταλλευόμενος ότι πρόσεχε την εγγονή του, προέβαινε στον κατ’ εξακολούθηση βιασμό της επί σειρά ετών. Ο 78χρονος κατηγορείται ότι...

Επικαιρότητα

Καταπέλτης ο Εισαγγελέας για τον πατέρα Αντώνιο. Ζητά να καθίσει στο «σκαμνί» για την κατάχρηση σε ασέλγεια δυο ανηλίκων τροφίμων της Κιβωτού. Ο Εισαγγελέας...

Κοινωνία

Απειλές και εκφοβισμό από άνδρα για να μην καταθέσει στις αρχές κατήγγειλε ότι δέχθηκε το 12χρονο κορίτσι από τον Κολωνό, το οποίο έπεσε θύμα αλλεπάλληλων βιασμών και...