Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Ελλάδα

Προσφυγή της Διεθνούς Αμνηστίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα μέτρα λιτότητας στο σύστημα υγείας της Ελλάδας

σύστημα υγείας

Η Διεθνής Αμνηστία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για τις επιπτώσεις που είχαν στο ΕΣΥ τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν μετά την οικονομική κρίση. Την Τετάρτη κατατέθηκε συλλογική προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων. 

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «παραβίασε διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη σχετικά με το δικαίωμα στην υγεία και στην απαγόρευση των διακρίσεων, εξαιτίας των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας που θεσπίστηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2009/2010». 

Η προσφυγή περιγράφει λεπτομερώς «τις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία από τα μέτρα λιτότητας που εισήγαγαν οι ελληνικές αρχές μετά την οικονομική κρίση του 2009/2010, καθώς και το και πώς η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει τον πληθυσμό από αυτά». 

Το 2020 η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε έκθεση με τίτλο «Ανάνηψη τώρα: Το ελληνικό σύστημα υγείας μετά από μια δεκαετία λιτότητας». Αυτή διαπίστωσε ότι τα μέτρα λιτότητας «υπονόμευσαν την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα» της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, με πολλούς ανθρώπους «να δυσκολεύονται να πληρώσουν την υγειονομική περίθαλψη και να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας όταν το χρειάζονται». 

Επίσης, τα μέτρα ενέτειναν την επιβάρυνση των υγειονομικών, σύμφωνα με την έκθεση. «Οι περικοπές στους μισθούς και τις παροχές τους συνοδεύτηκαν από αύξηση του φόρτου εργασίας τους, λόγω του συνδυασμού λιγότερων καλυμμένων θέσεων και μεγαλύτερης ζήτησης για δημόσια υγειονομική περίθαλψη», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία. 

Ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων συνεχίστηκε για περισσότερο από μια δεκαετία μετά την εισαγωγή πολλών εκ των μέτρων, επισημαίνει η οργάνωση, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων την ικανότητα του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στον Covid. 

«Είναι σημαντικό να λογοδοτήσει η Ελλάδα για τις αποφάσεις της κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και μετά από αυτήν, για να τονιστεί ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές αποφάσεις των κρατών έχουν συνέπειες στα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν πρέπει να απολαμβάνουν ασυλία ως προς τον έλεγχο και τη λογοδοσία», επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία. 

«Περισσότερο από μια δεκαετία ύφεσης και μέτρων λιτότητας έχουν γονατίσει το σύστημα υγείας της Ελλάδας, προκαλώντας επιπτώσεις στην ανταπόκρισή του στην πανδημία. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ζωτικής σημασίας να δράσουμε ώστε να λογοδοτήσουν οι αρχές για τις αρνητικές συνέπειες των αποφάσεών τους στα δικαιώματα των ανθρώπων», δήλωσε η Σανχίτα Αμπάστ, ερευνήτρια και σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά Δικαιώματα.

«Η σημερινή ενέργεια στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις κυβερνήσεις: Δεν έχουν ασυλία ως προς τον έλεγχο, και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις βλαβερές συνέπειες των αποφάσεών τους στους ανθρώπους και στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματά τους», συμπλήρωσε. 

Πηγή
 

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Επικαιρότητα

Κλιμακώνονται αύριο οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», στο οποίο αντιτίθεται σύσσωμη η κοινότητα των δημόσιων φορέων για την ψυχική υγεία...

Πολιτική

Σαρώνει στο πέρασμά του όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων ασθενών που έχουν αποκτηθεί με προσπάθεια στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια ο αρμόδιος...

Κοινωνία

Ένα μικρό παιδί από την Πάτρα ζητά τη βοήθεια όλων μας για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που έχει προκύψει. Ο λόγος για τον μικρό Διονύση, ο...

Κοινωνία

Με μια ομιλία-κατάθεσης ψυχής ο 17χρονος μαθητής της Γ’ Λυκείου συγκίνησε όσους παρευρέθηκαν, περιγράφοντας τα όσα έζησε κατά τη μάχη του με τον καρκίνο....