Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Ελλάδα

Οι Έλληνες εφοπλιστές και το ρωσικό πετρέλαιο

Βαγγέλης Μαρινάκης
εικόνα αρχείου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μιλώντας εξ’ αποστάσεως στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, υπογράμμισε πως αυτό που συμβαίνει στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη θα πρέπει να θεωρηθεί ως πόλεμος.

«Με το παιχνίδι της με το φυσικό αέριο, η Ρωσία κάνει τα πάντα για να αυξάνει τον πληθωρισμό ενώ αναγκάζει την Ευρώπη να βιώσει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία αυτόν τον χειμώνα.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, βλέπουμε ελληνικές εταιρείες να παρέχουν σχεδόν τον μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου».

Την ίδια ώρα, στη ζήτημα αναφέρεται και ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), το οποίο περιγράφει μεταξύ άλλων τις δυσκολίες Γερμανού δημοσιογράφου να λάβει επίσημη πληροφόρηση, για παράδειγμα από τον όμιλο Αγγελικούση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «στις θάλασσες του κόσμου ο μεγαλύτερος εφοπλιστικός όμιλος της Ελλάδας βρίσκεται στο στοιχείο του. Καθημερινά διασχίζει τους ωκεανούς με 150 πελώρια τάνκερ. Όμως την ίδια στιγμή θέλει να αποφύγει κάθε δημοσιότητα. Τα τηλεφωνήματα των δημοσιογράφων δεν φέρνουν αποτέλεσμα, τα e-mail μένουν αναπάντητα, ενώ δεν ωφελεί ούτε μία επίσκεψη με φυσική παρουσία. Στην υποδοχή το προσωπικό μίας ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι καλεί τον επισκέπτη, με τρόπο ευγενικό αλλά ξεκάθαρο, να αποχωρήσει. Το ίδιο ισχύει για την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Ανεπιθύμητες είναι οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Οι Έλληνες εφοπλιστές ‘ζουν ευτυχισμένοι, διότι ζουν εν κρυπτώ’ όπως λέει μία γαλλική παροιμία».

Κατόπιν αυτών ο Γερμανός δημοσιογράφος καταφεύγει στις εκτιμήσεις των ειδικών. «Το ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί τον πυρήνα του εμπορίου που διεξάγουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες και θα το διατηρήσουν όσο είναι εφικτό, λέει η αναλύτρια Μαρία Μπερτζελέτου. Αυτό δεν αλλάζει ούτε με τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε οικονομική διάσκεψη κοντά στην Αθήνα. Ο Αμερικανικός οίκος S & P Global εκτιμά ότι τις τελευταίες εβδομάδες το 51% του ρωσικού πετρελαίου μεταφέρεται από Έλληνες εφοπλιστές, το 19% από ρωσικά τάνκερ και το 6% από κινεζικά».

Βαγγέλης Μαρινάκης

Απαντώντας εκ μέρους των Ελλήνων εφοπλιστών ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η Αγγελική Φράγκου ισχυρίστηκαν -από το βήμα του Economist επίσης- πως δεν “σπάνε” το εμπάργκο.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την τοποθέτηση του ουκρανού προέδρου, Ζελένσκι για τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από ελληνικά πλοία, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέφερε ότι

«αν αναλύσουμε το τονάζ που είναι διαθέσιμο στη Δύση αυτή τη στιγμή, εμείς έχουμε το 50%-60%. Η διακίνηση όλου αυτού του όγκου πετρελαίου που έρχεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχει χρονοδιαγράμματα παράδοσης ως το τέλος του έτους κι είναι προσχεδιασμένη διαδικασία. Η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο δε θα συμβεί εν μία νυκτί».

Πρόσθεσε δε ότι «αυτό που συμβαίνει έχει συμφωνηθεί μέσω συμβολαίων και πλήρως εγκεκριμένο από την ΕΕ. Δεν παραβιάζουμε οποιονδήποτε νόμο ή εμπάργκο, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα».

Η Αγγελική Φράγκου σημείωσε

«Εμείς ξέρουμε τις κυρώσεις, είναι πολλές οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και το 95% του παγκόσμιου στόλου, και ο ελληνικός στόλος, ακολουθεί αυτές τις κυρώσεις. Δεν είναι ένας θρησκευτικός πόλεμος».

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Κόσμος

Τις έντονες πιέσεις των κρατών του Κόλπου προς τις ΗΠΑ να μην επιτρέψουν στο Ισραήλ να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν για να αποφευχθεί περαιτέρω...

Πολιτισμός

Ανακαλύψτε τα μυκηναϊκά πολεμικά πλοία των ομηρικών επών, μέσα από τηνανακατασκευή τμήματος εικοσόρου σε φυσικό μέγεθος (1:1) και τα εργαλεία ναυπηγικής της εποχής. Το...

Κόσμος

Περισσότερα από 6 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ουκρανία παραμένουν στο σκοτάδι λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, λίγες ημέρες μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα στη χώρα,...

Κόσμος

Η Χερσώνα δεν κοιμήθηκε στη διάρκεια της νύχτας. Ο εθνικός ύμνος της Ουκρανίας αντηχούσε στην κεντρική πλατεία της πόλης, με πολίτες να έχουν ξεχυθεί...