Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Πολιτική

Novartis: Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να της απαγορεύσει να πουλάει φάρμακα στην Ελλάδα

novartis

Μετά την αγωγή ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ, το Υπουργείο σκέφτεται να ενεργοποιήσει διάταξη με την οποία μπορεί να απαγορευθεί σε εταιρίες που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς να αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις στην Ελλάδα.

Ακόμα και να μπλοκάρει την Novartis από την ελληνική αγορά φαρμάκου, προσανατολίζεται το Υπουργείο Υγείας ενεργοποιώντας σχετική ψηφισμένη διάταξη για εταιρίες οι οποίες φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Η απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά είναι ένα από τα όπλα που αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι το Υπουργείο ως μέσο πίεσης ενόψει της αγωγής που κατατέθηκε με αξίωση αποζημίωσης 214 εκατομμυρίων ευρώ για ηθική βλάβη.

Η αγωγή κατατέθηκε  την Παρασκευή και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη αφορά όπως είπε «την ηθική βλάβη που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο από τις πράξεις που η ίδια η εταιρεία έχει ομολογήσει στις ΗΠΑ και αφορούν στο χρηματισμό γιατρών».

Ο υπουργός άφησε επίσης ανοικτό να υπάρξει και νεότερη αγωγή με την οποία θα διεκδικήσει την οποιαδήποτε ζημία έχει υποστεί το Δημόσιο.

Πέραν, όμως, της απόφασης για διεκδίκηση αποζημίωσης και της πιθανής νέας αγωγής από το ελληνικό Δημόσιο, θεωρείται πως καθοριστικής σημασίας είναι η φράση της ανακοίνωσης σύμφωνα με την οποία «θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις κατά της εταιρείας Novartis για τις παράνομες πρακτικές της».

Όπως επισημαίνεται αυτή η φράση στην πράξη ενεργοποιεί την νομοθετική διαδικασία, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να απαγορευθεί στην εταιρία να πουλάει στην Ελλάδα φάρμακα και να υπογραφεί συμβάσεις με το Δημόσιο.

Το νομικό πλαίσιο υφίσταται, καθώς υπάρχει διάταξη με την οποία μπορεί να απαγορευθεί σε εταιρίες που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς να αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η κυβερνητική πλευρά δεν έχει μέχρι στιγμής καταλήξει για την ενεργοποίηση της συγκεκριμένες διάταξης δεδομένου ότι η εταιρεία Novartis έχει πολλά μοναδικά και σημαντικά φάρμακα που διακινούνται στην χώρα και το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμούς.

Για αγωγή- φιάσκο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως αφορά μόνο σε χρηματισμούς γιατρών και η κυβέρνηση ρίχνει στάχτη στα μάτια αφού δεν επιδιώκει να επιστραφούν τα δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία ζημιώθηκαν τα δημόσια ταμεία, εξαιτίας κυβερνητικών χειρισμών.

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Κοινωνία

«Επίθεση στη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της» χαρακτηρίζει η μειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι...

Ελλάδα

Mε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι : «καταδικάζει απερίφραστα την συντονισμένη, όπως καταγγέλλουν έγκριτοι συνάδελφοι, παραπληροφόρηση για το σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ...

Πολιτική

Ο Γ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι «η πρώτη μου δήλωση, στο αποκλειστικά τυπικό σκέλος του κατηγορητηρίου για τα 10 πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης Novartis, δεν ήταν ακριβής»....

Πολιτική

Προσθεσμία δύο ημερών δίνει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, να δει το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου και να ανασκευάσει, διαφορετικά θα καταθέσει...