Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Κοινωνία

Μετρό Εξαρχείων: Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι κάτοικοι για να εμποδίσουν τη δημιουργία σταθμού στην πλατεία

Μετρό Εξαρχείων

Αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάτοικοι των Εξαρχείων προκειμένου να εμποδιστεί η δημιουργία σταθμού του μετρό στην ιστορική πλατεία της αθηναϊκής γειτονιάς.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι που συμμετέχουν στην ανοιχτή συνέλευση:

«Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» και στηρίζουν την πρωτοβουλία,  «δικόγραφα προβάλλονται οι σοβαρές ελλείψεις της συγκεκριμένης περιβαλλοντικής άδειας και ζητείται από το δικαστήριο να ακυρώσει την ως άνω απόφαση, η οποία δε φαίνεται να έχει ισχυρά εχέγγυα προστασίας του πολιτιστικού και φυτικού κεφαλαίου της πλατείας Εξαρχείων».

«Θεωρούμε ότι η επιλογή κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων οδηγεί στην καταστροφή της μοναδικής πλατείας της γειτονιάς μας, έχει κυρίαρχα πολιτικά χαρακτηριστικά που στοχεύουν στην αλλαγή φυσιογνωμίας τόσο της γειτονιάς όσο και συνολικά του κέντρου της πόλης, για αυτό και ο σχεδιασμός φαίνεται ξεκάθαρα ότι δε σέβεται τις ανάγκες κατοίκων, εργαζομένων και θαμώνων της περιοχής σε επίπεδο οικιστικό, περιβαλλοντικό και συγκοινωνιολογικό», αναφέρει η συνέλευση, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της «μέχρι να ξαναπάρουμε την πλατεία μας πίσω».

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου

Την Τετάρτη, 26.10.2022, κάτοικοι των Εξαρχείων υπέβαλαν ενώπιον του ΣτΕ αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της από 07.10.2022 απόφασης του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη για τη διενέργεια εργοταξιακών εργασιών επί της πλατείας Εξαρχείων προς το σκοπό κατασκευής του σταθμού «Εξάρχεια» της γραμμής 4.

Στα δικόγραφα προβάλλονται οι σοβαρές ελλείψεις της συγκεκριμένης περιβαλλοντικής άδειας και ζητείται από το δικαστήριο να ακυρώσει την ως άνω απόφαση, η οποία δε φαίνεται να έχει ισχυρά εχέγγυα προστασίας του πολιτιστικού και φυτικού κεφαλαίου της πλατείας Εξαρχείων. Τα 72 δέντρα της πλατείας Εξαρχείων είναι ανάσα ζωής για τη γύρω περιοχή, για το κέντρο μιας πόλης που στερείται πρασίνου ακόμα και με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ως ανοιχτή συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» στηρίζουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και την εντάσσουμε στα πλαίσια της συνολικής μας παρέμβασης ενάντια στον σταθμό μετρό στην πλατεία. Θεωρούμε ότι η επιλογή κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων οδηγεί στην καταστροφή της μοναδικής πλατείας της γειτονιάς μας, έχει κυρίαρχα πολιτικά χαρακτηριστικά που στοχεύουν στην αλλαγή φυσιογνωμίας τόσο της γειτονιάς όσο και συνολικά του κέντρου της πόλης, για αυτό και ο σχεδιασμός φαίνεται ξεκάθαρα ότι δε σέβεται τις ανάγκες κατοίκων, εργαζομένων και θαμώνων της περιοχής σε επίπεδο οικιστικό, περιβαλλοντικό και συγκοινωνιολογικό.

Από τις 9 Αυγούστου που στήθηκαν οι λαμαρίνες είμαστε μάρτυρες μιας σειράς αυθαιρεσιών που αφορούν συνολικά το έργο. Μοναδική απάντηση στα ερωτήματα, τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις μας είναι η άγρια καταστολή, ισχυρή απόδειξη για εμάς ότι το έργο στερείται της αποδοχής και της νομιμοποίησης του κόσμου των Εξαρχείων και όχι μόνο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απέναντι μας έχουμε μια οργανωμένη και σκληρή επίθεση ενάντια στα δικαιώματά μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο αγώνας αυτός θα κρατήσει καιρό, ότι είναι δύσκολος και επίπονος.

Αφορά, όμως, τις ζωές όλων μας από όποιο μετερίζι κι αν βρισκόμαστε. Για αυτό και συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους… … μέχρι να ξαναπάρουμε την πλατεία μας πίσω! Δε θα φύγουμε εμείς, οι λαμαρίνες θα φύγουν.

Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Κοινωνία

Μια μικρή δικαίωση για τον πολύμηνο αγώνα ενάντια στην «ανάπλαση» του λόφου του Στρέφη από την εταιρεία επενδύσεων ακινήτων «Prodea Investments», η οποία έχει...

Κοινωνία

Σε μια αδιανόητη καταγγελία αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας προχώρησε με ανάρτησή της στο Facebook η δικηγόρος Άννυ Παπαρρούσου. «Το αυθαίρετο εργοτάξιο της Πλατείας Εξαρχείων...

Κοινωνία

Ένταση το πρωί της Πέμπτης στα Εξάρχεια με κατοίκους της περιοχής να αντιδρούν στις εργασίες για την κατασκευή σταθμού του Μετρό. Συνεχίστηκαν για ακόμα μία ημέρα...

Κοινωνία

Γιατί δεν επέτρεψε η Αστυνομία Παρασκευή βράδυ να γίνει πορεία στα Εξάρχεια, για διαμαρτυρία εναντίον απόπειρας βιασμού; Σειρά ερωτημάτων θέτει στον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο η...