Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Κόσμος

Κύπρος: Υπό έρευνα για διαφθορά ο Νίκος Αναστασιάδης και υπουργοί

Κύπρος: Υπό έρευνα για διαφθορά ο Νίκος Αναστασιάδης και υπουργοί

Υπό έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς τίθεται λίγο πριν αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε σχέση με υποθέσεις που αφορούν «χρυσά διαβατήρια», με εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης & Συνεργάτες». Το δικηγορικό γραφείο μετά την ανάδειξη του κ. Αναστασιάδη στο προεδρικό αξίωμα, ανήκει κατά 50% στις δύο κόρες του και κατά 50% σε συνεταίρους του.

Παράλληλα με την έρευνα για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κύπρου, ελέγχονται από την Αρχή κατά της Διαφθοράς νυν και πρώην υπουργοί του, που σχετίζονται με δικηγορικά γραφεία που κατέθεσαν αιτήσεις για «χρυσά διαβατήρια».

Πρόκειται για δικηγορικό γραφείο που σχετίζεται με τον νυν Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και πρώην υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, δικηγορικό γραφείο που ελέγχεται από τον πατέρα του τέως υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη, νομικό οίκο στον οποίο συμμετείχε η τέως υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη και δικηγορικό γραφείο που συνδέεται με τον νυν υπουργό Εργασίας και τέως κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο. Συνολικά τα δικηγορικά γραφεία που σχετίζονται με τον Κύπριο Πρόεδρο και υπουργούς της κυβέρνησης του κατέθεσαν στο υπουργικό συμβούλιο 416 αιτήσεις για «χρυσά διαβατήρια»… και εγκρίθηκαν.

Την καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς είχε κάνει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστος Χριστοφίδης, ο οποίος κλήθηκε χθες και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και μέλη της Αρχής, για την απόφαση να ξεκινήσει έρευνα. Παρόμοια καταγγελία είχε κάνει και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ποιος θα ασκήσει δίωξη;

Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προβλέπει ότι την αποκλειστική ευθύνη για την άσκηση ή αναστολή ή διακοπή ποινικών διώξεων, έχει ο Γενικός Εισαγγελέας. Μάλιστα η εξουσία του είναι δικαστικώς ανέλεγκτη. Αν διαπιστωθεί από την Αρχή κατά της Διαφθοράς πως προκύπτουν ποινικά αδικήματα, η υπόθεση θα πάει στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος υπήρξε επίσης υπουργός Δικαιοσύνης στη κυβέρνηση Αναστασιάδη και μετείχε στις συνεδρίες στις οποίες εγκρίθηκαν «χρυσά διαβατήρια». Επίσης ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, που έχει την ευθύνη των ποινικών υποθέσεων, είναι μεταξύ των ελεγχόμενων καθώς σχετιζόταν με δικηγορικό γραφείο που υπέβαλλε αιτήσεις για «χρυσά διαβατήρια» και την ίδια στιγμή ως υπουργός Άμυνας συμμετείχε και στο υπουργικό συμβούλιο που τα ενέκρινε!

Ο γαμπρός του Προέδρου

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς θα ερευνήσει επίσης ακόμα μία υπόθεση που αφορά στον γαμπρό του Προέδρου Αναστασιάδη (σύζυγος της κόρης του). Πρόκειται για «χρυσό διαβατήριο» που εξασφάλισε ο Ρώσος ολιγάρχης και πρώην γερουσιαστής Victor Pichugov, ο οποίος ήταν βασικό μέτοχος στη τράπεζα Promsvyazbank. Η τράπεζα χρεοκόπησε και στη συνέχεια κρατικοποιήθηκε. Όταν ο Pichugov έλεγχε τη τράπεζα (με τις ευλογίες του Βλαντιμίρ Πούτιν) δημιούργησε υποκατάστημα στη Λεμεσό της Κύπρου, το οποίο στεγάζεται σε πολυτελή πύργο τον οποίο έκτισε η εταιρεία Imperio του γαμπρού του Προέδρου Αναστασιάδη, Γιάννη Μισιρλή.

Χρηματοδότες του ΔΗΣΥ

Η Ανεξάρτητη Αρχή θα εξετάσει επίσης τις εισφορές που έγιναν στα ταμεία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) από άτομα που απέκτησαν «χρυσό διαβατήριο» από το υπουργικού συμβούλιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν για πολλά χρόνια Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και παραμένει επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος. Επίσης στο υπουργικό του συμβούλιο η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών προέρχονται από τον ΔΗΣΥ.

Υποθέσεις που ερευνώνται

Το γνωστό θέμα έμμεσων ή άμεσων εισφορών στον ΔΗΣΥ από πρόσωπα που έλαβαν κυπριακό διαβατήριο, επαναφέρθηκε στο προσκήνιο από τον κ. Χριστοφίδη την 1η Σεπτεμβρίου (2022) σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου.

Ο Al Saaty Sabah πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 31/7/2018 – το 2019 εμφανίζεται εισφορά του στον ΔΗΣΥ ύψους €50.000.

Ο Salem Abukheizran πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 12/12/2016 – το 2018 εμφανίζεται να έχει καταθέσει εισφορά στον ΔΗΣΥ €40.000.

Ο Dmitry Chipliev πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 16/7/2014 – ο ίδιος εμφανίζεται με εισφορές στον ΔΗΣΥ €50.000 το 2017 και €25.000 το 2016.

Ο Tarek Sadi Moamen πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 25/7/2019 – το 2018 παρουσιάζεται με εισφορά προς τον ΔΗΣΥ €20.000.

Ο Yan Lugen πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 26/9/2018 – τo 2019 η εταιρεία Holimax Investment Ltd στην οποία ο Yan Lugen παρουσιάζεται ως συνδιοκτήτης, κατέθεσε εισφορά €20.000 στον ΔΗΣΥ.

Η εισφορά της τάξεως των €20.000 ευρώ από την εταιρεία συμφερόντων του κ. Moamen, TIGERVIEW HOLDINGS LTD, κατά το 2018, έγινε χωρίς η εν λόγω επιχειρηματική οντότητα να ήταν εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου για τουλάχιστον τρία έτη. Αυτή είναι προϋπόθεση με βάση την κείμενη νομοθεσία, όπως τονίζει η κυπριακή εφημερίδα.

Η καταγγελία για τους πέντε αξιωματούχους αφορά δικηγορικά γραφεία με τα οποία έχουν ή είχαν έμμεση ή άμεση σχέση νυν και πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Ο ερευνών λειτουργός θα εξετάσει μεταξύ άλλων κατά πόσον υπήρξε ασυμβίβαστο. Κάποια από τα εν λόγω δικηγορικά γραφεία έχουν ξεκαθαρίσει με ανακοινώσεις τους ότι δεν σχετίζονται εταιρικά με τους αξιωματούχους ή ότι οι πολιτογραφήσεις είχαν γίνει σε χρονική περίοδο άσχετη με τα ιδρυτικά τους στελέχη που μετέπειτα έλαβαν αξίωμα στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Κυριάκου Κούσιου που είχε δηλώσει ότι το δικηγορικό γραφείο συμφερόντων του είχε κάνει μικρό αριθμό πολιτογραφήσεων και μάλιστα πολύ πριν ο ίδιος αναλάβει κυβερνητική θέση.

Πηγή Πηγή

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Παραπολιτικά

Δυο κυβερνητικά στελέχη, ένας υπουργός και ένας πρωθυπουργικός σύμβουλος ενεπλάκησαν κατά το παρελθόν σε υποθέσεις που έφτασαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης από Εγκληματικές...

Ελλάδα

«Το δικαστήριο κηρύσσει αθώους τους κατηγορούμενους, ορισμένους ομόφωνα και ορισμένους κατά πλειοψηφία με τον πρόεδρο μειοψηφούντα». Αθώοι οι 17 κατηγορούμενοι – Λόγω έλλειψης στοιχείων. Στην αίθουσα...

Πολιτική

«Τα όσα διαβάσαμε το Σαββατοκύριακο σε έντυπο γνωστού ολιγάρχη σχετικά με την ΕΛΑΣ και τις σχέσεις ανώτατων στελεχών της με ανθρώπους του κοινού ποινικού...

Ελλάδα

Όπως αποκαλύπτουν οι διάλογοι μεταξύ νονών της νύχτας και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., στόχος ήταν οι αστυνομικοί να προχωρούν σε πλημμελείς ελέγχους και να επιτρέπουν...