Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Πολιτική

Κουτσούμπας σε πλημμυροπαθείς: Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα τους για την προστασία των σπιτιών και των χωραφιών τους

Κουτσούμπας σε πλημμυροπαθείς: Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα τους για την προστασία των σπιτιών και των χωραφιών τους

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συμμετείχε και μίλησε χτες το πρωί σε σύσκεψη-συζήτηση με τους πλημμυροπαθείς του χωριού Κόμμα στη Λαμία.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε το σημείο σύνδεσης του Ε65 με την ΠΑΘΕ και είδε πως στο σημείο αυτό ανακόπτεται η φυσική ροή του Σπερχειού με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι για περισσότερο από 1 χρόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα αγωνίζονται για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της ζωής και των περιουσιών τους, εξέφρασαν την αγωνία τους για το ότι δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο και να ζουν με το φόβο μιας νέας καταστροφής. Οι παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα κάτω από την πίεση των κατοίκων και μπροστά στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει, όπως τόνισαν στη σύσκεψη, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση, επιβεβαιώνουν τις θέσεις τους και ουσιαστικά αποδεικνύουν την παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων αρχών για την ύπαρξη του προβλήματος. Με αγανάκτηση κατήγγειλαν την αδιαφορία των αρμοδίων, όπως και τη μη αποζημίωσή τους στο ύψος των ζημιών που υπέστησαν.

Στη σύσκεψη αναδείχτηκε και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής που μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα και την καταστροφή που υπέστησαν έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής που τους πετάει έξω απ’ τα χωράφια τους. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και εκπρόσωπος των φοιτητών της Λαμίας καταγγέλλοντας με τη σειρά του την κατάσταση του Πανεπιστημίου, όπου πρόσφατα φοιτητές αναγκάστηκαν να δώσουν εξεταστική υπό το φως φακών, αφού διακόπηκε το ρεύμα την ώρα που έγραφαν, ενώ άλλες φορές οι αίθουσες πλημμυρίζουν.

Οι συμμετέχοντες που πήραν το λόγο ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για τη διαρκή συμπαράστασή του στον αγώνα τους, ενώ τόνισαν τη σημασία ο αγώνας αυτός να συνεχιστεί, να διευρυνθεί για την άσκηση της μέγιστης δυνατής πίεσης στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων τους.

Παίρνοντας το λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων πως «η κοιλάδα του Σπερχειού είναι ανοχύρωτη. Οι πλημμύρες επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο, άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για το έγκλημα. Μελέτες επί μελετών, ημερίδες επί ημερίδων, υποσχέσεις προεκλογικές και ψηφοθηρία αλλά ουσιαστικά τίποτα. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, ποτέ δεν είχαν στον προσανατολισμό τους την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού της περιοχής. Υποβάθμιζαν πάντα τις λαϊκές ανάγκες και τις υποδομές για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.

Τα έργα που έγιναν είναι ελάχιστα, η τεχνητή κοπή του Σπερχειού, η Γερμανική τάφρος, σποραδικά προστατευτικά τοιχώματα κλπ, όλα αποσπασματικά σε διάστημα 80 χρόνων!!! Χωρίς αντίστοιχα έργα ορεινής υδρονομίας, για αύξηση της δασοκάλυψης ψηλά, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και να απαλλαγούν οι πεδινές περιοχές από φερτά υλικά. Ούτε διευθέτηση της κοίτης του Σπερχειού ή μικρότερων ποταμών έγινε τακτικά και ολοκληρωμένα.

Τα μεγάλα έργα που έγιναν επιπλέον στην περιοχή, όπως η Ε65 και η νέα σιδηροδρομική γραμμή δεν πήραν υπόψη όλη αυτή την κατάσταση, δεν συνοδεύτηκαν από απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Γι’ αυτό τα πλημμυρικά φαινόμενα έγιναν συχνότερα, κατά τόπους μεγαλύτερα και επεκτάθηκαν και σε γειτονικούς οικισμούς (Κόμμα, Στίρφακα κλπ). Όλη αυτή η κατάσταση και οι ευθύνες έχουν τη βάση τους στην προσπάθεια εξασφάλισης της μέγιστης κερδοφορίας των κατασκευαστικών εταιριών και γι’ αυτό δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη για να κάνουν τα απαραίτητα ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε επίσης πως «είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των κατοίκων, οι διαμαρτυρίες, οι κινητοποιήσεις. Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας προς το λαό της περιοχής που παλεύει για την προστασία των σπιτιών, των χωραφιών, των σταυλικών εγκαταστάσεων κ.α., αλλά και της ίδιας τους της ζωής» και πρόσθεσε πως «εμείς μιλάμε για έναν σχεδιασμό απαραίτητο που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, που να περιλαμβάνει όλο το σύνολο των πιθανών κινδύνων, να ενσωματώνει όλα τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής, να βλέπει την υπάρχουσα κάθε φορά κατάσταση, χρειάζεται πρόβλεψη, σχέδιο που να εξασφαλίζει τα αναγκαία μέσα, τις απαραίτητες υποδομές, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων κλπ».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε πως «το ότι δεν γίνονται αυτά έχει να κάνει με την ίδια τη φυσιογνωμία αυτού του κράτους, του αστικού, με την πολιτική των κυβερνήσεων που έχουν ως στόχο μόνο την κερδοφορία κάποιων ομίλων χρησιμοποιώντας αυτό το απαράδεκτο κριτήριο του κόστους-οφέλους, απαράδεκτο γιατί δεν μπορείς να βάζεις τη ζωή των κατοίκων στο ζύγι και να λες αυτό κοστίζει άρα δεν το κάνω. Πρέπει να το κάνεις! Και δυστυχώς όσο και να εκσυγχρονιστεί αυτό το κράτος που λένε διάφοροι πρωθυπουργοί και υπουργοί, νυν και πρώην, ο αντιδραστικός προσανατολισμός του δεν αλλάζει. Γίνονται πυρκαγιές, πλημμύρες, αποκλειόμαστε από τα χιόνια και δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικό για τη βελτίωση έστω των υποδομών, την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών κ.α.. Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ιδίως όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές για το ποιος φταίει για τις καταστροφές που βιώνει ο λαός, όπως και για τα αίτιά τους, τελικά φαίνεται ότι γίνονται για να συγκαλύψει ο καθένας τις δικές του ευθύνες και τη σύμπλευσή τους στην εφαρμογή μιας πολιτικής που με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ κατατάσσει τα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά έργα στα μη επιλέξιμα έργα, γιατί δεν αφήνουν κέρδος στους ομίλους».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στις απολύτως αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τον Σπερχειό και είναι οι εξής:

1. Τεχνικές παρεμβάσεις και τακτικός καθαρισμός σε όλο το μήκος του ποταμού.

2. Ειδική ενίσχυση αναχωμάτων των ευαίσθητων περιοχών γύρω απ’ τις όχθες του ποταμού.

3. Έργα ορεινής υδρονομίας, καθαρισμός ποταμών, χειμάρρων, ρεμάτων από ψηλά μέχρι κάτω. Μελέτη για συγκέντρωση και διαχείριση των νερών σε ταμιευτήρες που θα χρησιμοποιηθούν και για την άρδευση μειώνοντας το κόστος της αγροτικής παραγωγής.

4. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δασοπροστασίας στις γύρω ορεινές περιοχές και στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού. Ειδική μέριμνα για τα πλατανοδάση που έχουν εγκαταλειφθεί ιδιαίτερα τώρα με την ασθένεια που τα έχει πλήξει και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καταστραφούν χιλιάδες πλατάνια αφήνοντας απροστάτευτο μεγάλο τμήμα της όχθης του Σπερχειού.

5. Συμπλήρωση των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στις εκβολές του Σπερχειού (μεριστής, γερμανική τάφρος κ.α.), ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες.

6. Επανεξέταση της προβλεπόμενης αντιπλημμυρικής προστασίας μετά την κατασκευή του Ε65 και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που αποδείχτηκε και ελλιπής και επικίνδυνη με ευθύνη αυτών που ασχολήθηκαν με τις μελέτες.

7. Να διακοπεί αμέσως η κατασκευή εισόδου και εξόδου στον Ε65 στην περιοχή του χωριού Κόμμα και να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα με συγκεκριμένα έργα τα πλημμυρικά φαινόμενα που δημιουργούνται. Να δοθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές λύσεις που χρειάζονται και λύνουν πραγματικά το πρόβλημα.

8. Είναι απαράδεκτο το πως προσδιορίστηκαν, ελέγχθηκαν και πραγματοποιήθηκαν οι αποζημιώσεις των πληγέντων. Ήταν προσχηματικές και αναντίστοιχες της πραγματικότητας, ζητάμε ικανοποίηση των πληγέντων με βάση τα αιτήματά τους στο 100% των ζημιών.

9. Το αίτημα που έχουν βάλει οι φοιτητές, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τα μαθήματα που έγιναν σε άσχημες συνθήκες, να ικανοποιηθεί και όσα παιδιά θέλουν να τα ξαναδώσουν. Να παρθούν μέτρα για να μην πλημμυρίζει το κτίριο, η περιοχή κάτι που συνδυάζεται και με τα υπόλοιπα μέτρα που αναφέρθηκαν.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Θέλουμε να σας πούμε ξανά ότι θα βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό το αγώνα, θα κρατάμε στην επικαιρότητα αυτό το ζήτημα ώστε να βρει το δρόμο της λύσης. Είναι κρίσιμο ζήτημα γι αυτό χρειάζεται η δική σας κινητοποίηση, η έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης και από άλλους φορείς, ώστε να ασκείται πίεση, γιατί χωρίς πίεση δεν πρόκειται να σας δοθεί τίποτα. Εμείς σε αυτό τον αγώνα στη Βουλή, την Ευρωβουλή, σε περιφέρεια και δήμους θα είμαστε παρόντες. Και να τελειώσω με το επίκαιρο σύνθημα, μόνο ο λαός θα σώσει το λαό στο δρόμο ριζικών αλλαγών, ριζικών ανατροπών σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, με την ενίσχυσή του, ως δύναμης που σταθερά και με ειλικρίνεια παλεύει για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το λαό μας, το λαό της Λαμίας, της περιοχής εδώ».

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Πολιτική

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στο Πάρκο Ελευθερίας (χώρος πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ) στην εκδήλωση της Κομματικής...

Πολιτική

«Απαράδεκτη και επίνδυνη» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστολή ψήφο για τους ψηφοφόρους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, στις προσεχείς ευρωεκλογές....

Πολιτική

Τα συλλυπητήρια του για το πολύνεκρο δυστύχημα με θύματα πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη εκφράζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, και εύχεται γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Η...

Επικαιρότητα

Που πήγαν τα λεφτά;; Το μεγαλύτερο από τα έργα που ακολούθησαν την καταστροφή (Ιανό) στη Θεσσαλία, αφορούσε την αποκατάσταση βασικών υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα...