Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Κοινωνία

Καλλιτέχνες: Ο αγώνας κλιμακώνεται με νέες κινητοποιήσεις

καλλιτέχνες νέες κινητοποιήσεις
Eurokinissi

“Καλούμε όλη την κοινωνία την Πέμπτη 2/3 στις 18:00 να στηρίξει τις πανελλαδικές πανκαλλιτεχνικές κινητοποιήσεις”.

Ο αγώνας των καλλιτεχνών κλιμακώνεται με καινούριες κινητοποιήσεις προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα αιτήματα τους. Ο κόσμος της τέχνης και του πολιτισμού θα ξανά πλημμυρίσει τους δρόμους για ακόμη μια φορά, τη Πέμπτη 2 Μαρτίου στις 18:00 με καλλιτέχνες και εργαζόμενους να απευθύνουν κάλεσμα σε πανελλαδική κινητοποίηση.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέναντι στο προεδρικό διάταγμα που υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές προγραμματίζεται για τις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα, ενώ ανάλογες κινητοποιήσει έχουν εξαγγελθεί μέχρι στιγμής και για Θεσσαλονίκη (Καμάρα), Πάτρα (Πλατεία Όλγας) και Ναύπλιο (Πλατεία Τριών Ναυάρχων).

Κάλεσμα για πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση:

“Καλούμε όλη την κοινωνία την Πέμπτη 2/3 στις 18:00 να στηρίξει τις πανελλαδικές πανκαλλιτεχνικές κινητοποιήσεις.

Συντονισμός Εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού / Κατάληψη Ρεξ 🔹 Σώμα Συντονισμού Σπουδαστών Δραματικών Σχολών / Κατάληψη Θεάτρου Τσίλλερ 🔹Σύλλογος Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου 🔷 Κατάληψη Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων 🔷 Σωματείο Σπουδαστών Δραματικής Σχολής Πάτρας 🔷 Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης 🔷 Κατάληψη Βασιλικού Θεάτρου   Σπουδάστριες/Σπουδαστές Σχολής Δραματικής Τέχνης ΚΘΒΕ🔷Σύλλογος Σπουδαστών/τριών ΚΣΟΤ

Ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων μας, είναι αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης. Το ΠΔ85/2022 επισφραγίζει στη συνείδηση της κοινωνίας πως ο πολιτισμός, όταν δεν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα, είναι περιττός. Πως οι καλλιτέχνες δεν είναι πραγματικά εργαζόμενες/οι/α, αλλά  χομπίστες. Εδώ και 2 μήνες αγωνιζόμαστε μέσω κινητοποιήσεων, απεργιών, καταλήψεων και δηλώνουμε ανυποχώρητα πως θα πολεμήσουμε ενάντια στη φτωχοποίηση της τέχνης τους και στην εξαθλίωση της ζωής μας.

Το ΠΔ85/2022 φανέρωσε τα χρόνια προβλήματα του κλάδου. Η ανεπαρκής Δημόσια Δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στις Παραστατικές Τέχνες, οι καταργημένες συλλογικές συμβάσεις, η μαύρη ή/και απλήρωτη εργασία, το επικίνδυνο και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, η υποχρηματοδότηση του Πολιτισμού και η μείωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία, ολοκληρώνουν την εικόνα που επικρατεί στο χώρο των τεχνών. Πίσω από το αίτημα απόσυρσης του ΠΔ85/2022 κρύβεται όλη η αγωνία για τις σπουδές μας, τον τρόπο εργασίας μας, τον τρόπο που παράγουμε και δημιουργούμε.

Η τέχνη αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνίας, κύτταρο διαμόρφωσης των συνειδήσεων της. Αποτελεί μέρος της κοινωνικής πραγματικότητας στην προσπάθεια της να την καθρεφτίσει, να την μετασχηματίσει ή και να την υπερβεί. Η κοινωνία είναι η αιώνια μήτρα, οι δοσμένες συνθήκες, το πλαίσιο. Από αυτήν ερχόμαστε και προς αυτήν απευθυνόμαστε.
♦ Ενάντια σε μια λογική που μας θέλει χομπίστες, παρίες, ελιτιστές, περίεργες/ους/α που αιθεροβατούν, εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά πως είμαστε εργαζόμενες/οι/α και διεκδικούμε τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά μας δικαιώματα.
♦ Ενάντια σε μια πολιτική που καταστρέφει κάθε δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, των βασικών δομών της κοινωνίας ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, εμείς στηρίζουμε τα κατειλημμένα θέατρα και τις κατειλημμένες σχολές, τους συλλογικούς και κοινωνικούς φορείς των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, των αρχαιολόγων και όλων των κλάδων που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Στεκόμαστε δίπλα σε όσες/ους/α αγωνίζονται για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, εκπαίδευσης και όρους ζωής και τους καλούμε να ενώσουμε τις φωνές μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Την ΆΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003)
Την ίδρυση Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών, με τρόπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. (Διαδικασίες εξομοίωσης για τους αποφοίτους των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών)
Την άμεση απόσυρση του άρθρου 7 του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Καμία αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων ως ΠΕ και ΤΕ. Διασφάλιση των δικαιωμάτων των πτυχίων των Δημοσίων και Δωρεάν Πανεπιστημίων.
Έμπρακτη εφαρμογή του Άρθρου 16 παρ.7 με την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανώτερης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για τα πτυχία όλων των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ καλλιτεχνικών σχολών.
Την ενίσχυση και διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων πανεπιστημιακών τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας
Την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων παντού.
Την αύξηση του προϋπολογισμού για τον σύγχρονο Πολιτισμό.
Καθολικά προσβάσιμο Πολιτισμό.
Την ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη των μικρών καλλιτεχνικών παραγωγών, των ανεξάρτητων ομάδων και καλλιτεχνών.
Την επαναφορά και αύξηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Οικονομικής Στήριξης στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών.
Δεν υποχωρούμε, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε!

ΚΑΛΟΥΜΕ την Πέμπτη 2 Μαρτίου και ώρα 18:00 στην πανελλαδική πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση:

Αθήνα – Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη -Καμάρα

Πάτρα – Πλατεία Όλγας

Ναύπλιο – Πλατεία Τριών Ναυάρχων

Συντονισμός Εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού / Κατάληψη Ρεξ • Σώμα Συντονισμού Σπουδαστών Δραματικών Σχολών / Κατάληψη Τσίλλερ • Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου • Κατάληψη Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων • Κατάληψη Δραματικής Σχολής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας • Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης / Κατάληψη Βασιλικού Θεάτρου • Σύλλογος Σπουδαστών / Κατάληψη Κ.Σ.Ο.Τ

Να απαρνηθούμε  

αυτά που έχουμε 

να πάρουμε 

αυτά που μας αρνούνται.”

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Επικαιρότητα

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα, με χιλιάδες εργαζομένους στους δρόμους. Μέρα πανεργατικής απεργίας σήμερα (17/04) για όλη τη χώρα, με τους εργαζόμενους να απεργούν και...

Κοινωνία

«Ο αγώνας σε καμία περίπτωση δεν σταματά, απλώς αλλάζει μορφή με τις σχολές μας ανοιχτές, ενώ παράλληλα θα υποστηρίζουμε τις διεκδικήσεις μας». Σταματούν τις...

Ελλάδα

Σε συναγερμό έχει τεθεί η ελληνική αστυνομία ενόψει των σημερινών συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη. Αύρες,...

Επικαιρότητα

Tο συντονιστικό της κατάληψης της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), πραγματοποιούν αυτή την...