Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Κόσμος

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Η πρώτη αντίδραση για τις κατηγορίες για βιασμό – Τι υποστηρίζει

Η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός Ανάπτυξης της γαλλικής κυβέρνησης Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, χαρακτήρισε “απαράδεκτες και εξοργιστικές” τις κατηγορίες περί βιασμού ασθενών της.

“Οι σοβαρές κατηγορίες σε βάρος μου, που αφορούν ιατρικές κλινικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να διαγνωστεί και να θεραπευτεί η νόσος των ασθενών μου είναι απαράδεκτες και εξοργιστικές”, δήλωσε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος της.

Αναφέροντας ότι έμαθε για την ύπαρξη αυτών των καταγγελιών “μέσω του Τύπου”, η Χρ. Ζαχαροπούλου δηλώνει ακόμη ότι είναι “σοκαρισμένη και βαθιά πληγωμένη” και διαβεβαιώνει ότι “ουδέποτε επέβαλε την παραμικρή εξέταση σε ουδεμία από τις ασθενείς της χωρίς να έχει τη συγκατάθεσή τους”.
“Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο των καταγγελιών αυτών, οι οποίες υπογραμμίζω ότι κατατέθηκαν τις ημέρες που ακολούθησαν τον διορισμό μου στην κυβέρνηση και αφορούν ιατρικές εξετάσεις οι οποίες φέρεται να είχαν γίνει πριν από χρόνια”, υπογραμμίζει επίσης στην ανακοίνωση.

Νέα μαρτυρία σοκ εναντίον της – “Είπα ότι πονούσα αλλά εκείνη συνέχιζε”
Συνεχίζεται η “τρικυμία” για τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, τη νέα υφυπουργό Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών της κυβέρνησης Μακρόν.

Η ίδια, είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στα τέλη Μαΐου, και προέρχεται από τον ιατρικό κόσμο, καθώς είναι κατ’ επάγγελμα γυναικολόγος. Πλέον, κατηγορείται για μη συναινετική διείσδυση στο πλαίσιο ιατρικής διαδικασίας.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, πρώην ευρωβουλεύτρια που είχε δραστηριοποιηθεί ιδιαιτέρως ενεργά στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, έχει επιτελέσει μεγάλο έργο σε σχέση με την ενδομητρίωση. Η πρώτη κατηγορία εναντίον της για βιασμό έγινε στις 25 Μαΐου, από πρώην ασθενή της, ενώ στις 16 Ιουνίου ακολούθησε δεύτερη καταγγελία με όμοιες κατηγορίες εναντίον της.

Μια τρίτη γυναίκα, 26 ετών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συμβουλεύτηκε στο παρελθόν τη γυναικολόγο για προβλήματα ενδομητρίωσης. Σύμφωνα με την ίδια, βίωσε τη συνάντηση μαζί της “τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση”, αλλά δεν είχε προχωρήσει σε καταγγελία. “Νόμιζα ότι κανείς δεν θα με πίστευε, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά” είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας παρόλα αυτά απρόθυμη να προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία ακόμη και τώρα.

Το BFMTV αναφέρει πως εκτός από τις δύο καταγγελίες που βρίσκονται σε πλαίσιο εξέτασης από την εισαγγελία του Παρισίου, ακόμη τρεις γυναίκες “καταγγέλλουν σοβαρή ψυχολογική βία στις συνεδρίες με τη Ζαχαροπούλου, κατά τις οποίες αισθάνθηκαν ταπεινωμένες, κακοποιημένες και έβγαιναν κλαίγοντας από το γραφείο της”.

Η γυναικολόγος κατηγορείται ότι πραγματοποίησε ιατρικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ή ορθικής διείσδυσης, χωρίς να έχει ζητήσει τη συγκατάθεση των ασθενών της. Οι δύο γυναίκες μίλησαν μάλιστα σε τηλεοπτική εκπομπή του TMC που μεταδόθηκε αυτή την Τετάρτη.

Η πρώτη γυναίκα ανέφερε ότι αρνήθηκε την εξέταση του ορθού κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη γιατρό τον Ιανουάριο του 2016, πράξη την οποία ωστόσο της επέβαλε η γυναικολόγος. “Έκλαιγα σιωπηλά. Είπα ότι πονούσα αλλά εκείνη συνέχισε”, ανέφερε.

Η δεύτερη ενάγουσα είχε συμβουλευτεί τον γυναικολόγο για προβλήματα ενδομητρίωσης και περιγράφει γεγονότα που χρονολογούνται τον Ιούνιο του 2016. Αφηγείται ότι είχε υποβληθεί σε “κολπική εξέταση χωρίς προειδοποίηση. Άρχισα να πονάω αλλά εκείνη συνέχισε”. Ανέφερε πως και αυτή υποβλήθηκε σε ορθική εξέταση χωρίς τη συγκατάθεσή της, μια διαδικασία που όπως λέει “ήταν βάναυση, εντελώς βίαιη και επώδυνη”. Ανέφερε ακόμη πως βρίσκεται σε περίοδο μετατραυματική, την οποία δυσκολεύεται όπως σημειώνει, να διαχειριστεί ακόμη και σήμερα. “Όλα τα νεαρά κορίτσια πριν από εμένα, έφυγαν από τη συνάντηση μαζί της δακρυσμένα”.

Η Δικαιοσύνη καλείται τώρα να αποφασίσει αν αυτές οι καταγγελίες έχουν βάση και αν θα λάβουν ποινικό χαρακτήρα. Η εν εξελίξει έρευνα θα καθορίσει αν υπήρξε βιασμός ή γυναικολογική βία. Η υφυπουργός δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κάποιο σχόλιο ενώ όπως ανέφερε ο δικηγόρος της, η ίδια “δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μιλήσει για τους ασθενείς της”.

Η Ζαχαροπούλου εργαζόταν επί σειρά στο πλευρό του γυναικολόγου Émile Daraï, ο οποίος επίσης κατηγορείται για είκοσι “ύποπτα” περιστατικά βιασμών. Η εισαγγελία του Παρισιού προσφάτως ξεκίνησε έρευνα εναντίον του.

Ο γενικός διευθυντής του Hôpitaux de Paris (AP-HP), όπου έλαβαν χώρα τα περιστατικά που καταγγέλλονται, ανέφερε τη Τετάρτη πως “δεν υπήρξε ποτέ κανένα παράπονο από συναδέλφους για τη κ. Ζαχαροπούλου. Η ίδια έχει παλέψει στο πλευρό των γυναικών και δίνει προτεραιότητα στα ζητήματα υγείας”.

Το 2021, το Εθνικό Συμβούλιο Γάλλων Γυναικολόγων και Μαιευτήρων (CNGOF) δημοσίευσε έναν χάρτη συμβουλευτικής προκειμένου να προστατεύσει τους ασθενείς. Υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η γυναικολογική επίσκεψη “δεν πρέπει να επηρεάζει την ιδιωτική ζωή των ασθενών” και ότι “η προφορική συμφωνία της γυναίκας λαμβάνεται πριν από οποιαδήποτε κλινική εξέταση”.

Παράλληλα ο Κώδικας Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας σημειώνει πως “καμία ιατρική πράξη ή θεραπεία δεν μπορεί να συμβαίνει ή να επιτρέπεται χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου και η συγκατάθεση αυτή μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή”.

“Nα γίνει συζήτηση για το θέμα της συναίνεσης του ασθενή στις ιατρικές εξετάσεις” λέει η Μπορν
H υπόθεση Ζαχαροπούλου προσφέρεται για να γίνει η πολύ σημαντική συζήτηση για το θέμα της συναίνεσης του ασθενή στις ιατρικές του εξετάσεις.

Αυτό δήλωσε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν, ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης για τις καταγγελίες ασθενών της Ελληνογαλλίδας υφυπουργού και γυναικολόγου Χρυσούλας Ζαχαροπούλου ότι το 2016, που η τελευταία ασκούσε την ιατρική στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τενόν του Παρισιού, τις υπέβαλε σε εξαιρετικά επώδυνες, όπως καταγγέλουν, εξετάσεις σχετικές με την πάθηση της ενδομητρίωσης.

Αναφερόμενη γενικότερα στις καταγγελίες για«βιασμούς» με τις οποίες βρίσκονται τον τελευταίο καιρό μέλη της κυβέρνησης της, η Γαλλίδα πρωθυπουργός είπε ότι «οι καταγγελίες κατατέθηκαν, η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της» σημειώνοντας ταυτόχρονα πως όταν είσαι στην πολιτική είσαι «αναγκαστικά πολύ εκτεθειμένος».

Ως προς τα μείζονα ζητήματα της γαλλικής πολιτικής ζωής η Μπορν είπε πως δεν αντιλαμβάνεται τους χαρακτηρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «αναστολή», ότι είναι «υπηρεσιακή», «ανύπαρκτη» και ότι έχει «σύμβαση ορισμένου χρόνου».

Σε ερώτηση σχετική με το αν και κατά πόσο θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, η Γαλλίδα πρωθυπουργός απάντησε ότι «θα πρέπει να ακούσουμε ο ένας τις προτάσεις του άλλου για να χτίσουμε την πλειοψηφία …Ψάχνουμε πώς θα μπορέσουμε να βρούμε πλειοψηφία, πλειοψηφίες».

Ερωτηθείσα για τη θέση του προεδρικού συνασπισμού στην Εθνοσυνέλευση έναντι των τροπολογιών και νομοσχεδίων που θα προτείνει η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένης της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαριν Λεπέν η Μπορν σχολίασε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τροπολογίες βασιζόμενοι στο ποιος τις καταθέτει». Αναφορικά με μια πιο προνομιακή σχέση με τους Ρεπουμπλικάνους, η Μπορν αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση «θα συνεργαστεί φυσικά με τους Ρεπουμπλικάνους που έχουν μια μεγάλη ομάδα».

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο, προκειμένου να επιτευχθούν συμφωνίες και να προωθηθούν ορισμένα ζητήματα, είναι έτοιμη η προεδρική πλειοψηφία να κάνει παραχωρήσεις, ιδίως όσον αφορά τις συντάξεις, η Γαλλίδα πρωθυπουργός ήταν ασαφής λέγοντας ότι «Είναι μέρος των συζητήσεων …Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε ένα κοινωνικό μοντέλο…Πρέπει να βάλουμε τις επιλογές στο τραπέζι…Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε πλειοψηφίες με τα δημοκρατικά κόμματα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σε αυτά περιλαμβάνει την αριστερή Λαϊκή Ένωση του Ζαν Λικ Μελανσόν ή και το κόμμα της Λεπέν.

Ποια είναι η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, διακεκριμένη γυναικολόγος με καταγωγή από την Κόρινθο, ανέλαβε όπως αναφέραμε σημαντική θέση στην γαλλική κυβέρνηση αναφορικά με τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, ενώ είναι προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Είναι κόρη του Νίκου Ζαχαρόπουλου, πρώην αντιδημάρχου του δήμου Σικυωνίων στην Κορινθία και δηλώνει “βαθύτατα Ευρωπαία”.

Η κ. Ζαχαροπούλου έχει σπουδάσει στην Ιταλία και για χρόνια υπήρξε εργαζόμενη σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Παρισιού.

Στην πολιτική της καριέρα η Χρ. Ζαχαροπούλου έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του ΕΚ. Εκτός από την συμμετοχή της σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, υπήρξε μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Κοινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΑΚΕ-ΕΕ.

Ήταν επίσης μέλος της ομάδας ευρωβουλευτών κατά του καρκίνου, στη διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον καρκίνο, στη διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των LGBT αλλά και μέλος της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αναπηρία και στη διακομματική ομάδα για την ευημερία και τη διατήρηση των ζώων.

Τον Νοέμβριο του 2021, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε την πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ και διόρισε τη Ζαχαροπούλου ως το κεντρικό πρόσωπο για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και την επιτάχυνση των προσπαθειών για την κοινή χρήση των δόσεων εμβολίων COVID-19, ειδικά στην Αφρική.

Τον Δεκέμβριο, συνόδευσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε-Ντριάν, σε επίσημα ταξίδια στη Σενεγάλη.

Στο παρελθόν τιμήθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με το παράσημο του “Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας”, για την προσφορά της σε ιατρικά θέματα και κυρίως στο ζήτημα της ενδομητρίωσης.

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Κοινωνία

Σε δίκη παραπέμπει η εισαγγελέας τους τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς που κατηγορούνται για τον ομαδικό βιασμό του 19χρονου κοριτσιού στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας...

Κοινωνία

Ο αστυνομικός για τουλάχιστον δύο χρόνια χρησιμοποιώντας απειλές, ψυχολογική και σωματική βία, προέβαινε συστηματικά στο βιασμό αλλοδαπής γυναίκας την όποια εξέδιδε έναντι αμοιβής. Στη...

Κόσμος

Φλέγεται η Γαλλία μετά την δολοφονία του 17χρονου από πυρά αστυνομικού. Στο χάος βυθίστηκαν για 4η νύχτα πολλές πόλεις της Γαλλίας από τα επεισόδια που ξέσπασαν. Παρά...

Κοινωνία

Παραδεκτή από τις ευρωπαϊκές δικαστικές Αρχές έγινε η προσφυγή που έκανε η Γεωργία Μπίκα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του βιασμού της, όπως η ίδια κατήγγειλε πριν...