Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Κοινωνία

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Αρνούνται το πτυχίο σε φοιτητή, επειδή χρωστάει 105 ευρώ στην εστία

Αρνούνται το πτυχίο σε φοιτητή,

Εξαιτίας συνολικής οφειλής (105 ευρώ) για τη διαμονή του στη φοιτητική εστία, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αρνείται να δώσει πτυχίο στον φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών, Λαυρέντη Κουρελά, ο οποίος έχασε τον πατέρα του πριν από τρία χρόνια και από τον περασμένο Ιούλιο η μητέρα του νοσηλεύεται σε κλινική λόγω σοβαρών τραυμάτων από ατύχημα στο χωράφι, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο κ. Κουρελάς, τόνισε ότι ακόμα και αν καταφέρει να βρει το ποσό της οφειλής του από δανεικά από συγγενείς και φίλους, θα χρησιμοποιήσει και το τελευταίο ευρώ για την αποκατάσταση της υγείας της μητέρας του, η οποία, όπως είναι απολύτως λογικό, αποτελεί την προτεραιότητά του.

Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι στόχος του είναι και να σταματήσει να υφίσταται το «χαράτσι», όπως ονομάζει την προϋπόθεση εξόφλησης των όποιων οφειλών των φοιτητών προς το πανεπιστήμιο για τη διαμονή τους στην εστία, προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους. Όπως λέει ο κ. Κουρελάς, αυτή η προϋπόθεση υφίσταται χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ εκατοντάδες φοιτητές με οικονομικά προβλήματα.

Ως παράδειγμα φέρνει συμφοιτήτριά του, η οποία με πατέρα καρκινοπαθή σε προχωρημένο στάδιο, μητέρα άνεργη και δύο μικρότερα αδέλφια, το πανεπιστήμιο δεν της έδινε το πτυχίο της, αν δεν εξοφλούσε την οφειλή της έστω και σε δόσεις.

«Το ζήτημα είναι χρόνων, από τότε που ιδρύθηκαν οι φοιτητικές εστίες και μπαίνει εμπόδιο για την απόκτηση πτυχίου σε εκατοντάδες φοιτητές. Πρόκειται για χαράτσι 150 ευρώ το χρόνο, αν ο φοιτητής μένει σε δίκλινο δωμάτιο και 400 ευρώ σε περίπτωση που μένει σε μονόκλινο. Αυτά πρέπει να τα πληρώσουν φοιτητές με μηδενικά ή ελάχιστα εισοδήματα. Αν είχε κάποιος φοιτητής οικονομική άνεση, προφανώς δε θα επέλεγε να μείνει στην εστία. Λίγο καιρό πριν το πανεπιστήμιο δεν έδινε κλειδιά σε φοιτητές για να μείνουν στο δωμάτιό τους στην εστία, επειδή είχαν οφειλές. Με αγώνες ο σύλλογος φοιτητών των εστιών κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο αυτό», λέει ο κ. Κουρελάς.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι έστειλε ήδη επιστολή στον πρύτανη, ζητώντας την επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος και ζήτησε από το πανεπιστήμιο αποδεικτικό της οφειλής του. Τονίζει, παράλληλα, ότι είναι αποφασισμένος, αν το πρόβλημά του δε λυθεί, να παραβρεθεί στο χώρο της ορκωμοσίας και να σταματήσει τη διαδικασία, προκειμένου να ενημερώσει τους παραβρισκόμενους.

«Με πολύ κόπο έβρισκαν οι γονείς μου τα χρήματα»

Όπως λέει ο Λαυρέντης Κουρελάς, από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε σε δωμάτιο των εστιών είχε μεγάλο πρόβλημα να εξοικονομήσει τα χρήματα για τη διαμονή του. Με πολύ κόπο τα έβρισκαν οι δικοί του και ο ίδιος αναγκαζόταν να δουλεύει την καλοκαιρινή σαιζόν.

«Ο πατέρας μου πέθανε πριν από την τρία χρόνια και η οικονομική μας κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη. Εγώ τελείωσα την πτυχιακή μου εργασία τον περασμένο Ιούλιο, αλλά στις 18 του μήνα η μητέρα μου τραυματίστηκε σοβαρά στο χωράφι, στη Ζαγορά Πηλίου, το χωριό μου, κάνοντας δουλειές. Βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης και όσα χρήματα έχω, τα δίνω για εκείνη. Η οφειλή μου είναι για δύο εξάμηνα. Γι’ αυτό πριν από την πρώτη καραντίνα για την αντιμετώπιση της πανδημία του κορονοϊού, και για εκείνο πριν από τη δεύτερη καραντίνα», λέει ο κ. Κουρελάς.

«Με συγκίνησε το ενδιαφέρον του κόσμου»

Ο ίδιος δηλώνει ιδιαίτερα συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου, μόλις δημοσιοποίησε το πρόβλημά του. «Η αλληλεγγύη του κόσμου με έχει συγκινήσει.Πάρα πολλά άτομα με πήρανε τηλέφωνο και με πρότειναν, μέσω social media, να με βοηθήσουν. Θα μπορούσαν να κάνουν μία θυσία οι φίλοι μου και να συγκεντρώσω τα χρήματα, όμως και πάλι θα τα έδινα για την αποκατάσταση της μητέρας μου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό αυτό το χαράτσι να καταργηθεί. Δεν είναι δυνατό να ταλαιπωρούνται τόσοι φοιτητές και να μην παίρνουν το πτυχίο τους λόγω οφειλής. Δεν κοιτάω μόνο το προσωπικό μου ζήτημα. Με τη δημοσιοποίηση του προβλήματός μου θέλω να βοηθηθούν και άλλοι φοιτητές», υπογραμμίζει ο Λαυρέντης Κουρελάς.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σημειώνει ότι έχουν ληφθεί υπ’ όψη η οικογενειακή και η οικονομική κατάσταση του κ. Κουρελά και έχουν γίνει οι σχετικές εκπτώσεις με βάση τον κανονισμό λειτουργίας των εστιών. Παράλληλα, κάνει λόγο για ύψος οφειλής από τον κ. Κουρελά 105 ευρώ και σημειώνει, ότι, αν πράγματι ο φοιτητής αδυνατεί να τα καταβάλει, θα ρυθμιστεί η υπόθεση από το ίδρυμα. Τέλος, το πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα για κατάργηση του κόστους της ετήσιας συνδρομής για όλους τους φοιτητές διαμονή στις φοιτητικές εστίες.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι η εξής:

«Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος, με βάση τον κανονισμό των εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα η ετήσια συνδρομή για να διαμείνει κάποιος στη συγκεκριμένη εστία είναι 150 ευρώ. Η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του κυρίου Κουρελά έχει ληφθεί υπόψη και έχουν γίνει οι σχετικές εκπτώσεις με βάση τον κανονισμό.

Ο κύριος Λαυρέντης Κουρελάς έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, υπέβαλε πρόσφατα πριν από ένα μήνα αίτημά του να πάρει πτυχίο και οφείλει 105 ευρώ. Συγκεκριμένα, παρέδωσε την πτυχιακή του εργασία στις 4/7/2022, δεν υπέβαλε αίτημα για ορκωμοσία τον Ιούλιο και ζήτησε εγγράφως να συμμετέχει στην ορκωμοσία  στις 1 Νοεμβρίου.

Αν πράγματι ο κύριος Κουρελάς αδυνατεί να πληρώσει το ποσό των 105 ευρώ, το αίτημά του θα ρυθμιστεί από το ίδρυμα.

Το αίτημά του όμως να καταργηθεί για όλους τους φοιτητές το «χαράτσι» όπως επικαλείται, κατά παράβαση του κανονισμού, δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Το σύνολο των εστιακών φοιτητών γνωρίζει το συμβολικό κόστος της ετήσιας συνδρομής και ανταποκρίνεται στην υποχρέωση αυτή».

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Κοινωνία

Ομάδα νταήδων φοιτητών προχώρησε σε μια πρωτοφανή ομοφοβική επίθεση κατά συμφοιτητή τους στην Πάτρα και μάλιστα εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Αχαΐκή Πολιτεία, ο τρανς φοιτητής δέχθηκε...

Ελλάδα

Mε προσωπικά e–mail στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης έγινε γνωστή η απόφαση της Πρυτανείας να «κοπούν» φοιτητές από την λίστα για δωρεάν σίτιση, αν...

Κοινωνία

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο μέσω του καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) Γιώργου Παπαδουράκη, με σκοπό να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν ακουστικά προβλήματα,...

Κοινωνία

Χωρίς σίτιση αφήνει το υπoυργείο Παιδείας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που μένουν στις εστίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, η κουζίνα της φοιτητικής εστίας του...