Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Κοινωνία

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

 Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η σημερινή ημέρα (25 Νοεμβρίου) καθιερώθηκε το 1999 από τον ΟΗΕ ως Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στόχος είναι να αναδειχθεί αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα, το οποίο έχει παγκόσμια διάσταση.

Οι γυναίκες ανά τον κόσμο δεν σταματούν να υφίστανται βία και κακοποίηση. Τα στοιχεία του ΟΗΕ για τις γυναικοκτονίες σοκάρουν. Περίπου 45.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν από κάποιο μέλος του οικογενειακού τους περιβάλλοντος το 2021.

Στην Ελλάδα καταγράφηκαν 16 γυναικοκτονίες μέσα στο 2022. Την ίδια στιγμή σχηματίζονται 28 δικογραφίες την ημέρα για ενδοοικογενειακή βία.

Η Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καθιερώθηκε ήδη από το 1981, με πρωτοβουλία γυναικείων οργανώσεων. Είχε προηγηθεί η δολοφονία των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Σύμφωνα με έρευνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων:

– Περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας.

– 3,7 περίπου εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία

– Μία στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω

– 18 % των γυναικών έχουν πέσει θύματα εξακολουθητικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

– Περίπου το 12 % των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών.

– Το ήμισυ όλων των γυναικών στην ΕΕ (53 %) αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο, φοβούμενες μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Κοινωνία

Ένας 37χρονος ξυλοφόρτωσε τη σύντροφό του επειδή δεν του άρεσε το φαγητό που μαγείρεψε, όπως κατήγγειλε η παθούσα. Η υπόθεση έφτασε στα ακροατήρια των...