Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Κόσμος

Γαλλία: H πρωθυπουργός υπέβαλε παραίτηση

Γαλλία πρωθυπουργός

Την παραίτησή της στη διάθεση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έθεσε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν. Όπως ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία, ο Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της γαλλίδας πρωθυποργού. Ο πρόεδρος Μακρόν θα αναζητήσει με τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων «εποικοδομητικές λύσεις», ανακοίνωσε επίσης το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Επαφές με κόμματα ξεκινά ο Μακρόν: Οι πιθανές συνεργασίες, τα σενάρια και στο βάθος… εκλογές:

Ένα δύσκολο παζλ καλείται να λύσει ο Μακρόν μετά και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Η παράταξη Ensemble του προέδρου Μακρόν απώλεσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς συγκέντρωσε 245 έδρες, ενώ χρειάζονται 289 για την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που κάνει πολύπλοκη την επόμενη κοινοουλευτική θητεία, δεδομένου ότι πρέπει να ψάξει για συμμάχους.

Σε αυτό το κλίμα, ο Μακρόν, αποφάσισε να συναντηθεί διαδοχικά με τους επικεφαλής «των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή», ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται το ερώτημα πώς θα ληφθούν και εφαρμοστούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη χώρα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συνάντησης με τις πολιτικές δυνάμεις», ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία.

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Κριστιάν Ζακόμπ αποδέχτηκε την πρόσκληση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Tα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας

Αν οι συναντήσεις-«γοητείας» του Γάλλου προέδρου πάντως βγουν άκαρπες τα σενάρια που υπάρχουν είναι τα εξής:

Κυβέρνηση Συνεργασίας: Με δεδομένο το θυμικό των αντιπάλων του, Ζακ -Λυκ Μελανσόν και Μαρίν Λεπέν, η πλέον πρόσφορη οδός για μια κυβέρνηση συνεργασίας φαντάζει για το Γάλλο Πρόεδρο η συμπόρευσή του με τους Ρεπουμπλικάνους. Αν και υπήρχαν σημεία τομής με τα απομεινάρια της γκωλικής Δεξιάς, εντούτοις η «αύρα του χαμένου» απομακρύνει τα «μετριοπαθή κόμματα», στα οποία στοχεύει το Ελιζέ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, αφού η παράταξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι εμείνουν σε αυτή τη θέση, τότε τα πράγματα καθίστανται εξαιρετικά δύσκολα, ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Κυβέρνηση Μειοψηφίας: Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα σχηματίσει μεν κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά θα αναγκαστεί να καταναλώνει πάρα πολύ χρόνο και δυνάμεις σε διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση πλειοψηφιών ad hoc, με δεδομένο και το κλίμα πολεμικής εναντίον του από τους εκπροσώπους των άκρων, Ζακ-Λυκ Μελανσόν και Μαρίν Λεπέν αντίστοιχα. Επιπλέον, ακόμη και αν επί της αρχής συναινέσουν σε μια τέτοια λύση οι πολιτικοί του αντίπαλοι, θα αξιώσουν από το Γάλλο Πρόεδρο στροφή 360 μοιρών σε ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό, η φορολογία των επιχειρήσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, το πάγωμα στις τιμές των τροφίμων κτλ, που στην πραγματικότητα θα ακυρώνουν εν κινήσει την όποια προσπάθεια συναίνεσης.

Πρόωρες εκλογές: Αν η κατάσταση οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο, δεν αποκλείεται ο Γάλλος Πρόεδρος να προκηρύξει σε ένα εύλογο διάστημα ακόμη και πρόωρες εκλογές, ή να ενεργοποιήσει τις νομοθετικές πρόνοιες για αγνόηση της Εθνοσυνέλευσης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κρίσιμες καταστάσεις για τη χώρα.

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Κόσμος

Φλέγεται η Γαλλία μετά την δολοφονία του 17χρονου από πυρά αστυνομικού. Στο χάος βυθίστηκαν για 4η νύχτα πολλές πόλεις της Γαλλίας από τα επεισόδια που ξέσπασαν. Παρά...

Κόσμος

Ο Πούτιν υπενθυμίζει συνεχώς το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. Για άλλη μια φορά ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί την απειλή των πυρηνικών, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ που παρουσιάζουν...

Κόσμος

Η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός Ανάπτυξης της γαλλικής κυβέρνησης Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, χαρακτήρισε “απαράδεκτες και εξοργιστικές” τις κατηγορίες περί βιασμού ασθενών της. “Οι σοβαρές κατηγορίες σε βάρος μου, που αφορούν ιατρικές...

Κοινωνία

«Παλαβή και ανισόρροπη» χαρακτήρισε σήμερα το πρωί την Γαλλική Αριστερά ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε, σχολιάζοντας την βαριά ήττα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις...