Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Ελλάδα

Μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα: Ακούγονται εκρήξεις / Η φωτιά απειλεί σπίτια

Μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα
AP Photo

Συνεχής η μάχη στο μέτωπο της Πάρνηθας. Στα δύο έχει «σπάσει» η φωτιά. Προληπτική εκκένωση τριών γηροκομείων. Οι κάτοικοι σε απόγνωση προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να κρατήσουν μακριά τις πύρινες φλόγες από τις αυλές των σπιτιών τους.

Για δεύτερη μέρα καίει η φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας που ξέσπασε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημερι της Τρίτης (22/8) στην περιοχή της Φυλής και επεκτάθηκε τάχιστα λόγω των ισχυρών ανέμων. Ολονύχτιες ήταν προσπάθειες των πυροσβεστών να κρατηθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς της Πάρνηθας, μακριά από τους βασικούς οικιστικούς ιστούς, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια σπίτια στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο παραδοθήκαν στις φλόγες.

Με το πρώτο φως της μέρας, σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα τα οποία ρίχνονται στη μάχη ώστε να μην καούν άλλα σπίτια. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, τα βασικά μέτωπα στη Φυλή είναι δύο, το ένα στη Δεκέλεια (Μενίδι) και το άλλο στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο.

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης, με 164 πυροσβέστες με 62 οχήματα να επιχειρούν στο σημείο όλη τη νύχτα.

Μεγάλη μάχη με τις φωτιές δίνεται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Για προληπτικούς λόγους όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Στάθης Τοπαλίδης, εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία στην περιοχή που φιλοξενούσαν 150 άτομα. 

William Faithful

«Με λεωφορεία 150 άτομα πήγαν σε ασφαλή σημεία, είτε σε άλλα γηροκομεία είτε σε νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Τοπαλίδης στην ΕΡΤ. «Είναι όλοι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Εκκενώσαμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής» πρόσθεσε.

William Faithful

Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα στην περιοχή της Φυλής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τη φωτιά που μένεται στη Δυτική Αττική απειλούνται οι Άγιος Ιωάννης Ρώσος, τα Άνω Λιόσια, η Φυλή – όπου και έχουν σημειωθεί καταστροφές σε σπίτια – και ο οικισμός Ντάρδιζα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι φλόγες έχουν πλησιάσει κοντά σε σπίτια και ήδη καίγονται σπίτια σε οικισμό στο Μενίδι, ενώ τα εναέρια μέσα κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού για να αποκόψουν την κίνηση της φωτιάς προς τους οικισμούς.

AP Photo

Μιλώντας στο MEGA ο Μιχάλης Οικονομάκης, αντιδήμαρχος Φυλής, ανέφερε πως στην περιοχή πνέουν άνεμοι με μεγάλα μποφόρ και μεγάλη ταχύτητα, το οποίο προκαλεί ανησυχία για την έκβαση της φωτιάς.

«Είχαμε ένα μέτωπο πάνω από την περιοχή του Αγίου Νεκταρίου στα Άνω Λιόσια, αυτό καταφέραμε να το περιορίσουμε, γιατί ήρθε και το μεγάλο πυροσβεστικό. Η περιοχή ήταν δύσβατη, καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά», δήλωσε.

«Αυτή τη στιγμή φυσάει πάρα πολύ, άνεμοι με μεγάλα μποφόρ και με μεγάλη ταχύτητα. Θα είμαστε όλοι σε επιφυλακή, υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις στον οικιστικό ιστό, τις οποίες παλεύουμε και σβήνουν αμέσως».

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις 

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, που αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω. Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ταυτόχρονα δημιουργούνται αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες προσπαθώντας να καθυστερήσουν την επέλαση της φωτιάς που αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω και της ύπαρξης πευκοδάσους.

Update

Εκκενώνεται ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι, μάχη με τις αναζωπυρώσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φλόγες πλησιάζουν τα σπίτια, ενώ στάλθηκε και μήνυμα από το 112 για εκκένωση.

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Επικαιρότητα

Στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά στην Ηλεία παραμένουν και επιχειρούν 265 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 83 οχήματα. Η βροχόπτωση που...

Επικαιρότητα

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, στην περιοχή Γεράκι, του δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία. Επιπλέον πύρινο μέτωπο εντοπίζεται και στην περιοχή Χάβαρι, φωτιά για την οποία...

Ελλάδα

Μαίνεται για τρίτο 24ωρο η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους δύο...

Επικαιρότητα

Μαίνεται για δεύτερη μέρα η φωτιά στην Εύβοια – Νέο μήνυμα εκκένωσης έλαβαν πριν από λίγο οι κάτοικοι των Κριεζών. Για δεύτερη μέρα μαίνεται...