Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Ελλάδα

Πύρινος εφιάλτης σε Μάνδρα και Λουτράκι / Πληθαίνουν οι καταγγελίες για έλλειψη εναέριων μέσων

Πύρινος εφιάλτης σε Μάνδρα και Λουτράκι
Associated Press - Εικονα Αρχειου

Μέτωπα φωτιάς έκαιγαν όλο το βράδυ σε Μάνδρα, στην Κορινθία αλλά και στη Ρόδο, αφήνοντας πίσω τους στάχτες. Οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές έζησαν μία ακόμα νύχτα αγωνίας.

Οι οικισμοί Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρι, Αγιά Σωτήρα, Νέα Ζωή, Νέος Πόντος, Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία εκκενώθηκαν. Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα, συνεχίζει να καίει παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται για να σβήσει.

Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τη φωτιά σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια και παραμένει σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στη Ρόδο, όπου δίνεται μάχη προκειμένου η φωτιά, που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνα, να ελεγχθεί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

«Είχαμε φωτιές παντού και δεν είχαμε πυροσβέστες να τις σβήσουν. Aκόμα έχουμε εστίες. Δεν έχουμε νερό να τις σβήσουμε μόνοι μας», κατήγγειλε κάτοικος της Μάνδρας.

Και πρόσθεσε: «Όταν η φωτιά έφτασε στο σπίτι μου, φύγαμε. Δεν υπήρχε πυροβέστης για να δούμε ότι τουλάχιστον θα γίνει κάποια προσπάθεια. Όταν φύγαμε νομίζαμε ότι καήκανε όλα. Και μέχρι στιγμής κανείς δεν ήρθε”.

Επισήμανε, επίσης πως δεν ελήφθη κανένα μήνυμα από το 112.

Εξήγησε επίσης: «Η φωτιά ήρθε μέσα σε δευτερόλεπτα. Έχω ετοιμάσει δεξαμενή με νερό και δεν πρόλαβα να κάνω τίποτα, γιατί θέλει πίεση, με λάστιχο τι να κάνεις; Κανένας δε μας βοήθησε, δεν ήρθαν να μας πουν αν έχουμε νερό, κάτι».

Tόνισε:  «Οι άνθρωποι εδώ είχαν τα αμάξια τους, φαίνεται ότι προετοιμάστηκαν γιατί είδαν καπνούς που πλησίαζαν, όπως και εγώ έχω βγάλει το αμάξι για να φύγουμε τελευταία στιγμή. Γι’ αυτό σωθήκαμε».

Μία κάτοικος της περιοχής, μιλώντας και αυτή στο Open δήλωσε: «Αναγκάστηκα να καλέσω σε εσάς, μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Δεν υπάρχει αεροπλάνο, δεν υπάρχει πυροσβέστης, μας έχουν κλείσει τον δρόμο, δεν έχουμε πρόσβαση στα σπίτια μας. Οι άνδρες μας περάσανε κρυφά και πήγαν κάτω και κόβουνε να ανοίξουν αντιπυρική. Δεν υπάρχει ένας πυροσβέστης, σας ορκίζομαι στα παιδιά μου. Από χτες δεν είδαμε έναν πυροσβέστη. Σε μας δεν ήρθε καμία εντολή εκκένωσης. Ήρθε ένα μήνυμα του 112 να κλείσουμε τα παράθυρα. Και οι φλόγες φτάσανε 100 μέτρα από το σπίτι μας. Δεν ήρθε ούτε ένα περιπολικό να πει ‘εκκενώστε’. Υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι στον οικισμό, που είναι ακόμα εκεί γιατί δεν μπορούν να φύγουν», κατήγγειλε η γυναίκα. 

Σύμφωνα με καταγγελίες, για άγνωστο λόγο δεν υπήρξε εναέριος συντονισμός όσων αεροσκαφών κατέφτασαν στο σημείο… με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος. Μάλιστα σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα αεροσκάφη που έφτασαν στο Λουτράκι, σταμάτησαν να κάνουν ρίψεις λόγω έλλειψης συντονισμού και αποχώρησαν.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα για την απομάκρυνση κατοίκων, εάν χρειαστεί, μέσω θαλάσσης.

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Επικαιρότητα

Μαίνεται για δεύτερη μέρα η φωτιά στην Εύβοια – Νέο μήνυμα εκκένωσης έλαβαν πριν από λίγο οι κάτοικοι των Κριεζών. Για δεύτερη μέρα μαίνεται...

Επικαιρότητα

Το πιο δύσκολο απόγευμα περνούν οι κάτοικοι της Εύβοιας που για ακόμα μια φορά, δοκιμάζουν τις αντοχές τους με μια μεγάλη φωτιά. Παρά την τεράστια μάχη που...

Επικαιρότητα

Οι κάτοικοι καλούνται να μετακινηθούν προς Κρυονέρι – Στις μάχες με τις φλόγες 30 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα. Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ροδόπη και...

Επικαιρότητα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται από χθες (18/7) το βράδυ στις 9 η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο όρος Πάικο στην Πέλλα και κατακαίει πανέμορφο δάσος. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές...