Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Πολιτική

Δήμαρχος Αθηναίων κατά κυβέρνησης: “Οι αποφάσεις της κάνουν τους Δήμους φτωχότερους”

Δήμαρχος Αθηναίων κατά κυβέρνησης οι αποφάσεις της κάνουν τους Δήμους φτωχότερους
SOOC

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων, στην ημερίδα με θέμα: «Η συμμετοχή του πολίτη στις νέες προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε ότι: «ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια διπλή πρόκληση, την σημαντικότερη στα χρόνια της μεταπολίτευσης» και συνέχισε:

«Μια πρόκληση που πρέπει να κερδίσουμε, για να μπορούν οι πολίτες, να αποκτήσουν και πάλι το δικαίωμα στην πόλη, να αποκτήσουν λόγο για τη ζωή τους και το δικαίωμα να συν-αποφασίζουν, με τους αιρετούς στους δήμους.

Η πρώτη πρόκληση είναι να ξαναχτίσουμε τι σχέση μας, των αιρετών με τους πολίτες, αλλά και των αιρετών με την κεντρική διοίκηση.

Η δεύτερη πρόκληση είναι να καταφέρουμε όλοι μαζί, να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις, σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον των πρωτόγνωρων απειλών».

Όμως, όπως σημείωσε: «οι συνθήκες είναι δυσοίωνες» και πρόσθεσε: «Η σχέση αυτοδιοίκησης με τους πολίτες φαίνεται να έχει διαταραχθεί. Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου η αποχή κατέγραψε ρεκόρ αγγίζοντας το 60%.

Η κεντρική διοίκηση δίνει ρεσιτάλ συγκεντρωτισμού, αποδυναμώνοντας τους δήμους και απαξιώνοντας τον ρόλο των αιρετών και εν τέλει τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών.

Οι πόλεις μας ανοχύρωτες, δοκιμάζονται σκληρά, με τίμημα ανθρώπινες ζωές. Συγκεκριμένα, 28 συνάνθρωποι μας έχασαν φέτος το καλοκαίρι τη ζωή τους στις φωτιές, και άλλοι 17 στις πλημμύρες».

Στην συνέχεια, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι:

«υποδέχθηκε τις νέες δημοτικές αρχές με ένα μπαράζ αποφάσεων, που κάνει τους δήμους φτωχότερους, επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς με 240 εκατομμύρια ευρώ για τα τέλη ταφής απορριμμάτων, πέταξε τους δήμους από την εταιρεία που θα διαχειρίζεται μεγάλα έργα στις πόλεις, ενώ αποκλείστηκαν από την διαχείριση μεγάλων θεμάτων, όπως είναι η εκμετάλλευση των αιγιαλών και η διευθέτηση των αυθαιρέτων».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «γίνονται ολοταχώς βήματα προς τα πίσω, προς το αποτυχημένο μοντέλο του αναποτελεσματικού, συγκεντρωτικού κράτους».

Στην συνέχεια, “επιτέθηκε” εκ νέου στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι: «το επιτελικό κράτος του Μαξίμου, φοβάμαι ότι δεν αντέχει ισχυρούς αποκεντρωμένους θεσμούς».

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Πολιτική

Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έφεραν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών το βράδυ της Κυριακής. Σήμερα το πρωί της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος...

Πολιτική

Τέλος στην «ανάπλαση» του Λόφου Στρέφη που είχε ξεκινήσει ο Κώστας Μπακογιάννης και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των κατοίκων βάζει ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Τρία χρόνια πάλευαν...

Πολιτική

Η κυβέρνηση σκορπάει 211 εκατομμύρια ευρώ για την φιλοκυβερνητική προπαγάνδα – Προβλέπονται στον Προϋπολογισμό για «επικοινωνία και ενημέρωση». Με ζεστό κρατικό χρήμα «μπουκώνει» για...

Έρευνα

Με το αιτιολογικό ότι “επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία” (με ποιον τρόπο;) τα κανάλια ενισχύονται οικονομικά από την κυβέρνηση με κρατικό χρήμα που ανέρχεται στο ποσό των 6,8...