Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Πολιτική

Υπουργείο Εργασίας: «Ξηλώνει» την πενθήμερη εργασία 

υπουργείο εργασίας

Την πρόβλεψη για πενθήμερη εργασία, που περιλαμβάνει η Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, «ξηλώνει» το υπουργείο Εργασίας, στρώνοντας τον δρόμο να μετατρέπεται το πενθήμερο σε εξαήμερο!

Με εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο προβλέπει πως ο εργαζόμενος «δύναται να ζητήσει» τον επιμερισμό των 40 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι ημέρες αντί για πέντε, «για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους».

Με την συγκεκριμένη εγκύκλιο καταργεί το πενθήμερο, κουρελιάζοντας μια από τις πιο σημαντικές προβλέψεις της Σύμβασης. Ειδικότερα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε, η κ. Αννα Στρατινάκη ανοίγει την πόρτα για την επίσημη κατάργηση της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας και προσφέρει ένα νέο δώρο στους εργοδότες.

Μάλιστα, το σκεπτικό της σχετικής εγκυκλίου παρουσιάζει προκλητικά την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας ως …ευνοϊκότερη ρύθμιση που μπορεί να ζητήσει ο εργαζόμενος. Έτσι, μετά τους εργαζόμενους που θέλουν να δουλεύουν 10ωρο για να παίρνουν ρεπό και να μαζεύουν τις …ελιές τους, τους γονείς που «προτιμούν» να δουλεύουν νυχθημερόν για να κάθονται τις Παρασκευές με τα παιδιά, το υπουργείο ανακαλύπτει και τους εργαζόμενους στα εστιατόρια, τα καφέ, τα catering, που για «προσωπικούς λόγους» θέλουν να πάνε και έκτη μέρα στη δουλειά.

Στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναγράφεται ότι «καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα». Ωστόσο η γ.γ, αξιοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη, προχωρά σε ερμηνεία της σύμβασης και προσθέτει ότι ο όρος για την καθιέρωση της 5θήμερες εβδομάδας μπορεί να ερμηνευτεί και σε «6 ημέρες αντί για 5 ημέρες για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας του. Το ως άνω αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται (ή θα απορρίπτεται) από τον εργοδότη».

Η πρωτοφανής ερμηνεία όρων συλλογικής σύμβασης εργασίας με διοικητικό τρόπο γίνεται και παρά τα όσα αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα «Ζητήματα ερμηνείας των όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Ο εργατολόγος δικηγόρος Γιάννης Καρούζος υπογραμμίζει ότι από τη στιγμή που το λέει η εγκύκλιος ενώ η ΣΣΕ δεν το προέβλεπε, ανοίγει την κερκόπορτα στην κατάργηση της πενθήμερης απασχόλησης, όπου αυτό προβλέπεται από ΣΣΕ, με την επίκληση ότι είναι ευνοϊκότερη ρύθμιση αν το ζητήσει ο εργαζόμενος και μάλιστα για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους , όπως αναφέρει.

“Είναι αστεία όμως η επίκληση ως ευνοϊκότερης ρύθμισης του 6 ήμερου έναντι του καθιερωμένου ιστορικά πενθήμερου . Οι κοινωνικοί εταίροι που υπέγραψαν τη ΣΣΕ δεν το ήθελαν, δεν μπορεί να τους προτρέπει το υπουργείο με σοφιστείες αυτού του τύπου με αποτέλεσμα να ατονούν ή να ελαστικοποιούνται οι ΣΣΕ”.

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Κοινωνία

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ηθοποιός, απολύθηκε από θεατρική παράσταση, επειδή η σύζυγός του έμεινε έγκυος. Ακόμα ένα περιστατικό που αποδεικνύει πως τα εργασιακά δικαιώματα...

Κόσμος

Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα νόμο που προβλέπει «άδεια εμμήνου ρύσεως» για τις γυναίκες, ένα πρωτόγνωρο για την Ευρώπη μέτρο, που έχει σκοπό, σύμφωνα με την...

Κοινωνία

Υπογραφή συλλογικής σύμβασης πέτυχαν οι απεργοί της COSCO. Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους και τους επίμονους αγώνες τους ανάγκασαν την εταιρεία να ικανοποιήσει ένα σημαντικό...

Κοινωνία

Τα τελευταία μηνύματα του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά που σκοτώθηκε για ένα μεροκάματο, στο εργοστάσιο Ήπειρος στην Άρτα. Ο Χρήστος λίγες ημέρες πριν σκοτωθεί στις...