Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Ελλάδα

Ξεφεύγει η φωτιά στον Έβρο – Δύσκολη νύχτα στη Δαδιά

Δαδιά
εικόνα αρχείου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά στη Δαδιά δεν εξελίσσεται καλά, καθώς έκανε μια κηλίδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας.

Λόγω του δύσβατου της περιοχής (πυκνή τραχεία πεύκη) είναι δύσκολη η πρόσβαση για τις επιχειρησεις των επίγειων δυνάμεων.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά προς παρθένες δασικές εκτάσεις, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της.

«Γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να σωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Σημειώνεται ότι συνολικά στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί, από χθες, σε γενική επιφυλακή.

Ο δήμαρχος της περιοχής, Παναγιώτης Καλακίκος, περιέγραψε την άσχημη τροπή που έχει λάβει η πυρκαγιά.

«Είμαστε πάλι σε κακή στιγμή. Έχουμε αναζωπυρώσεις και η φωτιά παίρνει κατεύθυνση προς την Λευκίμμη. Είναι περιοχή με πολύ πυκνή βλάστηση και αυτή που καίγεται και αυτή στην οποία κατευθύνεται η πυρκαγιά. Είναι ένα κλειστό δυσπρόσιτο δάσος με πολύ ψηλά δέντρα ύψους έως και 11 μέτρα και με πολλά κουκουνάρια. Απλώνεται πολύ γρήγορα η φωτιά και καίγονται ήδη χιλιάδες στρέμματα Natura. Είμαστε ένα 24 ώρο μετά και δυστυχώς εξελίσσεται ακόμα χειρότερα αντί να οριοθετηθεί».

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Δαδιά της ΠΕ Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Ελλάδα

Συνεχής η μάχη στο μέτωπο της Πάρνηθας. Στα δύο έχει «σπάσει» η φωτιά. Προληπτική εκκένωση τριών γηροκομείων. Οι κάτοικοι σε απόγνωση προσπαθούσαν όλη τη νύχτα...

Κοινωνία

Από τα καμένα στρέμματα γης, το 32% ανήκει σε σκληρόφυλλη βλάστηση, το 28% σε μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις, το 9% ήταν ελαιώνες, το...

Κοινωνία

Για αρκετές μέρες έδιναν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες στη Ρόδο, με την πύρινη λαίλαπα να «καταπίνει» 206.610 στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 14,7%...

Επικαιρότητα

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική όταν ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Αργυραίικα του Πηλίου.  Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες, δέκα οχήματα και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με...