Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Κοινωνία

Τριμελές Πλημμελειοδικείο: Αθώωσε εργοδότη που δεν πλήρωσε Δώρο Χριστουγέννων…

δεν πλήρωσε δώρο χριστουγέννων

Παρά την αντίθεση πρόταση του εισαγγελέα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών έκρινε αθώα τη νόμιμη εκπρόσωπο των IDEA STORES του Ομίλου Ατζουλάτου κατά την εκδίκαση εφέσεως γιατί δεν εξόφλησε το Δώρο Χριστουγέννων σε εργαζόμενη.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΈΝΩΣΗ”, το Δικαστήριο “δέχθηκε τις δικαιολογίες της εργοδότριας (όπως αυτές μεταφέρθηκαν από το δικηγόρο της) ότι τάχα «οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας είναι κατασχεμένοι και δεν μπορεί να μεταφέρει τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της εργαζόμενης» ή ότι «η εργαζόμενη αρνείτο να παραλάβει τα χρήματα σε μετρητά (μαύρα δηλαδή)». Αστείες δικαιολογίες που προβλήθηκαν και στο Πρωτοδικείο και απορρίφθηκαν. Και είναι αστείες και ψευδείς οι δικαιολογίες της εργοδότριας εταιρείας, καθώς επίσης και της νομίμου εκπροσώπου της, διότι τα IDEA STORES μια χαρά κινούν καθημερινά τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εισπράττοντας μέσω μηχανημάτων «POS» χιλιάδες ευρώ από πωλήσεις και μια χαρά πληρώνουν μισθοδοσίες άλλων υπαλλήλων μέσω τραπέζης, οι οποίοι εξακολουθούν να απασχολούνται στα εν λόγω καταστήματα. Εκτός κι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται ή παραβιάζεται η παρ. 10 του άρθρου 38 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) σύμφωνα με τον οποίο καθιερώνεται υποχρεωτική καταβολή από τους εργοδότες των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αποκλειστικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σύμφωνα με το Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΈΝΩΣΗ”,” η  εκπρόσωπος της επιχείρησης καταδικάστηκε πρωτοδίκως από τη δικαιοσύνη διότι, κατόπιν καταγγελίας της εργαζόμενης στην Επιθεώρηση Εργασίας Πατρών, δεν είχε προβεί σε εξόφληση του Δ.Χ έτους 2020. Δυο χρόνια μετά και ενώ μέχρι σήμερα η εργοδότρια εταιρεία αρνείται πεισματικά την εξόφληση της οφειλής της προς την εργαζόμενη, το δικάζον Δικαστήριο στο Β΄ βαθμό  αθώωσε την κατηγορούμενη παρά την συνομολόγησή της, δια μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου της, ότι δηλαδή οφείλει μέχρι και σήμερα μέρος του Δώρου Χριστουγέννων στην εργαζόμενη. Η μη ύπαρξη αμφιβολιών στο δικάζον Δικαστήριο ως προς την ύπαρξη της οφειλής όπως αυτή αναφερόταν και στο κατηγορητήριο, καθιστούσε μονόδρομο την καταδίκη της εργοδότριας όπως ρητά ορίζεται στη διάταξη του άρθρου 28 παρ. 1 του Ν. 3996/2011 που ρητά αναφέρει:

 «Κάθε εργοδότης, που παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας τις σχετικές με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας και συγκεκριμένα τα χρονικά όρια εργασίας, υπό την επιφύλαξη των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 31 του ν. 3904/2010 (Α`218), την καταβολή δεδουλευμένων, την αμοιβή, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ή την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον εννιακοσίων (900) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές».

Εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» βρεθήκαμε στην αίθουσα και παρακολουθήσαμε την ακροαματική διαδικασία και όλα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκειά της. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το δικαστήριο, παρά την καταδικαστική εισήγηση της Εισαγγελέως, έκανε δεκτές τις δικαιολογίες της εργοδότριας (όπως αυτές μεταφέρθηκαν από το δικηγόρο της) ότι τάχα «οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας είναι κατασχεμένοι και δεν μπορεί να μεταφέρει τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της εργαζόμενης» ή ότι «η εργαζόμενη αρνείτο να παραλάβει τα χρήματα σε μετρητά (μαύρα δηλαδή)». Αστείες δικαιολογίες που προβλήθηκαν και στο Πρωτοδικείο και απορρίφθηκαν. Και είναι αστείες και ψευδείς οι δικαιολογίες της εργοδότριας εταιρείας, καθώς επίσης και της νομίμου εκπροσώπου της, διότι τα IDEA STORES μια χαρά κινούν καθημερινά τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εισπράττοντας μέσω μηχανημάτων «POS» χιλιάδες ευρώ από πωλήσεις και μια χαρά πληρώνουν μισθοδοσίες άλλων υπαλλήλων μέσω τραπέζης, οι οποίοι εξακολουθούν να απασχολούνται στα εν λόγω καταστήματα. Εκτός κι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται ή παραβιάζεται η παρ. 10 του άρθρου 38 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) σύμφωνα με τον οποίο καθιερώνεται υποχρεωτική καταβολή από τους εργοδότες των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αποκλειστικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

«Δεν πληρώνω ευρώ στις παλιό……ες – Θα μου κλ….σουν μια μάντρα»

Ακόμα όμως κι αν γίνουν δεκτές οι αιτιάσεις της εργοδοσίας, διερωτάται ο κοινός νους τι ήταν αυτό που εμπόδιζε εδώ και δύο χρόνια τη νόμιμη εκπρόσωπο των IDEA STORES να καταθέσει τα χρήματα στον γκισέ κάποιας τράπεζας ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων; Η απάντηση με τα πραγματικά κίνητρα της εργοδοσίας δόθηκε σε μας από τον πραγματικό ιδιοκτήτη των επιχειρήσεων, το Δεκέμβριο του 2020, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε εκπρόσωπος του Συλλόγου μας μαζί του με σκοπό να πληρωθεί το Δ.Χ και οφειλόμενες αποδοχές: «Δεν πληρώνω ευρώ στις παλιό……ες και να πάνε όπου γουστάρουν. Θα μου κλ….σουν μια μάντρα».

Και όντως, ο πραγματικός ιδιοκτήτης -γνωστός «καλοπληρωτής» στην πόλη των Πατρών και το πανελλήνιο παρά τις εισπράξεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από πωλήσεις και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από επιστρεπτέες προκαταβολές την περίοδο της πανδημίας, αρνείτο να εξοφλήσει εργαζόμενους, άλλοτε καταβάλλοντας 20€ την εβδομάδα σε κάποιους και στερώντας τις αποδοχές τους μέχρι σήμερα σε άλλους. Όσοι δε τον κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας ή τόλμησαν να δημοσιοποιήσουν τις παρανομίες του, απολύθηκαν παράνομα και καταχρηστικά προς «συμμόρφωση» των υπολοίπων. Δεν είναι το που όλες τις πόλεις που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά ο εν λόγω, τα πινάκια των τοπικών δικαστηρίων γεμίζουν με εργατικές προσφυγές.

Πηγή

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης