Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Κοινωνία

Τεκνοθεσίες / Μέσα σε 4 χρόνια «έσβησε» το κύμα αγάπης

Τεκνοθεσίες

Η πανδημία και οι πολιτικές που πριονίζουν το κράτος πρόνοιας οδήγησαν σε νέα μεγάλη πτώση των αριθμό των πράξεων τεκνοθεσίας τη χρονιά που πέρασε, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ την Τρίτη για τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις το 2021.

Η εκρηκτική άνοδος τεκνοθεσιών μετά την έναρξη υλοποίησης ουσιαστικών πολιτικών πρόνοιας το 2016, είχε οδηγήσει ώστε το 2017 να μπει τέλος στην μείωση των τεκνοθεσιών με μία εντυπωσιακή έκρηξη των σχετικών αποφάσεων στις 393, έναντι μόλις 221 μία χρονιά νωρίτερα. Τέσσερα χρόνια μετά, ο αριθμός αυτός έχει «βυθιστεί» σε μόλις 184 πράξεις, οι λιγότερες της τελευταίας δεκαετίας.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η μεγάλη συρρίκνωση αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά την μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας. Σε σχέση με έναν χρόνο πριν, στην Αττική έγιναν 33 λιγότερες πράξεις (95 έναντι 128), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι μεταβολές είναι πολύ μικρές.

Όσον αφορά το φύλο του τέκνου, καταγράφεται μεγάλη μείωση για τα αγόρια κατά 24,5% (83 έναντι 110 το 2020), την ώρα που για τα κορίτσια ήταν μόλις 5,6% (101 έναντι 107).

Προβληματισμό θα πρέπει επίσης να προκαλέσει η δυσαναλογία όσον αφορά το φύλο του υποψήφιου θετού γονέα όταν δεν είναι έγγαμος. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, μειώθηκαν κατά 77,8% οι τεκνοθεσίες σε θετό γονέα άνδρα που εκπροσωπεί μονογονεϊκή οικογένεια (μόλις 6 έναντι 27). Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου για γυναίκες. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν κατά 32,1% οι αποφάσεις για θετό γονέα γυναίκα σε μονογονεϊκή οικογένεια (19 έναντι 28). Αντίθετα, αυξήθηκαν οριακά οι τεκνοθεσίες σε έγγαμα ζευγάρια (127 έναντι 125).

Πάνω από τις μισές τεκνοθεσίες συνεχίζουν να αφορούν ηλικίες μέχρι 5 ετών (103 έναντι 113), ενώ αυξήθηκαν σημαντικά οι τεκνοθεσίες για την ηλικιακή ομάδα 6-10 ετών (30 έναντι 22).

Πηγή: Avgi

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Κοινωνία

Ο μικρός Γιάννης μας χρειάζεται, εδώ και 3 χρόνια έχει διαγνωστεί με επιθετικό καρκίνο στα κόκκαλα (οστεοσάρκωμα) και τώρα έχει υποτροπιάσει για 3η φορά...

Κοινωνία

Απίστευτες σκηνές αστυνομοκρατίας επικράτησαν στον Λόφο του Στρέφη όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν για να περιφρουρήσουν παιδικό αποκριάτικο πάρτι που γινόταν στο γήπεδο του...

Ελλάδα

Ακόμα ένα παιδί πέθανε από τα επτά συνολικά που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Λέρου και είχαν διασωθεί από το ναυάγιο λέμβου με μετανάστες, στα νοτιοανατολικά...

Κοινωνία

Mαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και πολίτες έγιναν ένα και έστειλαν, το δικό τους μήνυμα ενάντια στην οπαδική βία, με το γκράφιτι (100τμ), έργο του SAME84,...