Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Σρι Λάνκα πρόκειται να συναντηθούν σήμερα Κυριακή με την ελπίδα να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα αναλάβει την εξουσία μετά από τις σφοδρές διαδηλώσεις που ανάγκασαν τον Πρόεδρο Gotabaya Rajapaksa και τον πρωθυπουργό Ranil Wickremesinghe να συμφωνήσουν να παραιτηθούν.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Samagi Jana Balawegaya (SJB), θα συναντηθεί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης με στόχο να υπάρξει συναίνεση την Κυριακή ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση και ο Rajapaksa να παραιτηθεί.
Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης M. A. Sumanthiran από την Εθνική Συμμαχία Ταμίλ είπε ότι ένας συνασπισμός όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορούσε εύκολα να φτάσει τα 113 μέλη που απαιτούνται για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο πρωθυπουργός Wickremesinghe δήλωσε το Σάββατο ότι θα παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος ώστε μια κυβέρνηση συνασπισμού να αναλάβει την εξουσία. Ο Πρόεδρος Rajapaksa συμφώνησε επίσης να παραιτηθεί λίγες ώρες αργότερα, μετά από μήνες διαμαρτυριών που ζητούσαν την απομάκρυνσή του, οι οποίες κορυφώθηκαν το Σάββατο καθώς οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην κατοικία του.
Η εισβολή στο σπίτι του Ρατζαπάκσα στην πρωτεύουσα Κολόμπο οδήγησε στρατιώτες να πυροβολήσουν στον αέρα, ώστε ο πρόεδρος να μπορέσει να φύγει με τη βοήθεια του ναυτικού. Δεν ήταν σαφές πού μεταφέρθηκε στη συνέχεια και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Mohan Samaranayake δήλωσε σήμερα ότι δεν είχε πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο Rajapaksa.
Οι διαδηλωτές έμειναν τη νύχτα στο προεδρικό μέγαρο, λέγοντας την Κυριακή ότι δεν θα φύγουν μέχρι να παραιτηθεί τελικά ο Rajapaksa, όπως δημοσιεύει το DW.
Φοιτητές ακτιβιστές, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, είπαν ότι βρήκαν 17,8 εκατομμύρια ρουπίες (περίπου 49.000 δολάρια ή 48.000 ευρώ) στο δωμάτιο του Rajapaksa, τα οποίο παρέδωσαν στην αστυνομία, όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα βρήκαν την ευκαιρία να επιθεωρήσουν το παλάτι της αποικιακής εποχής, να χαλαρώσουν στους καναπέδες του, να κολυμπήσουν στην ιδιωτική πισίνα του συγκροτήματος, ακόμη και να δοκιμάσουν τα ρούχα του Rajapaksa.
«Απολάμβαναν τη σούπερ πολυτέλεια ενώ εμείς υποφέραμε», είπε στο Reuters ο B. M. Chandrawathi, ένας 61χρονος πωλητής μαντηλιών. «Μας είχαν πιάσει κορόιδα. Ήθελα τα παιδιά και τα εγγόνια μου να δουν τον πολυτελή τρόπο ζωής που απολάμβαναν».
Οι διαμαρτυρίες και η οργή προς την κυβέρνηση ήρθαν καθώς η χώρα διολίσθησε στη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της.
Οι αρχές είχαν συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για μια πιθανή διάσωση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που η χώρα χρεοκόπησε το εξωτερικό της χρέος τον Απρίλιο, καθώς και με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ενόψει μιας αναμενόμενης επισιτιστικής κρίσης.
Ο Πρωθυπουργός Wickremesinghe διεξήγαγε συνομιλίες και η πολιτική αναταραχή έθεσε υπό αμφισβήτηση την πρόοδό τους. Η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει πρόταση στο ΔΝΤ τον Αύγουστο.