Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Κόσμος

Κολομβία: Ιστορικής σημασίας προεδρικές εκλογές

κολομβία εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Κολομβίας καλούμενοι να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, επιλέγοτας ανάμεσα σε έναν αριστερό πρώην αντάρτη που προωθεί τη βαθιά κοινωνική αλλαγή και έναν εκκεντρικό μεγιστάνα των κατασκευών που έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Ο Γκουστεύο Πέτρο, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά και νυν γερουσιαστής, έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει την ανισότητα με δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και υψηλούς φόρους σε μη παραγωγική γη.

Οι προτάσεις του -ειδικά η απαγόρευση νέων πετρελαϊκών έργων- έχουν τρομάξει ορισμένους επενδυτές, αν και έχει υποσχεθεί να σεβαστεί τα τρέχοντα συμβόλαια, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Είμαστε ένα βήμα από την επίτευξη της πραγματικής αλλαγής που περιμέναμε όλη μας τη ζωή», έγραψε ο Πέτρο στο Twitter. «Δεν υπάρχουν αμφιβολίες, μόνο βεβαιότητα. Θα γράψουμε ιστορία».

Ο αντίπαλος του Πέτρο, Χερνάντες, ο αποκαλούμενος και «Τραμπ της Κολομβίας», αποτέλεσε την έκπληξη του πρώτου γύρου, στον οποίο απέκλεισε το δεξιό φαβορί, Φίκο Γκουτιέρες. Ο Γκουτιέρες έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον Φερνάντες. Διεθνή μέσα αποδίδουν το πέρασμα του Χερνάντες στο δεύτερο γύρο στην προσπάθεια, ακριβώς, των δεξιών ψηφοφόρων, να παραμείνει η δεξιά στην εξουσία, καθώς ο Γκουτιέρες προσωποποιεί όλα τα κακά των προηγούμενων (δεξιών) κυβερνήσεων.

Ενδεικτικό του κλίματος διεξαγωγής των εκλογών στην ταλαιπωρημένη από τη συστημική διαφθορά χώρα είναι ότι και οι δύο υποψήφιοι ακύρωσαν τις προεκλογικές εκδηλώσεις λόγω, όπως είπαν, απειλών για τη ζωή τους.

Η ενδεχόμενη ανάδειξη του Πέτρο στην προεδρία θα αποτελέσει ιστορική στιγμή για την Κολομβία, που ζει βυθισμένη στη βία για δεκαετίες. Η υπόσχεση για κοινωνική δικαιοσύνη, η άρση των αποκλεισμών, και η αγροτική μεταρρύθμιση αποτέλεσαν βασικά χαρτιά της προεκλογικής του εκστρατείας. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε να διαλύσει το καρτέλ της κοκαΐνης, φυτώριο παραστρατιωτικών και ακροδεξιών στοιχείων.

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης