Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Ελλάδα

Κίνδυνος να απολυθούν 6.000 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία και να αναλάβουν εργολάβοι

Κίνδυνος να απολυθούν 6.000 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία και να αναλάβουν εργολάβοι

Τον κίνδυνο να απολυθούν σταδιακά περίπου 6.000 εργαζόμενοι από διάφορα νοσοκομεία της χώρας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σημειώνεται πως οι απολύσεις δεν αφορούν γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά υποστηρικτικό προσωπικό από τη φύλαξη, την καθαριότητα, την εστίαση και άλλους τομείς, οι οποίοι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, εργάζονται όλοι περισσότερα από πέντε χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου 19 εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας δουλεύουν από 13 έως 22 χρόνια, με μισθούς 640 ευρώ, όπου μία εργαζόμενη είναι υπεύθυνη για οκτώ τμήματα.

Μία από τις 19 γυναίκες, η κ. Αλεξάνδρα, μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο Mega λέγοντας ότι δεν είχαν πάρει άδειες και ρεπό εδώ και δύο χρόνια.

«Φτάσαμε σε σημείο να μην μπορούμε άλλο να δουλέψουμε. Τα ζητήσαμε αυτά με ένα εξώδικο στο νοσοκομείο. Και μας λένε ότι έχουμε τη διαδικασία εργολάβος… Θα σταματούσε η σύμβαση η δική μας και θα έμπαινε εργολάβος. Γι’ αυτό μας και έδιναν τρίμηνες παρατάσεις», εξηγεί η κ. Αλεξάνδρα.

Όπως λέει η ίδια, μέχρι και σήμερα που μπήκε ο εργολάβος για να δουλέψει, «εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση ότι σταματάμε. Βλέπουμε ότι βγήκε το πρόγραμμα χωρίς τα δικά μας τα ονόματα. Από σήμερα αναλαμβάνει ο εργολάβος, έχει πάρει μισά άτομα από αυτά τα οποία δουλεύαμε».

«Η σύμβαση λήγει τέλος Ιουνίου. Είχε μέσα τον όρο ότι αν ξεκινήσει η διαδικασία εργολάβου, παύει η σύμβαση… Μας χρωστούσαν 20 – 25 ρεπό στην καθεμία» πρόσθεσε μεταξύ άλλων. «Είμαστε όλες πάνω από 50 χρονών. Πού θα βρούμε δουλειά;» διερωτήθηκε.

Μιλώντας για το καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε στην ίδια εκπομπή ότι πρόκειται για θέσεις που δεν είναι μόνιμες για τις οποίες παράλληλα μπορεί να διαγωνισμοί για να μπαίνουν ιδιώτες στη σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα «μόνο αν είναι προς όφελος του Δημοσίου».

«Μου κάνουν εντύπωση τα 13 χρόνια που λέτε γιατί οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δημιουργήθηκαν κατά βάση την περίοδο 2017-2018»είπε, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως μετέτρεψε τις συμβάσεις από αορίστου σε ορισμένου χρόνου και πως προκήρυξε τη μονιμότητα τους.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πολλά νοσοκομεία έχουν σε εξέλιξη διαγωνισμούς για εργολάβους και οι 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα απολυθούν με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών.

«Πυρά» από ΠΟΕΔΗΝ

«Στις υπηρεσίες στήριξης των Νοσοκομείων (φύλαξη, καθαριότητα, εστίαση) εργάζονται με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων 6.000 εργαζόμενοι. Όλοι πάνω από πέντε χρόνια. Στη διάρκεια της πανδημίας, οι καθαρίστριες στις κλινικές κορονοϊού, οι τραπεζοκόμες στη σίτιση των ασθενών, οι φύλακες στην τήρηση του πρωτοκόλλου εισόδου στα νοσοκομεία ασθενών και επισκεπτών και στη φύλαξη, προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε συνθήκες εργασιακής εξάντλησης. Και όμως επιβραβεύονται με την απόλυσή τους. Όχι γιατί εκλείπουν οι ανάγκες αλλά για να επιστρέψουν οι εργολάβοι» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο για τις ίδιες εργασίες, με χειρότερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών, άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβών των εργαζόμενων που απασχολούν. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται με συμβάσεις και λαμβάνουν από τα νοσοκομεία 600 με 700 ευρώ το μήνα θα αναγκασθούν να ζητήσουν δουλειά από τον εργολάβο και εάν τους προσλάβει, για την ίδια εργασία με περισσότερες ώρες απασχόλησης, θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα. Θα δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που θα δηλώνονται, θα υπογράφουν ότι έλαβαν 700 ευρώ και θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα. Θα κατατίθενται στη τράπεζα 700 ευρώ για να μην έχουν πρόβλημα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με απειλές μπράβων θα επιστρέφουν πίσω τα 400 ευρώ» τονίζει.

«Τα ζήσαμε. Δυστυχώς αυτή η κατάσταση επικρατεί στα νοσοκομεία που έχουν εργολάβους στις υπηρεσίες στήριξης και σε όσα επέστρεψαν με τη διενέργεια σχετικών διαγωνισμών. Επίσης πολλά νοσοκομεία έχουν σε εξέλιξη  διαγωνισμούς  για εργολάβους και οι 6.000  συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα απολυθούν με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών. Δυστυχώς δεν δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία με νομοθετική ρύθμιση να διενεργούν διαγωνισμούς πρόσληψης συμβασιούχου προσωπικού.  Το υπουργείο υγείας  ανανεώνει τις συμβάσεις των 6.000 εργαζομένων στις υπηρεσίες στήριξης  με την υποσημείωση ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί από τα νοσοκομεία για την  εγκατάσταση  εργολάβων που τρέχουν, απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι. Σταδιακά αυτό συμβαίνει» εξηγεί.

«Είναι άδικο να απολυθούν 6.000 εργαζόμενοι για να τα κονομήσουν οι εργολάβοι. Να παρακαλάνε μετά οι απολυμένοι εργαζόμενοι να βρουν δουλειά στους εργολάβους με 300 ευρώ το μήνα  σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και με την ακρίβεια να  τσακίζει. Καλούμε τον υπουργό Υγείας να δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να προλαμβάνουν προσωπικό στις εν λόγω υπηρεσίες συνάπτοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση. Αυτά που είπε ο Υπουργός σήμερα δεν εφαρμόζεται από πολλές διοικήσεις νοσοκομείων γιατί δεν έχουν κάτι γραπτώς όπως ισχυρίζονται. Δηλαδή να μην αναθέτουν σε εργολάβους τις υπηρεσίες στήριξης εάν είναι ακριβότεροι. Στη πράξη στα νοσοκομεία προχωράνε τους διαγωνισμούς με εργολάβους και όταν ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί  εγκαθίστανται αν και στοιχίζουν πολύ ακριβότερα για το δημόσιο» καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καλούν τον υπουργό Υγείας, να δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να προλαμβάνουν προσωπικό στις εν λόγω υπηρεσίες, συνάπτοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση.

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Κοινωνία

Στην διακοπή των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων προχωρά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαία Κυριακού», εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εφημερεύει...

Ελλάδα

Στα κάγκελα οι γιατροί, που ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής λόγω της υπερεργασίας. Αδιανόητες καταστάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Την ώρα που οι...

Κοινωνία

Mε μόνο μία γιατρό λειτουργεί το Ογκολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Βόλου, που κάθε μήνα εξυπηρετεί περίπου 400 καρκινοπαθείς για χημειοθεραπείες και ακόμα 100 για...

Ελλάδα

SOS από το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας το οποίο μένει χωρίς ειδικούς παθολόγους λόγω παραιτήσεων των δύο τελευταίων γιατρών. Οριακά λειτουργεί η ΜΕΘ η οποία...