Τι μπορεί να σημαίνει για έναν «γαλάζιο» υποψήφιο περιφερειάρχη η συμμετοχή ενός καταδικασμένου στο ψηφοδέλτιό του;
Γιατί ένας υποψήφιος Περιφερειάρχης επιλέγει να τον εκπροσωπήσουν καταδικασμένοι;
Αναφερόμαστε στην περίπτωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού (υπαλλήλου του Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου την περίοδο Novartis) και του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Κορινθίας Τάσου Γκιολή.
Όταν ο Τάσος Γκιολής υπηρετούσε στο Νοσοκομείο Κορίνθου ως γενικός παθολόγος, πιάστηκε από ελεγκτές του ΟΓΑ να συνταγογραφεί ακόμα και αντικαρκινικά φάρμακα.. αλλά και φάρμακα σε ανθρώπους που είχαν πεθάνει. Έγραφε σε βιβλιάρια ασθενών εν αγνοία τους και μετά εκτελούσε τις συνταγές στο φαρμακείο της συζύγου του στον Πειραιά.
Ο γιατρός Τάσος Γκιολής φέρεται ότι έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά (με την υπ’ αρ. απόφαση 425/11.03.2015) σε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.
Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Γκιολής κατεβαίνει με τον υποψήφιο «γαλάζιο» Περιφερειάρχη Πτωχό, ο οποίος στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία έπειτα από συμφωνία του «συστήματος Σαμαρά» στην Πελοπόννησο. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή ο Σαμαράς πήγε στο εκλογικό κέντρο του υποψήφιου Πτωχού στην Καλαμάτα για να τον στηρίξει, επειδή έχει εξαιρετικά χαμηλή αναγνωρισιμότητα.
Η καταδίκη
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την απόφαση του Εφετείου Πειραιά, το 2010 ο Τ. Γκιολής, γενικός παθολόγος όταν υπηρετούσε στο Νοσοκομείο Κορίνθου, πιάστηκε από ελεγκτές του ΟΓΑ να συνταγογραφεί (ακόμα και αντικαρκινικά) φάρμακα, τα οποία φέρεται ότι έγραφε σε βιβλιάρια ασθενών εν αγνοία τους και μετά εκτελούσε τις συνταγές στο φαρμακείο της συζύγου του στον Πειραιά.
Η συνολική ζημία του Δημοσίου μέσα σε έναν χρόνο ήταν 10.805,68 ευρώ, ενώ από τον έλεγχο του ΟΓΑ προέκυψε ότι συνταγογραφούσε σε βιβλιάρια ασθενών που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ακόμη και ανθρώπων που είχαν αποβιώσει. Οι ασφαλισμένοι αγνοούσαν τη συνταγογράφηση που γινόταν στο όνομά τους. Αναφέρεται δε ότι τα φάρμακα που συνταγογραφούσε είχαν επιλεγεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν μηδενική συμμετοχή από τους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να εισπράττει εξ ολοκλήρου το ποσό της αξίας τους.
Στη δίκη κατηγορούμενος ήταν και έτερος γιατρός του Νοσοκομείου Κορίνθου, που κατέθεσε ότι: ο Τ. Γκιολής του έδινε τα βιβλιάρια και του ζητούσε να τον εξυπηρετήσει. Μάλιστα, υπήρχαν βιβλιάρια που είχαν σκισμένες σελίδες και σε τρεις-τέσσερις περιπτώσεις εκδόθηκαν συνταγές στο όνομα ανύπαρκτων ασφαλισμένων.
Ο Τ. Γκιολής το 2014 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 18 μήνες φυλάκιση (με αναστολή) για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση και το 2015 ακολούθησε η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου για φυλάκιση 5 μηνών με τριετή αναστολή. Η δε σύζυγος φαρμακοποιός υποχρεώθηκε να επιστρέψει στον ΟΓΑ περίπου 12.135,22 ευρώ.
Το θέμα είναι ηθικό
Η υποψηφιότητα του Γκιόλη με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοπονννήσου Δημήτρη Πτωχό, προβληματίζει για τον διορισμό του στη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου αν εκλεγεί ο κ. Πτωχός. Και οι ερωτήσεις που έρχονται στο μυαλό όλων είναι, πως ένας άνθρωπος καταδικασμένος επειδή συνταγογραφούσε αντικαρκινικά φάρμακα σε ασθενείς εν αγνοία τους αλλά και σε πεθαμένους ανθρώπους, μπορεί να διαχειριστεί μια Περιφέρεια με ήθος, αξίες και διαφάνεια;
Πως και γιατί ένα υποψήφιος Περιφερειάρχης επιλέγει να τον εκπροσωπήσουν καταδικασμένοι;
Πηγή: εφημερίδα ΑΥΓΗ/ Κώστας Πουλακίδας.