Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Πολιτική

Ευρωκοινοβούλιο: Αναγνώρισε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο, καταδίκασε την FRONTEX

Ευρωκοινοβούλιο: Αναγνώρισε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο, καταδίκασε την FRONTEX
εικόνα αρχείου

Με συντριπτικό ποσοστό, το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). Αρνήθηκε να δώσει «πράσινο φως» για τον οικονομικό απολογισμό της Frontex (χορήγηση απαλλαγής) για το 2020. 

Υπέρ της επικύρωσης ψήφισαν 345 ευρωβουλευτές (Οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Κεντρώων, των Πρασίνων, της Αριστεράς και αρκετοί μη εγγεγραμμένοι) και εναντίον της επικύρωσης ψήφισαν 284 ευρωβουλευτές (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Υπερσυντηρητικοί και η Ακροδεξιά) ενώ σημειώθηκαν 8 αποχές. Από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές θετικά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, αρνητικά η ΝΔ και η Ελληνική Λύση και Αποχή το ΚΙΝΑΛ

Η ψηφοφορία διεξήχθη υπό τη σκιά του πορίσματος της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Ε.Ε. (OLAF) που διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και κακοδιαχείριση , η οποία συζητήθηκε τη Δευτέρα στην Ολομέλεια.

Η άρνηση του Ευρωκοινοβουλίου να απαλλάξει τους υπόλογους για τη διαχείριση του προϋπολογισμού της Frontex είναι μια σπάνια περίπτωση και δείχνει την δυσαρέσκεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις πρακτικές της Frontex, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις επαναπροωθήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο.

Το πόρισμα της OLAF παρέμενε απόρρητο και με περιορισμένη πρόσβαση για λίγους Ευρωβουλευτές, μέχρι που γερμανικοί ιστότοποι το δημοσίευσαν αυτούσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας του πορίσματος, είχε οδηγηθεί σε παραίτηση την περασμένη Άνοιξη ο Επικεφαλής της Φ. Λετζερί, λίγο αφότου είχε βραβευτεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Aνησυχία για τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, “οι ευρωβουλευτές εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τα πορίσματα της έρευνας και το μέγεθος των σοβαρών παραπτωμάτων και άλλων παρατυπιών που διαπίστωσε η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ (OLAF) υπό τη διαχείριση του προηγούμενου εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού, ο οποίος παραιτήθηκε στις 28 Απριλίου 2022 μετά τη δημοσίευση της σχετικής αποκαλυπτικής έκθεσης. Ο Οργανισμός δεν προστάτευσε τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, συμμετείχε στις παράνομες επαναπροωθήσεις τουλάχιστον 957 προσφύγων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, αναφέρει το Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τον αποτροπιασμό τους σχετικά με την αυτοκτονία μέλους του προσωπικού, η οποία «σχετίζεται με εικαζόμενες πρακτικές σεξουαλικής παρενόχλησης» και σημειώνουν ότι το 2020 αναφέρθηκαν 17 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, εκ των οποίων οι 15 έκλεισαν χωρίς περαιτέρω διερεύνηση.

Παράλληλα , όπως αναφέρει το ΕΚ, όσον αφορά την Ελλάδα, το Κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις πρόσφατες αποκαλύψεις των ΜΜΕ που είχαν πρόσβαση στην έκθεση της OLAF, σύμφωνα με την οποία η πρώην εκτελεστική ηγεσία του Οργανισμού ήταν ενήμερη για παράνομες επαναπροωθήσεις και στήριζε και συμμετείχε στη χρηματοδότησή τους, και παροτρύνει την Επιτροπή να αναλάβει σοβαρή ευθύνη και να λάβει σαφή μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις και να καταστήσει τους οργανισμούς και τους φορείς της ΕΕ υπόλογους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκφράζει επίσης περαιτέρω ανησυχία για το γεγονός ότι (σύμφωνα με αναφορές) διερμηνέας που απασχολείται από τον Οργανισμό δέχθηκε επίθεση από Έλληνες συνοριοφύλακες, μαζί με τουλάχιστον 100 υπηκόους τρίτων χωρών, και στη συνέχεια εξαναγκάστηκε να διασχίσει τα σύνορα προς την Τουρκία και καλεί τον Οργανισμό και τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν την έρευνα και να επιβάλουν κυρώσεις για κάθε πιθανό παράπτωμα. Παράλληλα ζητούν να διακοπεί η δράση της Frontex στην Ουγγαρία.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τον διορισμό της νέας προσωρινής διευθύντριας του Frontex τον Ιούλιο του 2022, για τα διορθωτικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή προγραμματιστεί και για τις θετικές αλλαγές όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Χαιρετίζουν τον νέο τρόπο διαχείρισης εντός του Οργανισμού, ο οποίος προσπαθεί να τον καταστήσει ασφαλή χώρο εργασίας που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν δημόσια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα προβλήματα στον Οργανισμό ενδέχεται να είναι βαθύτερης διαρθρωτικής φύσης και να ξεπερνούν την αμέλεια και τα λάθη μεμονωμένων ατόμων, όπως διατείνεται το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Το σημείο αυτό τονίστηκες από πολλούς ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης περί ευθύνης του Frontex για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Από την άλλη, πολλοί ομιλητές τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης της απαλλαγής, αναφερόμενοι στις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις στον Frontex και την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τις προϋποθέσεις που έθεσε το Κοινοβούλιο στην προηγούμενη έκθεσή του.”

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Πολιτική

Σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα για τη διαρροή στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κατοίκων του εξωτερικού που έφθασαν στην κατοχή της. Την απόφαση να μην συμπεριληφθεί η Άννα...

Πολιτική

«Απαράδεκτη και επίνδυνη» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστολή ψήφο για τους ψηφοφόρους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, στις προσεχείς ευρωεκλογές....

Κοινωνία

Σε επιστολή που υπογράφει ο επικεφαλής της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (LIBE) της Κομισιόν, Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, απαντώντας στην αναφορά της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου για τη...

Πολιτική

Αποφασισμένος να συνεχίσει, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα θεσμικά μέσα, την προσπάθεια αποκάλυψης όσων βρίσκονται πίσω από την παρακολούθησή του εμφανίστηκε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος...