Όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς καλεί το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Τρίτη, για τον τρόπο με τον οποίο κάλυπταν τα γεγονότα, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας.
Ειδικότερα, πρόκειται για τους σταθμούς Alpha, ΑΝΤ1, Mega, Open, ΣΚΑΪ και Star που ελέγχονται για παραβίαση διατάξεων που αφορούν την «παροχή αντικειμενικής ενημέρωσης» και την «τήρηση των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας», από τις 11 Μαρτίου έως τις 11 Μαϊου 2020.
Οι διατάξεις αυτές, σύμφωνα με το ΕΣΡ, προέρχονται από την ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, Προεδρικά Διατάγματα, το Σύνταγμα και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕE:
- Το άρθρο 15 παρ. 2 εδ. γ του Συντάγματος, το οποίο ορίζει: «Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους … έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων».
- Το άρθρο 14 παρ. 9 εδ. β του Συντάγματος, το οποίο ορίζει: «Νόμος προβλέπει τα μέτρα και τους περιορισμούς που είναι αναγκαίοι για την πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στην ενημέρωση».
- Το άρθρο 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ορίζει: «1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων. 2. Η ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η πολυφωνία τους είναι σεβαστές».
- Τα άρθρα 1 παρ. 1 εδ. β και 6 παρ. 2 του Ν. 2328/1995, τα οποία ορίζουν: «Οι άδειες χορηγούνται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και η χρήση τους συνιστά δημόσια λειτουργία. Οι σταθμοί στους οποίους χορηγούνται οι άδειες πρέπει να μεριμνούν για την αντικειμενική ενημέρωση, τη διασφάλιση της πολυφωνίας…».
- Το άρθρο 3 παρ. 22 του Ν. 2328/1995, το οποίο ορίζει: «Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στη συνολική διάρθρωση του προγράμματος και ιδίως των ειδησεογραφικών τους εκπομπών και των εκπομπών πολιτικού διαλόγου, έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την πολιτική πολυφωνία και την παρουσίαση των απόψεων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κάθε ζήτημα που καθίσταται αντικείμενο πολιτικής αντιδικίας».
- Το άρθρο 1 παρ. 2 του Ν. 4339/2015, το οποίο ορίζει: «Η παροχή υπηρεσιών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής αποτελεί υπηρεσία γενικού οικονομικού συμφέροντος, που συνίσταται στην παροχή στο κοινό τηλεοπτικών υπηρεσιών, βάσει προϋποθέσεων, όρων και διαδικασιών που διασφαλίζουν, αφενός, τη νομιμότητα, τη διαφάνεια, την πολιτική και πολιτισμική πολυμέρεια και πολυφωνία…».
- Το άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 3592/2007, το οποίο ορίζει: «Σκοπός των διατάξεων του παρόντος νόμου είναι η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων».
- Το άρθρο 14 παρ. 1 εδ. α του Π.Δ. 77/2003, το οποίο ορίζει: «Τα δελτία ειδήσεων πρέπει να συντάσσονται με ακρίβεια, αντικειμενικότητα και τη μεγαλύτερη δυνατή πολυμέρεια. Η υποχρέωση αυτή κατισχύει κάθε, έστω και έμμεσης, επιχειρηματικής και οικονομικής εν γένει επιδίωξης του ραδιοφωνικού ή του τηλεοπτικού σταθμού».
- Το άρθρο 3 του Π.Δ. 77/2003, το οποίο ορίζει: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση πρέπει να αναγνωρίζουν και να σέβονται εμπράκτως τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων και να υπερασπίζονται την ελευθερία μεταδόσεώς τους. Οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να παρουσιάζονται έγκαιρα και με ίσους όρους».