Μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση «spear phishing» εναντίον του ενημερωτικού-δημοσιογραφικού ιστότοπου Reporters United, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκίνησε έρευνα για τη διαρροή φορολογικών δεδομένων του Reporters United.
Με δημοσίευμα, η ομάδα των δημοσιογράφων του Reporters United κοινοποιούν ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διερευνά την απόπειρα spear phishing την οποία δέχτηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2022, αφού μάλιστα είχαν δεχτεί σχετική προειδοποίηση από αξιόπιστη πηγή ότι ετοιμάζεται κάτι εναντίον τους.
Η προειδοποίηση αυτή επιβεβαιώθηκε τελικά μιάμιση μέρα αργότερα, όταν το μέσο δέχθηκε ένα «περίεργο μέιλ», με θέμα «Ερωτήματα που αφορούν την οικονομική διαφάνεια – Έρευνα Δημοσιογράφων» («Questions regarding financial transparency – Journalists Research»). «Στο μήνυμα του, ο μυστηριώδης αποστολέας απηύθυνε 16 ερωτήματα προς το Reporters United, μεταξύ άλλων σχετικά με την οικονομική διαφάνεια του εγχειρήματος και το παρελθόν των συντελεστών του», αναφέρει το Reporters United. Επίσης, ο αποστολέας δεν παραχώρησε τα αληθινά του στοιχεία και την ιδιότητά του, αλλά υποστήριξε ότι πραγματοποίησε τετράμηνη έρευνα για το θέμα και ότι θα δημοσίευε τα ευρήματά του μετά τις 18 Νοεμβρίου, δηλαδή μία μέρα μετά τη δικάσιμο για την αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά του Reporters United, της Εφημερίδας των Συντακτών, του Θανάση Κουκάκη και των δύο ρεπόρτερ που υπέγραψαν την έρευνα που έφερε τις πρώτες αποκαλύψεις για υποκλοπές στο «φως».
Αναφορικά με τον «μυστηριώδη» αποστολέα ανέφεραν τότε ότι «γνώριζε με εξαντλητική ακρίβεια (μέχρι δεκαδικού ψηφίου) φορολογικά δεδομένα του Reporters United που δεν είναι δημόσια, ενώ ο ίδιος ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτος και το σάιτ που θα δημοσίευε τα ευρήματά του είχε δημιουργηθεί την ίδια μέρα που δέχτηκαν το περίφημο μέιλ.
Έτσι, τα μέλη του μέσου οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια επιχείρηση «spear phishing»: «Σε αντίθεση με το συνηθισμένο phishing, στο spear (δόρυ) phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα) η ηλεκτρονική επίθεση γίνεται με σκοπό να πλήξει, να εξαπατήσει ή να αποσταθεροποιήσει συγκεκριμένο στόχο, οργανισμό ή πρόσωπο».
Όλα δείχνουν ότι η προσπάθεια spear phishing σχετιζόταν άμεσα με την ερευνητική δουλειά της ομάδας για το θέμα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, αλλά και με την πορεία της προσφυγής εναντίον τους, μεταξύ άλλων, του Γρ. Δημητριάδη.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση του σχετικού ρεπορτάζ στις 25 Νοεμβρίου, η ΑΑΔΕ επικοινώνησε με το Reporters United και ενημέρωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει έλεγχο για να εντοπίσει πώς και από ποιον έγινε η υποκλοπή των φορολογικών στοιχείων.
Με την ΑΑΔΕ επικοινώνησαν και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) επικοινώνησαν με την ΑΑΔΕ σχετικά με το ζήτημα, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για την υποκλοπή των στοιχείων του Reporters United. Σε απάντησή της προς την οργάνωση, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ απάντησε ότι η υπόθεση βρίσκεται ήδη υπό διερεύνηση.
«Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την άμεση κινητοποίηση των αρχών», τονίζουν οι δημοσιογράφοι του Reporters United, «καθώς η διαρροή των οικονομικών δεδομένων συνδέεται με μια προσπάθεια εκφοβισμού μας ενώ συνεχίζουμε την πολύμηνη έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρά την παρακολούθησή μας και παρά την αγωγή Δημητριάδη, η οποία έχει πολλαπλώς καταδικαστεί από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς ελευθερίας του Τύπου ως SLAPP, δηλαδή καταχρηστική αγωγή που αποσκοπεί στη φίμωσή μας (μεταξύ άλλων από ΕΣΗΕΑ, Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, εκπρόσωπο ΟΑΣΕ για θέματα ελευθερίας των ΜΜΕ, Case Coalition και ECPMF, ΕλΕΔΑ)».
Από την πλευρά του, ο Πάβολ Σαλάι, επικεφαλής των RSF για την ΕΕ και τα Βαλκάνια δήλωσε: «Ως RSF εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας σχετικά με τη διαρροή φορολογικών στοιχείων του Reporters United, κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει σε μια εκστρατεία σπίλωσης της δημοσιογραφικής ομάδας. Η έρευνα που ξεκίνησαν οι ελληνικές φορολογικές αρχές μετά την κινητοποίηση των RSF πρέπει να διεξαχθεί σωστά για να συλληφθούν οι δράστες».