Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Κοινωνία

Ελένη Τοπαλούδη: «Την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα»

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του ομαδικού βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη στις 28 Νοεμβρίου 2018 στη Ρόδο, αναβίωσαν σήμερα Δευτέρα στη δίκη, με το δικαστήριο να αρχίζει την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας χωρίς την παρουσία των γονιών της αδικοχαμένης φοιτήτριας στη δικαστική αίθουσα.

Αντίθετα, για πρώτη φορά εμφανίστηκε σήμερα στη δίκη ο 23χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, ο οποίος στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε εκπροσωπηθεί από τον πρώην δικηγόρο του.

Πρωτόδικα, ο 23χρονος, Αλέξανδρος Λ. και ο 25 χρόνος Μανώλης Κ., καταδικάστηκαν ομόφωνα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και 15 ετών ο καθένας για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και του ομαδικού βιασμού.

Ιατροδικαστής: «Ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά – Τα χτυπήματα θα μπορούσαν να τη σκοτώσουν από μόνα τους»

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ενώπιον δικαστών και ενόρκων ο ιατροδικαστής που διενήργησε την νεκροψία-νεκροτομή στο άψυχο σώμα της Ελένης Τοπαλούδη, Παναγιώτης Κοτρέτσος. Ο μάρτυρας συγκλονισμένος και ο ίδιος από το στυγερό έγκλημα έκανε λόγο στην κατάθεση του για μια «ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά» των δραστών και ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.

Παράλληλα, ο μάρτυρας επισήμανε πως τα πολλαπλά τραύματα που έφερε η Ελένη Τοπαλούδη υποδεικνύουν βασανισμό.Ο ιατροδικαστής της Ρόδου εξήγησε στο δικαστήριο πως αιτία θανάτου της 21χρονης φοιτήτριας ήταν ο πνιγμός ωστόσο όπως κ. Κοτρέτσος πως οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν το θάνατο της φοιτήτριας εάν δε μεσολαβούσε ο μηχανισμός του πνιγμού.

«Υπήρχαν ευρήματα πνιγμού. Τα τραύματα της κεφαλής, όπως προείπα, θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα. Δεν πρόλαβαν, όμως, μεσολάβησε ο πνιγμός. Επίσης αυτά τα τραύματα της κεφαλής τα εντοπίζουμε όταν υπάρχει μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης. Είναι πιθανό το άτομο να βρίσκονταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση» κατέθεσε ο ιατροδικαστής.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας ο κ. Κοτρέτσος επισήμανε χαρακτηριστικά πως «τα χτυπήματα στο κεφάλι θα μπορούσαν από μόνα τους να επιφέρουν θάνατο. Ο θάνατος επήλθε όμως αργότερα»

 • Πρόεδρος: Αν πήγαινε νοσοκομείο;
 • Μάρτυρας: Θα έμπαινε σε ΜΕΘ χωρίς να ξέρουμε αν θα ζούσε
 • Πρόεδρος: Το τραύμα στο αυτί, από τι προήλθε;
 • Μάρτυρας: Δε μπορώ πω με βεβαιότητα. Ήταν ένα σοβαρό πλήγμα μάλλον από θλον όργανο. Η κοπέλα ήταν μεγαλόσωμη, ένα ψηλό κορίτσι περίπου 1.80 ύψους και εκτίμηση 70 και κιλά και πάνω.
 • Πρόεδρος: Θα μπορούσε ένα άτομο να τη σηκώσει;
 • Μάρτυρας: Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, ναι θα μπορούσε. Είναι δύσκολος ο χειρισμός του σώματος ενός ανθρώπου που χάνει τις αισθήσεις του. Δεν ήταν μόνο το να τη σηκώσει. Δεν είναι αδύνατο να το κάνει ένας άνθρωπος αλλά αν το έκανε ένας άνθρωπος θα μένανε σημάδια. Τέτοια σημάδια δεν υπήρχαν. Φαίνεται να μεταφέρθηκε στα χέρια. Δεν υπήρχε το παραμικρό στη σορό. Ούτε τρίψιμο σε κάποια επιφάνεια και μάλιστα το σώμα ήταν γυμνό.
 • Πρόεδρος: Θα μπορούσαν να ξέρουν ότι ήταν ζωντανή όταν την έριχναν στη θάλασσα;
 • Μάρτυρας: Ξέρουμε με βεβαιότητα πως όταν την έριχναν στη θάλασσα ήταν ζωντανή. Τώρα αν το ήξεραν ή δε το ήξεραν δε μπορώ να πω. Αν είχαν ειδικές γνώσεις να μετράνε σφυγμούς, να δουν αναπνοή.
 • Πρόεδρος: Οι κακώσεις στο κρανίο έγιναν για εξαναγκασμό σε σεξ;
 • Μάρτυρας: Αυτό δε μπορώ να το ξέρω. Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει το λιγότερο βασανισμό. Τον βασανίζεις τον άλλο έτσι, ακόμη και αν δε θες να τον σκοτώσεις. Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. Όλα αυτά μάλλον έγινε από δυο άτομα. Μια μπουνιά, ένας στραγγαλισμός μπορεί να γίνει και από έναν αλλά έχεις τη μεγάλη εικόνα. Αυτή τη πολλαπλότητα που αυξάνει τη πιθανότητα να εμπλέκονται περισσότεροι από ένας.
 • Πρόεδρος: Η παρουσία τόσου αίματος σε όλους τους χώρους, στο μπάνιο, στο δωμάτιο τι μας λέει;
 • Μάρτυρας: Χαρακτηριστικό των κακώσεων της κεφαλής είναι η μεγάλη απώλεια αίματος. Το ότι τα αίματα βρίσκονταν σε διαφόρους χώρους δείχνε ότι πρόκειται για κάτι με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτό που λέμε μια στιγμή, καθώς ότι υπήρχε μετακίνηση.
 • Πρόεδρος: Δείχνει ότι έγινε μάχη;
 • Μάρτυρας: Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.

Ο μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο πως εξαρχής τα ευρήματα παρέπεμπαν σε εγκληματική ενέργεια, επισημαίνοντας «τα ευρήματα φώναζαν για εγκληματική ενέργεια. Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό ήταν από αιχμηρό όργανο. Υπήρχαν και οι εκχυμώσεις στο τράχηλο που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού. Έγιναν με δυο χέρια».

Οι κάμερες «πρόδωσαν» τους δράστες

Το «κλειδί» όπως κατέθεσε ο λιμενικός Θωμάς Ζώβας, ο οποίος διεξήγαγε στην αρχή τις έρευνες για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, προκειμένου να εντοπιστούν οι κατηγορούμενοι, ήταν το υλικό από τις κάμερες.

«Πήγαμε στο τόπο του εγκλήματος. Μόνο κάποιος που ήξερε καλά την περιοχή θα μπορούσε να γνωρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία είναι φοβερά δύσβατη. Από τις κάμερες φαινόταν να περνούν εκείνη τη μέρα μόνο δυο αυτοκίνητα. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο φαινόταν και στο βίντεο κάτω από το σπίτι της Ελένης, και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση» κατέθεσε ο λιμενικός.

Ο πρώτος που εντοπίστηκε ήταν ο 24χρόνος σήμερα κατηγορούμενος, Αλβανικής καταγωγής.«Πήγαμε μαζί με τον Αλέξανδρο στο σπίτι του Μανώλη, εκείνος δεν ήταν εκεί, μας είπαν ότι είναι στο ξυλουργείο του πατέρα του. Πήγα στο ξυλουργείο, εκεί ήταν μόνο ο πατέρας, ο οποίος δεν συνεργαζόταν καθόλου και έτσι τον προσήγαγα. Η μητέρα στην αρχή μας μιλούσε αλλά μετά διέκοψε την επικοινωνία. Στην πορεία πιέστηκε ο πατέρας και έτσι φτάσαμε στο Μανώλη, πάντως δεν ήταν καθόλου συνεργάσιμοι» εξήγησε ο λιμενικός αναφέροντας αναφέροντας την πρώτη εκδοχή που έδωσε ο 23χρονος για το έγκλημα «μας είπε ότι ο εκείνος ήρθε πρώτα σε συνουσία και μετά πήγε ο Μανώλης για συνουσία, με την Ελένη να αρνείται και μετά της επιτέθηκαν. Μας είπε ότι τη χτύπησαν και οι δυο, γιατί τους είπε ότι θα πάει στην Αστυνομία. Μας είπε ότι την κρατούσε ο ένας και ο άλλος τη χτυπούσε. Από τα ευρήματα φαινόταν ότι η κοπέλα έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα».

Στην αρχική του κατάθεση όπως εξήγησε ο μάρτυρας ο κατηγορούμενος περιέγραψε πως «τα χτυπήματα με το σίδερο το έκανε ο Μανώλης. Είπε ότι μετά αποφάσισαν να την τελειώσουν. Πήραν και το μαχαίρι για να τη μαχαίρωσαν αλλά στράβωσε γιατί ήταν χοντρόπετση, έτσι μου ακριβώς. Πήγαμε στο σημείο με τον Αλέξανδρο, αν και αυτός δεν ήξερε καλά τη διαδρομή και μετά από κόπο βρήκαμε το γκρεμό που την έριξαν. Μου είπε ότι την πέταξαν μαζί και μετά επέστρεψαν να καθαρίσουν το σπίτι. Εκεί βρήκαμε ένα πλαστικό κομμένο κουβά που είχαν πετάξει τα ρούχα της κοπέλας αλλά κάποια αντικείμενα είχαν μείνει στα βράχια. Ψάξαμε και είδαμε πως κάτω από το σπίτι του Μανώλη έμενε η γιαγιά του».

 • Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι άκουσε κάτι;
 • Μάρτυρας: Όπως είδαμε, είχε γίνει μακελειό. Σίγουρα είχε γίνει φοβερή φασαρία.

Σε κάθε περίπτωση και ο λιμενικός έκανε λόγο για βασανισμό της Ελένης από τους δράστες επισημαίνοντας «σας μιλάω για δύσκολες καταστάσεις, βασανιστήριο. Ο στηθόδεσμος δεν βγήκε από το σώμα της, γιατί δεν υπήρχε η συναίνεση της κοπέλας. Τα ρούχα της ήταν σχισμένα δεν ήταν διπλωμένα σε μια άκρη. Είναι φως φανάρι, τι το έγινε. Η κοπέλα πιέστηκε να κάνει σεξ και με τους δυο, αντιστάθηκε και τη σακατέψανε» τόνισε ο επίσης ο μάρτυρας.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη, έκανε λόγο για ένα στυγνό έγκλημα. «Το υλικό της δικογραφίας αποκαλύπτει μια θηριωδία. Το θύμα βασανίστηκε αδιάκοπα και επί αρκετή ώρα. Πρόκειται για ένα στυγνό έγκλημα το οποίο οι κατηγορούμενοι διέπραξαν με τρομακτική σκληρότητα. Ουδέποτε επέδειξαν μεταμέλεια για τις πράξεις τους και η στάση τους μετά το τραγικό συμβάν το επιβεβαιώνει. Να καταδικαστούν» τόνισε ο κ. Κούγιας.

Από την πλευρά του, ο 23χρονος κατηγορούμενος που εμφανίστηκε σήμερα πρώτη φορά στο δικαστήριο επισήμανε πως «ήρθα να σας πω την αλήθεια όπως έγιναν τα γεγονότα. Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου. Ήρθα με όλο το σεβασμό στο δικαστήριό σας να πω τα γεγονότα όπως έγιναν. Υπήρξε αυτή η καθυστέρηση αλλά ο συνήγορός που είχε διορίσει αρχικά δεν είχε χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία».

 • Πρόεδρος: Ένα μήνα και δε πρόλαβε;
 • Κατηγορούμενος: Έτσι μου είπε.
 • Πρόεδρος: Πάντως το να ομολογήσετε την αλήθεια είναι ένας τρόπος αποκατάστασης.
 • Κατηγορούμενος: Ναι θέλω να συνεργαστώ με το δικαστήριο σας.
 • Πρόεδρος: Θα το δούμε.

Το δικαστήριο, το πρωί, με απόφασή του απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον Μανώλη Κ. . Αντίθετα, επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για τα άλλα δυο αιτήματα που υποβλήθηκαν από την υπεράσπισή του με τη πρόοδο της δίκης. Το ένα αίτημα που υποβλήθηκε αφορά στην κλήτευση ως μαρτύρων στο δικαστήριο φίλων της Ελένης Τοπαλούδη και το άλλο αίτημα είναι να εξεταστεί η ηλεκτρονική αλληλογραφία του θύματος (μέσω messenger) από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τα κινητά για να καταδειχθεί το περιεχόμενο των συνομιλιών του.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης