Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Ελλάδα

Ελευθερία Τύπου: Καθηλωμένη στην τελευταία θέση της Ευρώπης η Ελλάδα και το 2023

Ελευθερία Τύπου: Καθηλωμένη στην τελευταία θέση της Ευρώπης η Ελλάδα και το 2023

Στην 107η θέση βρέθηκε η Ελλάδα στη φετινή κατάταξη της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF), η οποία επί 21 χρόνια δημοσιεύει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.

Η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση των RSF, η οποία υπογραμμίζει ότι η παραπληροφόρηση, η προπαγάνδα και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν αυξανόμενες απειλές για τη δημοσιογραφία.

Η αυξημένη επιθετικότητα των αυταρχικών κυβερνήσεων – και ορισμένων που θεωρούνται δημοκρατικές – σε συνδυασμό με «μαζικές εκστρατείες παραπληροφόρησης ή προπαγάνδας» οδήγησαν την κατάσταση από το κακό στο χειρότερο, σύμφωνα με τον κατάλογο, που δημοσιεύθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

«Φέτος ο χάρτης της RSF έχει περισσότερο κόκκινο από ποτέ, καθώς οι αυταρχικοί ηγέτες γίνονται όλο και πιο τολμηροί στις προσπάθειές τους να φιμώσουν τον Τύπο», δήλωσε στην Guardian ο γενικός γραμματέας της RSF, Christophe Deloire. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ξυπνήσει και να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να δράσει από κοινού, αποφασιστικά και γρήγορα, για να αντιστρέψει αυτή την επικίνδυνη τάση».

Το σημερινό περιβάλλον της δημοσιογραφίας θεωρείται «κακό» σε 7 στις 10 χώρες και ικανοποιητικό μόνο σε 3 στις 10, σύμφωνα με την RSF. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το 85% των ανθρώπων ζουν σε χώρες όπου η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η έρευνα αξιολογεί την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης σε 180 χώρες και εδάφη, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν ειδήσεις για το δημόσιο συμφέρον χωρίς παρεμβάσεις και χωρίς απειλές για την ασφάλειά τους. Δείχνει ότι η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει στις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς παράγοντες να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και ότι το ψευδές περιεχόμενο είναι πιο εύκολο να δημοσιευθεί από ποτέ.

«Η διαφορά μεταξύ αληθινού και ψεύτικου, πραγματικού και τεχνητού, γεγονότων και τεχνασμάτων θολώνει, θέτοντας σε κίνδυνο το δικαίωμα στην πληροφόρηση», αναφέρει η έκθεση. 

Στη θέση 107 η Ελλάδα 

 Η Ελλάδα ανέβηκε μία θέση από πέρυσι (108η), στην 107η μεταξύ 180 χωρών, συγκεντρώνοντας ωστόσο χειρότερη βαθμολογία. Συγκεκριμένα φέτος η Ελλάδα συγκέντρωσε 55,2 βαθμούς για το 2023, ενώ πέρσι, είχε συγκεντρώσει 55,52 βαθμούς. Ο μοναδικός λόγος που η Ελλάδα ανέβηκε μία θέση ήταν επειδή βρέθηκε πιο χαμηλά το Τσαντ.

H Ελλάδα παραμένει για μια ακόμη χρονιά στον πάτο των χωρών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των Βαλκανίων. Μάλιστα, η αμέσως επόμενη χώρα των Βαλκανίων που υπάρχει στη λίστα είναι η γειτονική μας Αλβανία που βρίσκεται όμως σε απόσταση 11 θέσεων, στη θέση 96η της παγκόσμιας κατάταξης.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υπογραμμίζουν στην έκθεσή τους ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει υποστεί σοβαρές οπισθοδρομήσεις μεταξύ 2021 και 2023. Αναφέρονται, δε, συγκεκριμένα στο σκάνδαλο υποκλοπών και στις αποκαλύψεις ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε αρκετούς δημοσιογράφους, στις πρακτικές των αγωγών SLAPPs, ενώ τονίζουν ότι ακόμη πιο ανησυχητικά, η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021, που ποτέ δεν «λύθηκε».

Χαμηλή εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα ΜΜΕ 

Σύμφωνα με την έκθεση, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα μέσα ενημέρωσης είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Μεγάλοι όμιλοι συνυπάρχουν με εκατοντάδες διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που συμβάλλει σε μεγάλο κατακερματισμό του τοπίου των μέσων ενημέρωσης. Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης ανήκει σε λίγους επιχειρηματίες, οι οποίοι μάλιστα δραστηριοποιούνται και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους αυστηρά ρυθμιζόμενους από το κράτος. Μερικοί από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ της χώρας. Ως αποτέλεσμα, ο Τύπος είναι πολύ πολωμένος.

Η ΕΥΠ ενεπλάκη στην παρακολούθηση δημοσιογράφων 

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ενεπλάκη στην παρακολούθηση δημοσιογράφων, στελεχών μεγάλων ΜΜΕ, πολλοί από τους οποίους έγιναν στόχος του spyware Predator. Μάλιστα, τονίζεται το γεγονός ότι η ΕΥΠ ελέγχεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Υπό αμφισβήτηση η μακροπρόθεσμη επιβίωση πολλών μέσων ενημέρωσης 

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, σε συνδυασμό με τη μείωση του αναγνωστικού κοινού και των διαφημιστικών προϋπολογισμών, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη επιβίωση πολλών μέσων ενημέρωσης.

Επιθέσεις στις εγκαταστάσεις των ΜΜΕ 

Εγκαταστάσεις μέσων ενημέρωσης δέχονται συχνά επιθέσεις. Επιπλέον, οι γυναίκες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν συχνά σεξισμό στο χώρο εργασίας.

Η νομοθεσία για τις υποκλοπές υπολείπεται των ευρωπαϊκών προτύπων 

Παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις, η ελευθερία του Τύπου έχει αμφισβητηθεί σε νομοθετικό επίπεδο. Η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο, με στόχο να παρέχει στους πολίτες καλύτερη προστασία από την αυθαίρετη παρακολούθηση, ως απάντηση στο σκάνδαλο υποκλοπών «Predatorgate», υπολείπεται των ευρωπαϊκών προτύπων. Ένα νέο νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης δημιούργησε μια αμφιλεγόμενη επιτροπή δεοντολογίας.

Η αστυνομία εμποδίζει τη δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων 

Η αστυνομία καταφεύγει τακτικά σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων και της προσφυγικής κρίσης στα νησιά. Ποινική δίωξη κατέθεσε η αστυνομία σε βάρος διακεκριμένου φωτορεπόρτερ που συνελήφθη την ώρα που κάλυπτε αστυνομική επιχείρηση στην Αθήνα. Ένας άλλος δημοσιογράφος που έπεσε θύμα αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας, κέρδισε την υπόθεσή του στο δικαστήριο μόνο μετά από 12 χρόνια. Παρά τις υποσχέσεις για ταχεία έρευνα, οι αρχές δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιλύσουν τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα, στο φως της ημέρας.

Η πρώτη δεκάδα των χωρών στην κατάταξη του 2023 έχει ως εξής:

-Νορβηγία
-Ιρλανδία
-Δανία
-Σουηδία
-Φινλανδία
-Ολλανδία
-Λιθουανία
-Εσθονία
-Πορτογαλία
-Ανατολικό Τιμόρ

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης κινούνται μέχρι τη θέση 55 όπου βρίσκεται η Κύπρος. Σε εξαιρετικά προβληματικές θέσεις βρίσκονται η Ρωσία και η Τουρκία (θέσεις 164 και 165 αντίστοιχα), ενώ την τελευταία τετράδα της φετινής κατάταξης αποτελούν το Ιράν στη θέση 177, το Βιετνάμ στη θέση 178, η Κίνα στη θέση 179 και η Βόρεια Κορέα στη θέση 180.

 

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Πολιτική

«Αιδώς Αργείοι» δηλώνει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δίνει σκληρή απάντηση σε δημοσίευμα («Πρώτο Θέμα») που...

Πολιτική

Η κυβέρνηση σκορπάει 211 εκατομμύρια ευρώ για την φιλοκυβερνητική προπαγάνδα – Προβλέπονται στον Προϋπολογισμό για «επικοινωνία και ενημέρωση». Με ζεστό κρατικό χρήμα «μπουκώνει» για...

Έρευνα

Με το αιτιολογικό ότι “επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία” (με ποιον τρόπο;) τα κανάλια ενισχύονται οικονομικά από την κυβέρνηση με κρατικό χρήμα που ανέρχεται στο ποσό των 6,8...

Κοινωνία

Mέλη του φεμινιστικού τομέα του Ρουβίκωνα πραγματοποίησαν  παρέμβαση στο σπίτι της Ζήνας Κουτσελίνη στην Εκάλη. Στον τρόπο που χειρίστηκε η εκπομπή «Αλήθειες με τη...