Στα κάγκελα οι γιατροί, που ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής λόγω της υπερεργασίας.
Αδιανόητες καταστάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Την ώρα που οι ελάχιστοι αναισθησιολόγοι καταρρέουν μέσα στα χειρουργεία, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοινώνει ότι προχωρά σε «πολύ σημαντική παρέμβαση» αφού, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στην Αγία Παρασκευή, με υπουργική απόφαση από εδώ και πέρα οι λίστες χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι ενιαίες και ψηφιακές για να μη συμβαίνει «κάποιος ο οποίος έχει μέσο ή όποιος γνωρίζει τον γιατρό να περνάει πάνω από κάποιον άλλον, ο οποίος προηγείται στη λίστα.
Θα φέρουμε τα χειρουργεία να γίνονται πολύ πιο γρήγορα και θα εξασφαλίσουμε απόλυτη διαφάνεια και απόλυτη αξιοκρατία». Το ότι δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι και ακυρώνονται χιλιάδες χειρουργεία είναι προφανώς ασήμαντη λεπτομέρεια για την κυβέρνηση.
Με κάτι τέτοια είναι λογικό να ανεβαίνουν κυριολεκτικά στα κάγκελα οι υγειονομικοί μετά και το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στο τέλος 24ωρης εφημερίας 44χρονη αναισθησιολόγος του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» μετά από 16 συνεχείς ώρες σε χειρουργική αίθουσα. Η γιατρός κατέρρευσε κυριολεκτικά μπροστά στους συναδέλφους της οι οποίοι ευτυχώς επενέβησαν άμεσα και η γιατρός σώθηκε. Πύρινες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Ο εντατικολόγος, διευθυντής ΕΣΥ και γραμματέας της ΕΝΙΘ, Βασίλης Τσάπας, λέει στην «Εφ.Συν.» ότι «αναγκάζομαι να απαντήσω στον πρωθυπουργό με μια ρήση που ο ίδιος χρησιμοποίησε προσφάτως και τώρα την ξεχνά. Δεν γίνεται να βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Για ποιες λίστες, ποια χειρουργεία μιλάμε, όταν δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι; Μπορεί κάποιος να μας απαντήσει;».
«Φτάνει πια με την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας, ξεπερνάμε τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Φτάνει, δεν αντέχουμε άλλο» προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, ο οποίος εργάζεται στο ίδιο νοσοκομείο με την αναισθησιολόγο που κατέρρευσε σε ένα περιστατικό τέτοιας σοβαρότητας που τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, λέγοντας ότι η γιατρός «το Σάββατο βγήκε από μία επίπονη εφημερία και την προηγούμενη ημέρα ήταν συνεχώς στο νοσοκομείο. Είναι σύνηθες φαινόμενο πια εργαζόμενοι των νοσοκομείων να εργάζονται ακατάπαυστα νυχθημερόν και να πέφτουν κάτω και να νοσηλεύονται με σοβαρά προβλήματα υγείας από εργασιακή εξάντληση».
Δυστυχώς το επεισόδιο αυτό ήταν προαναγγελθέν επισήμως εδώ και τουλάχιστον 100 μέρες καθώς οι γιατροί του «Παπανικολάου» είχαν βγάλει κραυγή αγωνίας, λέγοντας ότι οι αναισθησιολόγοι έφτασαν στα όριά τους λόγω της υποστελέχωσης. Η ΕΝΙΘ υπενθυμίζει με χθεσινή ανακοίνωση ότι σε συνέντευξη Τύπου στις 27/10/23 είχε αναδειχθεί η οριακή κατάσταση στελέχωσης του Αναισθησιολογικού στο οποίο εργάζονται «μόλις 8 αναισθησιολόγοι σε 26 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!), ενώ την ίδια ώρα οι αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου απαιτούν να υπάρχουν 40 αναισθησιολόγοι. Είχαμε προειδοποιήσει πως η κάλυψη των έκτακτων και τακτικών χειρουργείων και των εφημεριών του νοσοκομείου γινόταν μόνο με το φιλότιμο και την υπερεργασία των εναπομεινάντων συναδέλφων, που ακόμα και αυτή επαρκούσε για τη λειτουργία των 4 από τις 11 (ούτε 40%!) χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου, εκτοξεύοντας τις λίστες αναμονής! Γεγονός που η Διοίκηση του νοσοκομείου το γνωρίζει από τις συνεχείς εκκλήσεις των συναδέλφων που δεν σταμάτησαν μέχρι σήμερα».
Η περιγραφή της ΕΝΙΘ για όσα… έγιναν από τη διοίκηση και το υπουργείο Υγείας είναι λαλίστατη διότι στη λογική ερώτηση «Τι έγινε μετά από αυτά;» η απάντηση είναι «Απολύτως τίποτα»! Και επεξηγεί πως «προχώρησε μόλις μία πρόσληψη ενός συντονιστή Διευθυντή, από την προκήρυξη του Απριλίου 2023, η οποία περιελάμβανε μόλις 4 θέσεις για τις 18(!) κενές οργανικές θέσεις. Είναι προκλητικό η Διοίκηση να ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα ότι δήθεν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να καλύψουν τις υπόλοιπες 3 θέσεις της προκήρυξης, όταν οι συνάδελφοι γνώριζαν ότι θα βρεθούν να καλύπτουν τουλάχιστον τα κενά των υπολοίπων 14(!) οργανικών θέσεων που θα παρέμεναν εκ των πραγμάτων κενές! Η κατάσταση μάλιστα θα επιδεινωθεί με τη μακροχρόνια άδεια 2 συναδέλφων, θέτοντας εν αμφιβόλω τη συνολική λειτουργία των τακτικών χειρουργείων».
Ο κ. Γιαννάκος περιγράφει τη συνολική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και διαπιστώνει ότι «τα νοσοκομεία της πόλης έχουν 70 ανεπτυγμένες αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν μόνο οι 43 αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα τρία χρόνια. Λύση δεν είναι τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, αλλά να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες που υπερβαίνουν το 40%. Διαφωνούμε κάθετα με τα απογευματινά χειρουργεία».
Με ένα στόμα οι υγειονομικοί λένε ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη, κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές» και καλούν σε στήριξη της απεργίας των υγειονομικών στις 22/2/24 και στην προετοιμασία μιας μαζικής πανεργατικής απεργιακής απάντησης απέναντι στην υποβάθμιση της ζωής και της υγείας!
Πηγή: efsyn