Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Ελλάδα

Δίκη Μάτι: «Αν δινόταν εντολή εκκένωσης δεν θα είχαμε θρηνήσει τόσα θύματα»

Δίκη Μάτι
EUROKINISSI

Με την κατάθεση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος έχει καταγγείλει πως δέχθηκε πιέσεις από τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος , προκειμένου να μην προχωρήσει στον καταλογισμό ευθυνών για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι συνεχίστηκε σήμερα η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία των όσων κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών όπου διεξάγεται η δίκη για την φονική πυρκαγιά με τους 104 νεκρούς στο Μάτι, ο πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος διορίστηκε από τις εισαγγελικές αρχές για να ερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο χρονικό της πυρκαγιάς αλλά και στα όσα δεν έπραξαν οι ιθύνοντες από την προηγούμενη ημέρα αν και γνώριζαν ότι στις 23 Ιουλίου 2018 υπήρχε κίνδυνος επιπέδου 4 για φωτιά στην Αττική και ισχυροί δυτικοί άνεμοι.

Τα στοιχεία τα οποία επικαλέστηκε ο πραγματογνώμονας προέρχονται από τον έλεγχο των καταγεγραμμένων συνομιλιών, των ημερολογίων καταγραφής ενεργειών και των τηλεφωνικών κλήσεων. Σύμφωνα με τον μάρτυρα από τις επίμαχες συνομιλίες μεταξύ των αξιωματικών της Πυροσβεστικής προέκυψε ότι στις 16:55 το κέντρο ΕΣΚΕ γνώριζε την πορεία της πυρκαγιάς και την επικινδυνότητα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι γνώριζαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας:

«Ο πιλότος του μόνου εναέριου μέσου στις 17.15 ζητά ενισχύσεις και η τηλεφωνήτρια του λέει ότι μπορεί να είναι δύσκολη η επιχείρηση λόγω της κατοικημένης περιοχής κι εκείνος ζητά ενίσχυση από κάτω, εννοώντας επίγεια μέσα», συνέχισε ο κ.Λιότσιος, ενώ στις 17.30 ο χειριστής του ελικοπτέρου ενημερώει το ΕΣΚΕ ότι η φωτιά στην περιοχή του Νέου Βουτζά μπαίνει σε σπίτια. «Η συνδρομή μόνο ενός πτητικού μέσου μέχρι τις 18.20 κρίνεται επιχειρησιακά ανεπαρκής. Στις 17.30, πενήντα λεπτά από την αναγγελία της πυρκαγιάς, η πυρκαγιά είναι κοντά σε σπίτια και τα απειλεί και μόνο ένα εναέριο μέσο επιχειρεί. Αν είχαν στείλει τρία εναέρια μέσα η πυρκαγιά ίσως να ήταν ελεγχόμενη και δίνοντας εντολή εκκένωσης των οικισμών πολιτών θα ήταν πιθανό να μην είχαμε θρηνήσει τόσα θύματα» τόνισε ο κ. Λιότσιος.

Η εκκένωση:

Ο κ.Λιότσιος αναφερόμενος στο τι δεν έγινε πριν ξεσπάσει η φονική πυρκαγιά εστίασε κυρίως στο ότι δεν δόθηκε εντολή για μεταστάθμευση αεροσκαφών και ελικοπτέρων και στο ότι το ΕΣΚΕ δεν έδωσε έγκαιρη εντολή για εναέρια επιτήρηση της Αττικής. «Αυτό που δεν έγινε εκείνη την ημέρα, ούτε την προηγούμενη ημέρα ήταν η μεταστάθμευση αεροσκαφών, ούτε στην Αττική, ούτε στις άλλες περιοχές της χώρας. Όταν έχουμε βαθμό επικινδυνότητας 4 αυξάνονται και οι δυνάμεις μας και η ετοιμότητα. Στην Αττική είχαμε βαθμό επικινδυνότητας 4. Το ότι δεν έγινε η μεταστάθμευση αεροσκαφών, συνέβαλε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα έγκαιρης μεταστάθμευσης σε κατάλληλα αεροδρόμια» τόνισε ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας επίσης κατέθεσε ότι το ΕΣΚΕ επίσης δεν έδωσε εντολή για εναέρια επιτήρηση της Αττικής. «Δεν προέβη το ΕΣΚΕ σε εναέρια επιτήρηση της Αττικής. Αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας, κρίνουμε και τι διαδικασία, θα ακολουθήσουμε. Όταν υπάρχει επικινδυνότητα 4, μπορούν να σηκωθούν και καναντέρ προκειμένου να κάνουν επιτήρηση και να προσγειωθούν σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο. Υπήρχε καναντέρ στο Πικέρμι. Με τη χρήση της επιτήρησης και την άμεση βολή από το αεροσκάφος αυτό, έχουμε πολλές πιθανότητες να καταστείλουμε άμεσα τη φωτιά (Κινέτα)».

Η κατάθεση του πραγματογνώμονα διεκόπη για την προσεχή Πέμπτη.

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Ελλάδα

Η μαραθώνια κατάθεση του βασικού μάρτυρα Δημήτρη Λιότσιου, στη δίκη για το Μάτι, ολοκληρώθηκε, με τον πραγματογνώμονα να καταθέτει πως δέχθηκε παρεμβάσεις για την...

Ελλάδα

Εφεση κατά της μοναδικής (προς το παρόν) απόφασης, με την οποία η διοικητική δικαιοσύνη επιδίκασε αποζημίωση σε συγγενείς θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι άσκησε...

Ελλάδα

Το ενδιαφέρον του εισαγγελέα προκάλεσε η καταγγελία μάρτυρα. Προσπάθεια συγκάλυψης και σωρεία σοβαρών περιστατικών, κατήγγειλε μία εκ των μαρτύρων και παθούσα, της φονικής πυρκαγιάς...

Ελλάδα

Τέσσερα και πλέον χρόνια από την τραγωδία με τους 104 νεκρούς, ενώ κανείς και τίποτα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ευθύνες τους κράτους για...