Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Ελλάδα

Δίκη Λιγνάδη: Αρνείται όλες τις κατηγορίες – «Μπορεί να ξέφυγα, αλλά δεν είμαι βιαστής. Σιχαίνομαι τον βιασμό…»

Λιγνάδη

«Σήμερα θα έλεγα ότι για εμένα είναι μια ημέρα λύτρωσης, γιατί έπειτα από 1,5 χρόνο στη φυλακή, όπου το ένα λεπτό μετράει για μήνα, είμαι σε θέση να απολογηθώ.»

«Δεν είμαι βιαστής. Σιχαίνομαι το βιασμό…», υποστήριξε ο Δημήτρης Λιγνάδης, αρνούμενος, ότι διέπραξε τους τέσσερις βιασμούς ανηλίκων και νεαρών ανδρών για τους οποίους κάθεται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Εξηγήσεις για τους λόγους που δεχόταν να φιλοξενεί ανήλικα ή νεαρά άτομα στο διαμέρισμά του, αλλά και να απαντήσει στο «γιατί» τόσοι ετερόκλητοι άνθρωποι να καταθέσουν σε βάρος του προσπάθησε να δώσει ο Δημήτρης Λιγνάδης κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή με τους τέσσερις καταγγέλλοντες, αποδεχόμενος ωστόσο ότι συναναστρεφόταν με τους τρεις εξ αυτών, παρά την ανηθικότητα τους.

«Ζούσα μόνος αλλά κατά καιρούς έμενε κόσμος μαζί μου. Ήμουν δεκτικός και ανοιχτός, φιλικός, απολάμβανα το τυχαίο και το απρογραμμάτιστο και απ’ότι έδειξε και η πρακτική μετά, ζούσα απερίσκεπτα και επιπόλαια», χαρακτηρίζοντας φυσιολογικό να φιλοξενεί ανήλικος στο διαμέρισμά του χωρίς καν να επικοινωνεί με συγγενείς τους.

«Μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγιση μου στους ανθρώπους αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας ή γύπας. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος σε καμία περίπτωση οι συναναστροφές του με τους καταγγέλλοντες που γνωρίζει δεν είχαν κάποιο σκοπό δόλιο. «Μπορώ να σας πω ότι εγώ παρασυρόμουν. Ζούσα απερίσκεπτα. Και παρέα φανερά έκανα. Στο Θέατρο ερχόταν φανερά. Μπάλα φανερά έπαιζα. Και στην Επίδαυρο πήγαινα».

Τι είπε για τον δεύτερο

Ο κατηγορούμενος μίλησε για σκευωρία σε βάρος του και ερωτηθείς από την έδρα για τον δεύτερο που τον κατήγγειλε για βιασμό, τον Σ, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως γνώρισε το συγκεκριμένο πρόσωπο μέσω του αδελφού μιας κοπέλας με την οποία έπαιζαν μαζί στο θέατρο. «Στις Βάκχες η μια από τις κοπέλες η Ν. Ε. είχε ένα αδελφό που έφερνε στις πρόβες. Τον Θ. Ερχόταν συνεχώς μαζί μας. Μια μέρα μου λέει πρέπει να γνωρίσεις έναν φίλο μου «λίγο φαντεζί προσωπικότητα». Πήγα και τον οποίο γνώρισα στα Goody’s στο κέντρο», είπε ο Δ. Λιγνάδης.

Πρόεδρος: Είχατε συναναστροφές όλοι μαζί;

Κατηγορούμενος: Με την αδελφή του αλλά κι χωρίς εκείνη. Η Ν. μου είχε ζητήσει να ακολουθήσει την περιοδεία ο αδελφός της για να του κάνω αρχαία γιατί είχε κοπεί στα αρχαία.

Πρόεδρος: Τι κοινό σημείο είχατε;

Κατηγορούμενος: Ήθελα από παιδί να μεταδίδω γνώση, ειδικά σε όσους ήταν κενοί αυτής. ….

Πρόεδρος: Είχε έρθει και στο σπίτι σας το 2015 ο Σ;

Κατηγορούμενος: Ναι.

Πρόεδρος: Μας είπατε ότι καταλάβετε πως τον γοητεύσατε. Θα μας το εξηγήσετε λίγο;

Κατηγορούμενος: Ήταν εκφραστικός στις εκδηλώσεις του. Βαφόταν. Χρησιμοποιούσε μια διάλεκτο που χρησιμοποιούν κάποιοι γκέι, δεν κάνω αξιολόγηση, απλώς περιγράφω.

Πρόεδρος: Είχατε συζητήσει για ερωτικές προτιμήσεις;

Κατηγορούμενος: Ίσως. Αλλά δεν έδωσα καμία σημασία.

Πρόεδρος: Δεν σας απασχόλησε να συζητάτε ερωτικές προτιμήσεις με ανήλικο;

Κατηγορούμενος: Σας είπα πως δεν το αποκλείω. Τώρα μπορεί να ήταν μια φράση.

Πρόεδρος: Τι σήμαινε τον γοητεύσατε;

Κατηγορούμενος: Από τα λεγόμενα του τα πάντα. Μου ζητούσε να βρεθούμε σε επαφή. Ήθελε να ολοκληρωθεί η γνωριμία μας. Με γλειψίματα…

Πρόεδρος: Την εποχή της Επιδαύρου είχατε επαφή;

Κατηγορούμενος: Πως εννοείτε την επαφή;

Πρόεδρος: Με γλειψίματα και αυτά που λέτε…

Κατηγορούμενος: Όχι, όχι.

Για το ταξίδι στην Επίδαυρο

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε για το περιβόητο ταξίδι με τον ανήλικο στην Επίδαυρο. «Το 2015 είχα εντατικές πρόβες στο Billy Eliot. Αποκλείεται να πήγα Επίδαυρο με αυτά τα άτομα… Μπορεί να πήγα το 2016 ή 2017 και να φωτογραφηθήκαμε. Το 2016 στην «Αντιγόνη» με τον Λιβαθηνό κάναμε μια εκδρομή αναγνωριστική. Ένα μήνα πριν την παράσταση. Πιθανολογώ ότι ίσως να ήταν το 2016. Ίσως βρεθήκαμε, βγάλαμε μια φωτογραφία. Δεν πήγα ποτέ μαζί τους στην Επίδαυρο», απάντησε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Γνωρίζατε ότι ήταν ανήλικος;

Κατηγορούμενος: Δεν το αποκλείω. Αυτό που θυμάμαι ήταν, ότι μου ζητούσε να κάνουμε κάτι γενετήσιο.

Πρόεδρος: Είχατε επαφή;

Κατηγορούμενος: Καμία απολύτως. Μπορεί να βρισκόμασταν δύο φορές την εβδομάδα ή μια φορά το μήνα. Εγώ σας αποτυπώνω τι μου ζητούσε τότε.

Πρόεδρος: Αυτός σας είπε ότι είναι ερωτευμένος;

Κατηγορούμενος: Ίσως να μου το είπε, ίσως να το κατάλαβα, πάντως ήθελε να προχωρήσουμε.

Πρόεδρος: Είχατε επαφή; Σωματική ή σεξουαλική καμία. Αυτοί οι διάλογοι γίνονταν σαν παιχνίδι. Γίνονταν πάνω στο «μωρή» και το «καλέ»

Πρόεδρος: Ήταν ανήλικος, το λάβατε υπόψιν;

Κατηγορούμενος: Το ότι έλεγε, ότι με βλέπει έτσι, δεν το σπουδαιολόγησα. Τι μεγαλύτερη προστασία να του παράσχω να βγαίνουμε με τον Θεοδωρή, να έρχεται να βλέπει να βιβλία μου…

Πρόεδρος: Για την οικειότητα στη φωτογραφία; Στην Επίδαυρο πήγατε;

Κατηγορούμενος: Όταν η ανακρίτρια με ρώτησε για τον Αύγουστο του 2015, της απάντησα κατηγορηματικά όχι, με αποδείξεις. Όταν βλέπω, ότι ο μηνυτής αναδιπλώνεται και αποφάσισε, ότι πήγαμε τον Ιούλιο και όχι τον Αύγουστο και πάλι ήμουν κατηγορηματικός. Ποτέ δεν πάω Επίδαυρο, αν δεν έχω παραστάσεις. Αποκλείω το να πήγα με αυτά τα δύο άτομα. Έκανα εντατικές πρόβες του Μπίλι Έλλιοτ.

Ίσως να πήγα το 2016-7 όχι το 2015.

Πήγα στην Επίδαυρο το 2016 τέλη Ιουνίου για την «αναγνωριστική» της Αντιγόνης.

Ίσως εκεί να τους συνάντησα και να βγάλαμε φωτογραφία, αλλά κατηγορηματικά λέω ότι δεν πήγαμε μαζί.

Πρόεδρος: Το 2015 πού ήσασταν;

Κατηγορούμενος: έκανα πρόβες για τον Έλλιοτ. Δεν πήγα κανένα ΣΚ στην Επίδαυρο.

Στα μέσα του 2016 αραίωσε η επικοινωνία μας, είχε το φίλο του.

Πρόεδρος: Τον Σεπτέμβριο του 2015 συνεχίσατε τις επαφές; Πώς ήρθε και έμεινε σπίτι σας;

Κατηγορούμενος: Αρχές του 2016 ήρθε με μια τσάντα στο χέρι και μου είπε, ότι τσακώθηκε με τους δικούς του.

Πρόεδρος: Ήταν ανήλικος;

Κατηγορούμενος: Όχι ήταν ενήλικας και δεν έβρισκα πουθενά το κακό. Έμεινε περίπου δέκα μέρες με επιφύλαξη.

Πρόεδρος: Πού κοιμόταν;

Κατηγορούμενος: Στον καναπέ. Δεν ένιωθα άνετα, αλλά δεν ρώτησα γιατί δεν πήγε σε άλλους φίλους του.

Πρόεδρος: Γιατί αραιώσατε;

Κατηγορούμενος: Γιατί έπρεπε να φύγει. Ο ίδιος λέει, ότι τον προσέβαλα και ότι δεν έβρισκε φαγητό στο ψυγείο. Σε μια κατάθεση μετά, πρόσθεσε ότι έβλεπε και ανήλικα…

Του είχα πει ότι «οι ερωτικές επιλογές δεν είναι το επάγγελμά σου. Κάνε κάτι άλλο». Δεν ξέρω αν αυτό τον προσέβαλε.

Πρόεδρος: Έχει προηγηθεί μια απόπειρα ληστείας με τραυματισμό από άγνωστο. Δεν σας είχε κάνει να είστε πιο συγκρατημένος; Μας λέτε για νεαρά άτομα και οριακά ανήλικα που όμως δεν τα ξέρατε τόσο καλά. Δεν λαμβάνατε μέτρα; Δεν γίνατε πιο προσεκτικός;

Κατηγορούμενος: Δεν το συνδύασα ποτέ με το μαχαίρωμα.

Σπίτι μου έρχονταν και άτομα που τα είχα γνωρίσει πριν από δύο λεπτά. Ήμουν από ανοιχτός μέχρι ηλίθιος…

Για το συμβάν που περιγράφει ο καταγγέλλων, θα το χαρακτήριζα τουλάχιστον κωμικό, αν δεν βρισκόμουν σε αυτή τη θέση.

Πρόεδρος: Με τον Π. είχατε επαφή;

Κατηγορούμενος: Ποτέ, ποτέ, κατηγορηματικά ποτέ.

Πρόεδρος: Αυτό που λέει ότι έγινε στην κρεβατοκάμαρα;

Κατηγορούμενος: Ποτέ. Θέλει να με εκδικηθεί, στρατεύτηκε; Δεν μπορώ να μπω στο κεφάλι του.

Άκουσα τη γελοιότητα αυτής της περιγραφής.

Ψάχνουμε βαθέα κίνητρα από ανθρώπους με ταπεινά ελατήρια.

Πρόεδρος: Αν είχατε ερωτική επαφή με τον Π. θα το παραδεχόσασταν;

Κατηγορούμενος: Καμία, καμία.

Τέλος, αναφερόμενος στον τρίτο καταγγέλλοντα, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για ένα κατασκεύασμα ένα «matrix», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε μάλιστα πως όταν έμαθε για αυτή τη καταγγελία έβαλε τα γέλια και παράλληλα ένιωσε φόβο. «Φοβήθηκα σε εκείνο το σημείο με το εφεύρημα Μ (σ.σ. το επίθετο του καταγγέλλοντα). Τους άλλους κάπως να σκεφτώ ότι τους έχω δει κάποιες φορές. Αυτό με σόκαρε. Δεν τον έχω δει ποτέ. Αυτή η κατασκευή… Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου» είπε και προσέθεσε: « Αμφιβάλλω αν είναι και υπαρκτό πρόσωπο. Περίμενα να δω, να έρθει εδώ να δω από κοντά το προϊόν της κατασκευής, της κατασκευής το τονίζω εναντίον μου. Δεν γνώριζα τη φάτσα του όταν είδα φωτογραφία. Τον 47χρονο Δ.Μ δεν το έχω δει ποτέ».

Τι κίνημα #metoo

Μάλιστα αναφέρθηκε και στο κίνημα #metoo λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι κάτω από την ομπρέλα του μπορεί να στεγαστούν και να παίξουν το ρόλο του θύματος διάφορα άτομα. «Λυπάμαι που ένα τέτοιο κίνημα τόσο σοβαρό, κάτω από την ομπρέλα του μπορεί να καούν και τα ξερά και τα χλωρά και αυτό είναι κάτι που θα οδηγήσει στην αυτοκατάργηση του. Κάποιοι προσπάθησαν να κλείσουν λογαριασμούς τους μέσω του #metoo. Εδώ σε εμένα ψάχνουμε να βρούμε μεγάλα κίνητρα σε άτομα που είναι τελείως φτηνά» είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του επιμένοντας πως αποφάσεις του και χειρισμοί του κατά τη θητεία του στο Εθνικό Θέατρο ξεσήκωσαν αντιδράσεις και προκάλεσαν πικρίες.

Η ποιότητα μιας κατηγορίας

Πρόεδρος: Είναι πολλοί οι άνθρωποι αυτοί που σας κατηγορούν. Γιατί να θέλουν κατηγορήσουν κάποιον που είναι παντελώς αθώος;

Κατηγορούμενος: Η ποιότητα μιας κατηγορίας φαίνεται, από το ποιος ακριβώς τη λέει. Εσείς θα κρίνετε τι ποιόν είχαν όλοι αυτοί που παρέλασαν εδώ πέρα.

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Κοινωνία

Στις 17 Νοεμβρίου 2023 αναμένεται να καθίσει εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης προκειμένου να δικαστεί...

Επικαιρότητα

Εκτός Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν οδηγείται ο Γιάννης Λιγνάδης, όπως γνωστοποίησε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Μαριάννα Κάλμπαρη. Η απόφαση της κ. Κάλμπαρη, την οποία...

Κοινωνία

Ποινική δίωξη για ασέλγεια ασκήθηκε σε 37χρονη νηπιαγωγό από την Καβάλα, η οποία αντιμετωπίζει συνολικά 4 μηνύσεις σε βάρος της με σοβαρές κατηγορίες που αφορούν ένα τετράχρονο...

Πολιτική

Σε ανακοίνωσή του για τις νέες καταγγελίες κακοποίησης παιδιών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Οι νέες καταγγελίες σχετικά με την κακοποίηση παιδιών που φιλοξενούνταν σε προβεβλημένη...