Ακολουθήστε μας

Πληκτρολογήστε οτι θέλετε να βρείτε.

❝ Ο κόσμος αλλάζει , μόνο όταν τον αλλάζουμε εμείς ❞

Pliktrologionews.grPliktrologionews.gr

Ελλάδα

Δίκη για το Μάτι: Το Δημόσιο κατηγορεί τους πυρόπληκτους ως “υπαίτιους” που κάηκαν

Δίκη για το Μάτι το δημόσιο κατηγορεί τους πυρόπληκτους

Τέσσερα και πλέον χρόνια από την τραγωδία με τους 104 νεκρούς, ενώ κανείς και τίποτα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ευθύνες τους κράτους για την συμφορά, έχουμε ένα αδιανόητο ρεσιτάλ απανθρωπιάς, αναισχυντίας, στο οποίο έχει επιδοθεί το ελληνικό Δημόσιο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της τραγωδίας στο Μάτι.

Οι νομικοί σύμβουλοι του ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπόντας το κράτος, ζητούν να καταλογιστεί συνυπαιτιότητα των θυμάτων για την συμφορά που τους χτύπησε, και ισχυρίζονται ότι τα θύματα που ζητούν αποζημιώσεις είναι υπεύθυνα σε ποσοστό 99% για τα όσα υπέστησαν!

Το Δημόσιο, μάλιστα, δεν αποδέχεται παραλείψεις ή λάθη στη ρύθμιση της κίνησης από την Αστυνομία και υποστηρίζει ότι ορισμένοι εκ των εναγόντων εισήλθαν στην καιόμενη περιοχή με δική τους ευθύνη..

Όσο ξεδιάντροπο και αν ακούγεται, λοιπόν, είναι πέρα για πέρα αληθινό!

Την ώρα που η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι έχει αρχίσει και οι μαρτυρίες των συγγενών των νεκρών, των τραυματιών και όσων είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται στη φωτιά, το Δημόσιο και η Πυροσβεστική επιρρίπτουν ευθύνες στα… θύματα για να αποκρούσουν την αγωγή αποζημίωσης που έχει κατατεθεί στα διοικητικά δικαστήρια!

Οι δικηγόροι των 24 εναγόντων, Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος και Ιάκωβος Νικολακόπουλος, αποκάλυψαν πως σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν υποβάλει οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου για να αντικρούσουν τα θύματα, ισχυρίζονται ότι είναι οι πυρόπληκτοι που ευθύνονται για όσα υπέστησαν επειδή «κατευθύνθηκαν στην καιόμενη περιοχή».

Στην ίδια γραμμή, κράτος και Πυροσβεστικό Σώμα αποδίδουν την τραγωδία σε «ανωτέρα βία», σε «απρόβλεπτους παράγοντες» και σε «αιφνιδιαστική μεταβολή στην ένταση των ανέμων»…

Η Πυροσβεστική ζητάει να αναγνωριστεί συντρέχον πταίσμα των εναγόντων κατά 95% , επικαλούμενη το επιχείρημα ότι σχεδόν όλες οι κατοικίες των εναγόντων ήταν εκτός σχεδίου πόλεως.

Η Πυροσβεστική υποστηρίζει, επίσης, ότι στους πληγέντες οικισμούς δεν είχαν τηρηθεί οδηγίες για την ασφαλή θωράκιση σπιτιών έναντι πυρκαγιάς. Οι ισχυρισμοί του Δημοσίου κατατείνουν στο ότι «οι ως άνω παραλείψεις έπαιξαν, όπως αποδείχθηκε, καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων και την επέλευση του ζημιογόνου αποτελέσματος»…

Δεν καταλαβαίνει κανείς εάν αυτοί που επινόησαν αυτόν τον ευτελή ισχυρισμό πράγματι τον εννοούν και είναι τόσο ανάλγητοι ή αστειεύονται προκαλώντας τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλη την κοινωνία.

Όμως, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει την ευθύνη του δημοσίου 

Την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022, ελήφθη η πρώτη απόφαση για την αποζημίωση θυμάτων από το ελληνικό Δημόσιο, για τη φωτιά στο Μάτι, βάσει της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε αποζημίωση 300.000 ευρώ σε πέντε συγγενείς μίας νεκρής 77χρονης κατοίκου της περιοχής Nέου Bουτζά.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το γεγονός ότι δεν πραγματοποίησε έγκαιρη εκκένωση των κατοίκων του Νέου Βουτζά, προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα.

Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης

Ελλάδα

Η μαραθώνια κατάθεση του βασικού μάρτυρα Δημήτρη Λιότσιου, στη δίκη για το Μάτι, ολοκληρώθηκε, με τον πραγματογνώμονα να καταθέτει πως δέχθηκε παρεμβάσεις για την...

Ελλάδα

Εφεση κατά της μοναδικής (προς το παρόν) απόφασης, με την οποία η διοικητική δικαιοσύνη επιδίκασε αποζημίωση σε συγγενείς θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι άσκησε...

Ελλάδα

Με την κατάθεση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος έχει καταγγείλει πως δέχθηκε πιέσεις από τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος , προκειμένου να μην προχωρήσει...

Πολιτική

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι, την οποία χαρακτηρίζει «προεκλογική». Αναλυτικά: Πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά στο...